dinsdag 28 november 2017

Winterharde bamboe in pot

Hét online tuincentrum met meer dan 20. Koop bamboe als haagplant. De beste beschutting mogelijk. Specialistisch advies nodig? Geen probleem voor winterharde bamboe !

De naam ‘ winterharde bamboe ’ zegt het al: je hoeft niet bang te zijn dat deze bamboesoort de winter niet doorkomt. Zelfs bij een strenge winter in ons kikkerlandje hoef je niet te vrezen. Om lelijke bladeren te voorkomen, kun je de bamboe bij strenge vorst en vrieswind eventueel inpakken.


Zorg ervoor dat de bak waar je de bamboe in plaatst ongeveer een derde van de hoogte van de plant breed en diep is. Meer info over de soorten bamboe en het verwijderen van bamboe leest u hieronder. Bamboe staat gekend als een woekerende plant.


Nu wel voorzichtig zijn met meststoffen, eind september moeten de meststoffen eigenlijk ver uitgewerkt zijn, dan kan de bamboe zich gaan afharden voor de komende winter. Winterharde bamboe is ook vaak wintergroene bamboe.

Hoe de bamboe de winter uit komt hangt helemaal af van de soort en de plek waar hij staat. Door de natuurlijke vorm kan de bamboe aardig wat gewicht hebben buigen de halmen gewoon door wanneer er wat sneeuw op valt. De Fargesia is geschikt om in een pot te zetten. Phyllostachys kan in principe ook maar het is wel belangrijk dat de pot dan stevig genoeg is.


Deze bamboe is zo sterk in zijn wortels dat hij de pot kapot kan drukken, een polyester pot is bijvoorbeeld niet sterk genoeg. Een hardhouten of betonnen bak lukt wel. Zwarte bamboe is de enige winterharde bamboe met zwarte halmen. De jonge takken zijn groen maar worden op latere leeftijd zwart.


In de loop van het eerste jaar verkleuren ze naar bruin, in het tweede jaar worden de halmen bijna zwart. Phyllostachis nigra is een zeer grote bamboe die in Europa een maximale hoogte bereikt van tot meter. Ik wil graag woekerende bamboe soort in een pot doen. De pot komt in de achtertuin te staan op onze sier tegels.


Ik heb zoveel verschrikkelijke verhalen gelezen op internet van mensen waar de bamboe door de hele tuin is gewoekerd. Ook werden mensen gewaarschuwd voor woekerende bamboe in pot van beton, dat de wortels er zo doorheen zou groeien. Het klimaat in een pot wisselt veel sterker dan in de volle grond: de verschillen tussen droog en nat en vooral tussen warm en koud zijn veel extremer.


Regelmatig krijgen we de vraag of bamboe ook in pot gehouden kan worden en welke soort hiervoor het meest geschikt is.

Jaarrond zullen de meeste soorten dan ook blad dragen. Om deze informatie voor iedereen beschikbaar te maken schreven we speciaal dit artikel met enkele basisprincipes. Op zoek naar winterharde tuinplanten? Intratuin heeft de mooiste planten voor je tuin klaarstaan. Kijk rond en laat je inspireren, op de website of in een van onze winkels.


Je vindt altijd wel een winterharde plant die in jouw tuin kan groeien én precies jouw smaak is! Ook in deze maand kan je nog prima wat snoeiwerk verrichten. Maart In de maand maart is de lente alweer begonnen en de bamboe begint zich ondergronds alweer voor te bereiden op het maken van de nieuwe scheuten. Siergras kan heel goed in pot.


Hoe u siergras in pot plant en vezorgt leest u hier. Uitstekend geschikt voor potbeplanting dus. Grassen die je eigenlijk alleen in de volle grond ziet, krijgen iets speciaals als ze in een pot staan. Een goede keuze voor open locaties, koudere streken en voor plaatsen waar een dichte beplanting gewenst is.


Daarom is deze soort ook geschikt als hogere haag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts