vrijdag 24 november 2017

Moestuin in de schaduw

Moestuin in de schaduw

Der mutige VorschIag eines Unternehmer wird sich für immer auf lhr Einkommen auswirken! Macht Sie reich in Tagen! Gutachten und fachärzrliche Beratung für Betroffene u Versicherte.


Moestuin in de schaduw

Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. In de schaduw groeien planten langzamer en de opbrengst is lager. Zaai of plant de groenten niet dicht op elkaar, zo kan er toch nog licht tussen de planten komen.


Groenten die in de schaduw staan hebben minder vocht nodig. Dat is wel weer makkelijk in drogere perioden! Tot nu toe was de moestuin van het tuinMeisje niet erg zonnig. Maar tussen zonnig in de reguliere betekenis en zonnig in de tuinterminologie ligt een wereld van verschil. Volgens deze definitie had het Meisje zelfs een moestuin in de schaduw.


Moestuin in de schaduw

Dat ecologisch tuinieren niet moeilijk is, bewijst Ecologisch tuinieren voor beginners. In dit boekje van Velt maak je snel kennis met de basis van het ecologisch tuinieren. Waarom kies je voor vruchtwisseling? En hoe bescherm je je groenten tegen plagen en belagers?


Dan weet je nu dat je ze ook in de schaduw kunt planten! Wisten jullie al dat ik iedere maand een gastblog op Beginspiration over tuinieren schrijf? De blogs gaan over het zaaien en kweken van makkelijke groenten en kruiden op het balkon of kleine tuin. Neem eens een kijkje op Beginspiration voor moestuin tips voor beginners! Rucola houdt van schaduw , omdat bij een overvloed van zon de smaak van rucola te bitter wordt.


Chinese kool, mizuna, paksoi of andere Aziatische groenten: Ten minste twee uur zon per dag. Aziatische groenten zoals bok choi, komatsuna en tatsoi goed heerlijk groeien met een paar uur van de zon en wat indirect licht of lichte schaduw. Iedereen heeft wel een plekje in de tuin waar er schaduw is, vooral als je een moestuin in de stad hebt. Maar zelfs in schaduwrijke plaatsen kun je groenten kweken, zolang je maar voor de juiste gewassen kiest. De ideale situatie voor de meeste groenten zijn acht tot tien uur van volle zon, maar eigenlijk is er geen moestuin die hier aan voldoet.


Kies de ideale plek voor je moestuin. Waar zet je je bakken neer en waar moet je rekening mee houden? Planten hebben voldoende zonlicht nodig om goed te kunnen groeien.


Want met dat zonlicht maken ze het grootste deel van hun eigen voeding aan. Ik heb op het forum veel dingen kunnen vinden over half schaduw en wat daar allemaal geplant kan worden. Het creëren van schaduw op het balkon is vaak een stuk lastiger dan in de tuin. Dit door het gebrek aan ruimte om bijvoorbeeld een parasol neer te zetten.


Op bovenstaand voorbeeld is het slim aangepakt. Haar moestuin staat dan ook vol met aalbessen. Daar heeft ze inmiddels een framboos bij gezet, die ook goed gedijt in de schaduw , maar je kunt meer soorten fruit kweken in de schaduw. Daarom heeft ze voor zichzelf een lijstje gemaakt, waar ze dit najaar uit gaat kiezen. Ontdek vaste schaduwplanten die graag buiten in de schaduw staan.


Of je zaait in volle gron in een vierkante meter- moestuin of in potten op terras of balkon, het moment is nu aangebroken om buiten te zaaien. Kies voor je moestuin (bak) een zonnige ligging en liefst beschut tegen de wind. Niets is leuker dan genieten van groenten, fruit en kruiden uit je eigen moestuin. Gebruik dan een vierkante meter bak of een stuk van je border. Heb je geen ruimte voor een aparte moestuin ? Sommige tuinliefhebbers willen graag eetbare planten kweken maar worden ermee geconfronteerd dat hun tuin of balkon niet op het zuiden ligt.


Dat verkleint de mogelijkheden maar er zijn nog zeker genoeg kansen om een kruidentuin te beginnen. Leg de moestuin niet in de schaduw van bomen. Zorg voor bescherming aan de noord- en noord-oostkant tegen de wind. Inspecteer de grond waar je je moestuin aanleggen wilt.


Moestuingrond voorbereiden. Plakt de grond aan je laarzen, dan is hij nog te vochtig en nog niet klaar om ingezaaid te worden. Dit komt omdat schaduw de groei van de bladeren bevordert, maar de groei van wortels en vruchten juist afremt. SCHADUWTUIN De meeste groenten en kruiden hebben nood aan zon, maar in de stad hebt u niet altijd zon in uw tuin.


In deze fiche bekijken we wat de mogelijkheden zijn in de schaduw of halfschaduw. Zones en sectoren gaan samen. Als de plek direct buiten je keukenraam in diepe schaduw ligt ga je daar geen moestuin aanleggen. Bij mij niet… ik heb een lastige sector: ‘slakken’.


Omdat de oorzaak voor de slakken buiten mijn controle ligt heb ik een moestuin op afstand. Vaste planten die goed groeien en bloeien in de schaduw. Je denkt misschien dat vaste planten niet goed groeien in de schaduw , maar niets is minder waar. Er zijn namelijk genoeg vaste planten die zich als een vis in het water voelen in de schaduw.


Schaduw in je tuin kan verschillende oorzaken hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts