dinsdag 16 mei 2017

Snoeien judasboom

Judasboom vermeerderen is uiterst eenvoudig. Snoei aan het begin van de zomer dood en beschadigd hout weg. Volgroeide’ bomen stellen geen speciale eisen aan de snoei , bovendien is snoeien dan eigenlijk overbodig, tenzij moet worden verjongd. In dat geval kunnen de takken tot even boven de grond worden weggezaagd.


Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. Vormt bijna geen overtollig hout.

De snoei beperkt zich tot uitdunnen. Abelia soorten, snoeien abelia. Snoei in de winter als het blad van de bomen is gevallen, de boom is dan in rust.


Snoei ABC-bomen zoals Acer, Betula, Carpinus, maar ook Juglans tussen juli en december, deze kunnen ‘bloeden’ als ze in het vroege voorjaar worden gesnoeid. Bij de aanplant is het verstandig om boompalen te gebruiken, zodat de boom niet omwaait. Cercis siliquastrum, de judasboom , bloeit met opvallende roze vlinderbloemen.


Een opvallende verschijning in een tuin! In het betreffende Bijbelvers is echter geen sprake van een boom.

Onze judasboom is jaren geleden helemaal tot aan de grond afgevroren, maar is daarna vanzelf weer uitgelopen door scheutjes boven de grond. Hij verkiest een kalkrijke, goed doorlatende, vochtige bodem. De judasboom groeit het best op een beschutte, zonnige plaats.


Hij doet het goed op leem-, klei-, maar ook op een vruchtbare (met compost verrijkte) zandgrond. Er kan ook gekozen worden om de boom aan te planten als leiboom tegen een zuidmuur. Snoeien is eigenlijk niet nodig, maar in de zomer kunt u de kroon zo nodig wat uitdunnen. Let wel op want de bloemen komen natuurlijk uit de takken en zelfs uit de staAls u de dikkere takken weg snoeit , snoeit u ook de bloemen weg voor het volgende jaar!


Bij het planten in het voorjaar van de judasboom moet men goed nadenken of hij daar kan blijven staan, want verplanten is vrijwel onmogelijk. De uitermate rijkelijke bloei in het voorjaar op het naakte hout zorgt voor een prachtig accent in elke tuin. De boom verdraagt droogte. Verder doe ik er niets aan.


In de zomer komen er donkerbruine peulvormige vruchten aan de boom. Snoeien van de Cercis is eenvoudig en hoeft slechts inde. Volgroeide bomen stellen geen speciale eisen aan de snoei , bovendien is snoeien dan eigenlijk overbodig, tenzij moet worden verjongd. Deze komt van oorsprong uit China. Deze schitterende mooie boom heeft een zeer bijzondere bloeiwijze op het kale tweejarige hout.


In onze omgeving komt men hem niet veel tegen, terwijl hij zich prima thuis voelt in ons klimaat.

Bij vorstschade dode twijgen verwijderen. De enige remedie is de aangetaste takken tijdig weg te knippen. De meerstammige boom is op jonge leeftijd wat vorstgevoelig, verdraagt droogte en doet het het beste op kalkhoudende zand en leemgrond.


Strooizout, bestrating, droogte en snoei verdraagt hij probleemloos: een ideale stadsboom.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts