vrijdag 19 mei 2017

Schoolzwemmen

Schoolzwemmen

Schoolzwemmen moet terug volgens Reddingsbrigade Nederland. Minister Schippers is het daar niet mee eens. Het schoolzwemmen in Nederland werd ingevoerd rond het einde van de jaren ’60.


Hoewel het schoolzwemmen pas later officieel werd ingevoer namen verschillende gemeenten aan het begin van de jaren ´het besluit tot een proef met zwemonderwijs voor schoolkinderen. Helaas is schoolzwemmen inmiddels afgeschaft. Wij zagen schoolzwemmen niet als zwemles maar meer als een manier om zwemmen bij te houden.


Onze oudste twee kinderen hadden A, B en C gehaald voordat schoolzwemmen begon. Veel kinderen hebben dankzij het schoolzwemmen hun zwemdiploma gehaald maar nu is het schoolzwemmen afgeschaft. Aanleiding dus om het protocol schoolzwemmen tegen het licht te houden: welke afspraken moeten beter en welke afspraken missen nog. In het nieuwe protocol staan nu ook afspraken over de overdracht van de verantwoordelijkheid voor de kinderen.


In de kleedkamer is de school verantwoordelijk, in het zwembad het zwembadpersoneel. De gemeente Heerlen subsidieert schoolzwemmen. Vult u hiervoor een inschrijfformulier in op school. Tijdens het schoolzwemmen gaan bij het onderdeel vrij zwemmen kinderen die nog niet zo goed in het water zijn een gekleurd hesje dragen. De maatregel maakt onderdeel uit van een verscherpt veiligheidsprotocol rond het schoolzwemmen.


Het protocol is opgesteld door de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG). Zwemvaardigheid is daarom belangrijk. Hier is het schoolzwemmen weken geleden ook weer gestart. Onze zoon mag nog een jaar doorzwemmen omdat ie nog geen A heeft, vorig jaar heeft hij ook al een jaar zwemles gehad (en daarvoor gewone zwemles.) Gelijk na de eerste zwemles kwam zoon al gedemotiveerd terug.


Schoolzwemmen

Want hij moest bij de kleintjes in het ondiepe, en weer bij het begin beginnen! Alle kinderen ontvangen aan het eind van het programma een certificaat met een score voor het zwemniveau. Het verdient overigens aanbeveling dat het werkplan schoolzwemmen in samenwerking met de school ontwikkeld wordt. Wij geven diplomagarantie voor schoolzwemmen in het gewone onderwijs. Dit betekent dat kinderen hun zwemdiploma binnen jaar halen.


Dit bereiken we door het zwemniveau van kinderen goed te volgen. De Noor, drie jaar geleden in Eindhoven doorgebroken met de Europese titel op de 1meter schoolzwemmen , zwom fabelachtige tijden. Hij dong in twee nummers mede, en wel in: Gekleed zwemmen, 1meter, met kilo kleeren in drogen toestan en schoolzwemmen , 3meter (Schulschwimmen), en won in beide nummers den prijs.


Daarom bieden we schoolzwemmen aan. Dit is op verzoek van de basisscholen op gemeentelijk niveau afgesproken. Dit is een overlevingsdiploma die er op gericht is als de leerling plotseling in buitenwater valt met kleding en laarzen aan.


Na het behalen is het van groot belang regelmatig in het water te zwemmen. Kinderen die nog geen A-diploma hebben en met de school komen zwemmen worden opgeleid om het A-diploma te behalen. Die meneer die zegt dat zwemmen niet in de cultuur van allochtonen past, weet niet waar hij over praat, zo vanachter zijn bureau. Wanneer het schoolzwemmen verplicht is, mag uw kind hier niet van worden uitgesloten. Meer informatie over vrijwillige ouderbijdrage leest u in het artikel ouderbijdrage.


Het is natuurlijk belangrijk dat de veiligheid van uw kind tijdens het schoolzwemmen gegarandeerd is. De partij vraagt de wethouders Heijkoop en Stam om op korte termijn met een voorstel te komen en oppert om een proef te doen met natte gymlessen. Ook wil de partij dat er geld wordt vrijgemaakt voor schoolzwemmen. In de Tweede Kamer dringt de SP aan op landelijke herinvoering van schoolzwemmen in het basisonderwijs. De sbo is ontstaan uit een samenvoeging van lom, mlk en iobk.


In de raad is geoppert het schoolzwemmen te laten vervangen door een andere sportactiviteit. Echter wordt dit slechts door een enkele school acceptabel gevonden, indien de raad zou besluiten het schoolzwemmen af te schaffen. Als CDA-fractie staan we achter het standpunt van de basisscholen om het schoolzwemmen te behouden.


Schoolzwemmen

Hierom moeten de samenwerkende partijen – de school, het zwembad en (lokale) overheidsinstellingen – duidelijke en sluitende afspraken maken. Omdat gemeenten ook bijdragen aan de exploitatie van het zwembad wordt de bezuiniging die door stoppen met schoolzwemmen gehaald lijkt te worden, kleiner door het grotere tekort op de exploitatie dat erdoor ontstaat. Nee, dit is gewoon logisch. En dan is de school (mede)verantwoordelijk voor de veiligheid tijdens het schoolzwemmen.


Met het syrische meisje is het fout gegaan. Voor schoolzwemmen komen in aanmerking alle groepen van de basisschool. Leerlingen die al in bezit zijn van diploma A krijgen les in bewegingsvormen in het water. Er wordt opgeleid voor diploma A. Alle facetten van het zwemmen passeren middels een zwemplan de revue.


Informatie over het schoolzwemmen kunt u bij ons krijgen, maar ook op school.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts