maandag 8 mei 2017

Grote natuurlijke vijver aanleggen

Zoek Nu Sneller, Beter en Slimmer bij Vinden. Vergelijk de Best Beoordeelde Hoveniers. Alle soorten en maten vanaf € 490.


De natuurlijke of gemengde vijver is nog steeds de meest voorkomende vijver in de tuin. De vorm van een natuurvijver is onregelmatig. Hierdoor ontstaan allerlei natuurlijke groeiplaatsen voor waterplanten en onderkomens voor kleine dieren.

Kies voor het aanleggen van een natuurlijke vijver voor een lichte plek, zodat de planten goed kunnen groeien. Een ligging deels in de schaduw kan ook. Een talud naast de vijver zorgt voor een nog gevarieerder dierenleven in je vijver. Gebruik het zand dat tijdens het uitgraven van het vijvergat naar boven komt en stapel hier stenen en puin tegenaan.


Ertussen zullen allerlei wilde planten groeien. Voor een echte natuurvijver zonder folie, moet je wel een grote tuin hebben. Een vijver aanleggen : wat komt er kijken bij vijveraanleg?


Meestal betekent het een grondige renovatie van de tuin, waarbij ook bestrating aangepast moet worden en planten verzet of bomen gerooid moeten worden.

Wanneer je een vijver wil aanleggen , dan zal je je eerst moeten afvragen naar wat voor type vijver je voorkeur uitgaat. Wil je een formele vijver die rechthoekig is en rondom strak afgewerkt? Of is het de bedoeling dat de vijver een natuurlijke uitstraling krijgt met veel planten? Ook de beschikbare ruimte speelt een rol bij je keuze.


Soms droom ik van een wat grotere vijver , maar momenteel vraagt de rest van de tuin nog te veel aandacht. Het vijverboek van Ada Hofman is een klassieker als het over natuurlijke vijvers gaat. Zij heeft zelf een vijvertuinencomplex aangelegd om uit te zoeken wat al dan niet werkt. Een natuurlijke vijver met folie aanleggen.


Het najaar is een goede tijd om de vijver aan te leggen, de vijverplanten kunnen dan in het voorjaar geplant worden. Of leg de vijver in het voorjaar aan. Het is belangrijk een natuurvijver vrij diep te maken en niet te klein.


De eenvoudigste constructie is een vijver met glooiende, maar ‘getrapte. Ook als je geen grote tuin hebt, kun je toch een natuurlijke minivijver aanleggen die kleine dieren en insecten aantrekt. Bijvoorbeeld in een houten ton of een kunststof bak, waarin je een bodem legt van zand of cement.


Als de vijver ondiep is (minder dan cm) zijn alleen moerasplanten geschikt. Folie of een voorgevormde vijverbak? Als je meer plaats hebt, kan je een grotere vijver aanleggen in je tuin.

Zorg ervoor dat je hem ecologisch houdt. De ideale ecologische tuinvijver graaf je op een zonnig plekje in je tuin. Hij heeft zacht glooiende oevers waarop amfibieën vlot in en uit de vijver kunnen kruipen. Maak je vijver dieper dan meter. Laat de vijver half vollopen met leidingwater en plaatst daarna de lavakorrels op de verschillende niveaus laat dan verder vollopen zo weet u ook precies hoeveel liter water de vijver bevat.


Bij ons kwam dat neer op 20. Laat nu de vijver een week rusten om daarna het teveel van de beschermdoek en de vijverfolie af te snijden. Naast hun aantrekkingskracht op mensen, hebben vijvers ook een grote aantrekkingskracht op de amfibieën en insecten.


Verschillende soorten vijvers. Voordat u begint met de tuinaanleg en de vijver gaat aanleggen is het goed om te bedenken waarvoor u de vijver wilt. Een grote vijver is gemakkelijker helder en algenvrij te houden dan een kleine vijver.


Kies uit een strakke vijver met natuurstenen rand en diepte of een natuurlijke plateauvijver. Vijvers van beton vriezen vaak kapot, met vijverfolie bent u beter af. Bij aanleg van vijvers in het najaar kan de vijver pas het volgend voorjaar beplant worden. Aanleg van een natuurlijke vijver Water geeft een extra dimensie aan je tuin.


Het zorgt voor een rustgevend effect en is een bron van speelplezier en natuur-beleving voor kinderen. Hierbij spelen ( natuurlijke ) lijnen een belangrijke rol maar is het vooral zaak om te letten op een duurzame materiaalkeuze, beplantingsplan en het onderhoud. Chemische middelen zijn wat mij betreft hierbij uit den boze.


Hoe je een mooie natuurlijke tuin kunt ontwerpen en aanleggen en wat hierbij leuke ideeën zijn, lees je in dit uitgebreide. Grote , natuurlijke vijvers kunnen gemaakt worden uit leem, beton of klei. Dit is een tijdrovende en arbeidsintensieve klus, en is daardoor dus een stuk duurder vergeleken met de andere opties.


Bovendien moet het aanleggen van een grote vijver van dit materiaal uitgevoerd worden door gespecialiseerde bedrijven, wat ook extra kosten met zich. Bij een meer natuurlijke vijver hoeft er in principe minder aandacht besteed te worden aan het filtersysteem. Het belangrijkste kenmerk van een natuurlijke vijver is de natuurlijke overgang van water naar land.


Deze oeverzone wordt gevormd door een natuurlijke rand. Gevolg is, dat natuurlijke vijvers het beste in een grote tuin passen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts