dinsdag 30 augustus 2016

Eik snoeien

Eik snoeien

Als u eikenbomen gaat snoeien , zorg er dan voor dat uw snoeigereedschap scherp genoeg is. Hierdoor krijg je een mooie gladde afsnijding van de takken. Als u uw eikenbomen snoeit , zorg er dan voor dat u nooit meer dan van de hoeveelheid takken wegsnoeit, want hoe meer takken u snoeit , hoe meer blad u van de boom afhaalt. Eikenbomen kunnen de mooiste bomen in de buurt zijn met hun enorme bladerdak en indrukwekkende takken, maar het vergt moeite om een eik gezond en sterk te houden.


Een onverzorgde eik in het wild kan ongezond zijn en vol. Turkse eik , moseik, Hongaarse eik. Voor wat betreft Quercus soorten gelden de normale snoeiregels zoals vermeld onder snoeien van bomen, zie algemene snoei bomen, snoei _bomen.


Bij sterk afgrendelende bomen, zoals eik , zijn bij een correcte wintersnoei weinig problemen te verwachten, hoewel ook daar zomersnoei de voorkeur geniet. Wat je zeker nooit mag doen, is snoeien wanneer het vriest of wanneer vorst wordt aangekondigd. In de winter is het afweersysteem van de boom namelijk lager en kunnen de ‘snoeiwonden’ minder goed herstellen. Deze snoeiwonden vergoten het kans op ziektes van de boom.


Veel hangt trouwens ook af van het type snoei. Maar ik raad tegelijk af om bomen zoals eiken in te korten. Is het eerder een onderhoudssnoei, en het maakt jou niet uit wanneer, dan best in de zomer, tussen juli en september.


Steeneiken zijn bladhoudend en kan je eigenlijk het jaar door (behalve net voor en tijdens vorstperiodes) een uitdunningssnoei geven. Hiermee bedoelen we een snoei die niet te ingrijpend is voor de boom. Net na de groei van de scheuten plaats je het scherm terug in.


Eik snoeien

In Tremelo ken ik er eentje die wel weet waar ie mee bezig is. Laat NOOIT een eik kandelaberen (of hoe het mag noemen) want dan krijg je op termijn een heel onstabiele boom. Wanneer je een mooi en ook echt gezonde boom wil is regelmatig snoeien erg belangrijk. Heb je één of meerdere bomen in je tuin en wil je deze bomen snoeien ? Lees dan snel verder en kom alles over bomen snoeien te weten! Dat snoeien langs de autosnelweg is een doorn in het oog van de sector van de boomverzorging.


Unsubscribe from Thijs Booij? Zelf snoei ik de uitlopers van mijn eik op twee of drie bladeren terug. En takken die ik niet nodig heb snoei ik helemaal weg. Eiken lopen makkelijk uit op het oude hout.


In de verte de eik die regelmatig zijn portie gif krijgt hij zou 10kg appels kosten aan de fruitboeren. Snoeien doet immers groeien! Maar hoe kan je nu best bomen snoeien en wanneer?


De periode waarin je een boom best kan snoeien is afhankelijk van de boomsoort en de mate waarin je wil snoeien. Knotbomen zoals een eik , els of populier kan je best in de periode november tot en met februari snoeien. Quercus ( eik ) geschikt is voor ingrepen als kandelaberen of innemen. Geen idee waarom ze dit niet vermelden.


Eik snoeien

Vraag blijft dus: kan je een eik kandelaberen of innemen? Het antwoord staat in Duitsland bij de kweker (Baumschule) Lappen. Bomen snoeien zorgt voor een gezonde en krachtige boom, mits het snoeien natuurlijk op de juiste wijze gebeurt. Zorg dat uw boom een prachtige frisgroene sieraad in uw tuin blijft en geen doorn in het oog. Fruitbomen snoei je om een betere oogst te krijgen.


Pitvruchtbomen snoei je tussen januari en maart. Steenvruchtbomen snoei je niet in de winter, maar juist na de bloei. Lees meer bij fruitboom snoeien of appelboom snoeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts