maandag 25 juni 2018

Sierui bollen

Alle sieruibollen vind je op beslist. Meerdere aanbieders en soorten. Het grootste online winkelcentrum. Alle merken voor de laagste prijs. Bol is beoordeeld met een 1.

Vergelijk alle aanbieders op Zoover. Groot assortiment bloembollen, direct van de kwekers, voor groothandelsprijzen! Ruime collectie stalen en zilveren sieraden voor het hele gezin. Het liefst, in rijke, goed gedraineerde grond. Water ze na het planten vervolgens licht in.


Ze zijn daarom zeer geschikt om te combineren met vaste planten. Vanwege de bijzondere bolvormige bloemen en slanke bla combineren sieruien heel mooi met andere bloembollen, zoals Irissen en vaste planten zoals tuingeraniums, voor een mooi contrast. Het is een grote groep planten, ook wel bekend als sierui of look.

Ieder afzonderlijk lichtroze bloemetje heeft een stengeltje, dat varieert in lengte van 6-cm. Niet geheel winterhar dus goed afdekken. Een allium wordt ook wel een sierui genoemd en gedijt prima in ons klimaat.


Vrijuit geplant in een verwilderde tuin zijn alliums echt de “finishing touch”, maar ook gegroepeerd in de border doen zij menig tuinbezoeker een plezier. De allium groeit het beste in een zanderige bodem die niet al te nat is. Met de soms spectaculaire grote bloeiende bollen bovenop een statige groene steel, stelen ze helemaal de show in de zomertuin.


En dan het zaaien niet te vergeten! Gelukkig geeft de bol de geur niet door via de bloem. Dit bolgewas wordt meer en meer toegepast in de hedendaagse tuin. Alleen is niet de lange bloei een troef maar de floristen maken daarna gebruik van de uitgebloeide zaaddozen om bloemstukken mee op te fleuren.


Veel verschillende soorten, in de kleuren roze, violet, paars en geel. Al halverwege de 19e eeuw was deze prachtig witte sierui al in cultuur. Sieruien zijn gemakkelijke bollen.


Van oorsprong komt dit soort uit Noord-Amerika. De paarsroze kleur zet zich meestal als een lichte zweem over de bloemetjes door. Nadat de sierui gebloeit heeft kun je de uitgebloeid bloem eraf knippen: de bol zal daardoor meer zijbollen vormen.


De zaadbollen blijven tot ver in de winter overeind.

Maar de ondergrondse bollen blijven dus kleiner. Daaronder veel soorten die eetbaar zijn, zoals uien, prei, sjalotten en bieslook. Zodra de bol , stelen of bladeren beschadigen, komt de uiengeur vrij.


Deze sierui bloeit met een iriscerende (glinsterende) bol in de periode mei-juni. Het kan dat een soort een nieuwe bol heeft aangemaakt, die vlak bij de oorspronkelijke bol zit. Kwekers halen deze uit de gron halen de bollen los en planten ze weer uit, wij laten ze meestal gewoon zitten. Het kan zijn dat deze wat kleiner zijn, het kost energie om te groeien.


Daarbij komt nog dat ze ook heel makkelijk combineerbaar zijn met vaste planten, siergrassen of met andere bloembollen. Allium kunt u laten staan in de tuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts