donderdag 14 juni 2018

Huisboktor geluid

Vooral aan deze dragende constructies kan de schade erg groot zijn. Vooral in de zomer is het hoorbaar, want de larven zijn dan het meest actief. Huisboktor herkennen: geluid uit het hout? Boktorren herkennen aan het geluid wat zij maken is erg lastig.


Het beestje maakt namelijk alleen geluid als deze zich beweegt, wat alleen gebeurt als het donker en stil is. De larven van een boktor zijn echter wel aan hun geluid te herkennen.

Boktor geluid klinkt als een borend geluid. Als je goed luistert, hoor je het geluid van de boktor. Hoor je dit geluid van de boktor uit hout komen, dan heb je last van een boktorplaag in het hout.


Negeer dit boktor geluid niet, maar laat zo snel mogelijk boktor bestrijden. Een nadeel is dat deze balken echter vaak ook het slechtst te behandelen zijn. U kunt de larven van de huisboktor dus eventueel horen terwijl ze knabbelen in het hout, maar alleen als het erg stil is rondom het aangetaste gebied. Het betreft een zeer kort en zeer droog soort “gekraak”, zoals wanneer men dood hout afbreekt. Het geluid is vaag, maar waarneembaar.


Maar dit geluid is niet altijd waar te nemen.

De boktor of huisboktor kan een ware plaag zijn en voor grote vernielingen aan huizen zorgen. Wat voor geluid maakt boktor? Je kunt een boktor ook herkennen aan het geluid dat ze produceren.


Dit borende geluid hoor je wanneer de larven van de boktor zich een weg banen door het hout door hieraan te knagen. Als je dit geluid niet kent, is het lastig te herkennen. Het is een soort borend geluid. Vanuit een economisch oogpunt gezien is de huisboktor verreweg de belangrijkste van de boktorren die binnenshuis hout kan aantasten.


Dit is te danken aan het feit dat de larven zich hebben gespecialiseerd op het leven in oud en volkomen droog naaldhout. Kenmerken van de huisboktor en de schade die ze aanrichten. Hij is zwart of bruin en heeft grijsachtig haar op zijn bovenlijf. Ze produceren een typisch knagend geluid. Info over huisboktor geluid.


De huisboktor is groter dan de gewone. Resultaten van zoekmachines! Wie heel goed luistert, kan ze misschien wel horen. Deze verpopt pas na jaar.


Bij het aanvreten van het hout komt er boormeel vrij. Door een papiertje onder de uitvliegopening te leggen, kun je controleren of de boktorlarven nog steeds actief zijn. Hoort u weleens een knagend geluid op zolder?

Dit kan duiden op een houtworm of larve van een boktor. De Boktor maakt namelijk een knagend geluid wanneer hij zich een weg door het hout baant. Een boktor, en dan met name de huisboktor , is een van de schadelijkste houtvernielende insecten die ons land kent.


Hier ziet u hoe de larve van de boktor zicht uit het hout werkt. Afhankelijk van hoe goed de larve het heeft gehad wordt de.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts