vrijdag 15 juni 2018

Rucola kweken

Rucola kweken

Omdat rucola zaaien en kweken zo makkelijk is, gebruik ik het liefst de jonge plantjes. Maar als het blad wat ouder wordt - en dus scherper van smaak - kan je er ook prima mee koken. Door het blad te verhitten wordt de smaak minder pittig. Het is lekker door een omelet, of maak er een stamppotje van. Mijn favoriete stamppotje met rucola ? Voorkom dat de grond uitdroogt, want als de plant te veel zon of te weinig water krijgt, wordt de smaak van rucola bitter.


Voorzie de grond van compost voordat je met zaaien begint en zaai niet te dicht op elkaar. Hoe later je plukt, hoe sterker de smaak. Ook doorgeschoten planten kun je daarbij nog oogsten, je snijdt gewoon de bloemen en bloemstelen weg.


Doorgeschoten rucola is nog voller en pittiger van smaak. Moeilijkheidsgraad: Makkelijk. De plant vraagt niet al te veel aandacht en is meer een onkruid met super veel smaak. Er zijn verschillende zaaimethodes voor rucola.


In de eerste plaats kan je rucola op de klassieke moestuin manier verbouwen door de zaadjes in de volle grond te plaatsen, maar het is ook mogelijk om rucola als spruitgroente te verbouwen. De smaak is een beetje nootachtig, maar vooral pittig zoals radijs, rucola uit eigen tuin is sterker van smaak dan rucola uit de winkel. Je kunt rucola zaaien van eind februari tot half september. De pittige smaak van dit mosterdkruid is ideaal in combinatie met slasoorten. Hoe je bij rucola te werk gaat met zaaien, hangt af van de soort die je kiest.


Rucola , raketsla, notensla. De wilde rucola kiemt wat trager dan de ‘coltivata Esmée’, en daarom raden wij bij wilde rucola zaden een bodemtemperatuur van ongeveer graden aan. Nu is het ideale moment om kruiden te kweken op je terras.


Ihre deutsche Vermittlungsagentur. Rufen Sie uns an oder senden Sie uns eine Anfrage, wir beraten Sie kompetent. Stappenplan zelf rucola kweken.


Zo weet je zeker dat je geen stap overslaat die cruciaal kan zijn voor een goede oogst: Maak de bodem in de moestuin klaar om de rucola te zaaien. Om het zelf zaaien en oogsten van rucola nog makkelijker te maken, voorzien we je hieronder van een overzichtelijk stappenplan. Veel mensen denken dat rucola een slasoort is, toch is het een koolsoort.


Omdat deze groente niet van hitte houdt, kun je hem het beste planten in het voor- en najaar. Het is een snel kiemende plant, wat betekent dat je hem al snel na het kweken kunt oogsten en gebruiken. Het kweken van rucola kent dan ook veel voordelen. Vorig jaar voor de grap een rucola plantje bij een tuincentrum gekocht, geplant in een pot en nooit meer naar om gekeken.


Ik heb wel gezien dat ie flink doorgeschoten was. Ik ben net terug van vakantie en ging vanavond onkruid tussen de tegels en het grind uittrekken, staat er tot mijn verbazing allemaal rucola tussen! Heel geschikt om de smaak van een gemengde salade op te halen.


Rucola kweken

Het plantje behoort tot de Kruisbloemenfamilie. Toch verdient het aanbeveling om het gewas te bemesten met organische mest (compost, koemestkorrels, stalmest). Hierdoor neemt de opbrengst toe en wordt de bloei wat uitgesteld.


De zaadjes zijn heel klein, je moet dus een heel fijn zaaibed maken, of voorzaaien in potten met potgrond en daarna de kluitjes scheuren en uitplanten. Zaaien Wilde rucola kan gezaaid worden vanaf begin maart tot eind augustus. Heb je nooit getuinierd en wil je toch gezond eten uit eigen tuin? Bovendien is rucola in elk stadium eetbaar.


Rucola kweken

Hoewel het bij de slasoorten rekenen, is het een koolsoort. Rekening houden met vruchtwisseling. Het is een snijsla waarvan je best de jonge blaadjes oogst omdat die de beste smaak geven. Oudere bladeren zijn scherper en taaier van smaak.


Er is eenjarige en meerjarige, wilde rucola. Onder rucola vallen twee verschillende soorten namelijk: gewone rucola en wilde rucola. Beide soorten zijn gemakkelijk te kweken en groeien snel.


Gewone rucola is een eenjarige terwijl de wilde rucola een overblijvende plant is. Toch kan het tuinMeisje zich voorstellen dat het zelf kweken van groente en fruit een hele stap lijkt. Het gewas doet het zelfs fantastisch in een pot. Ook wel bekend onder de naam raketsla. Vul deze met aarde en strooi de zaadjes erover.


Postelein komt oorspronkelijk uit Indië en kwam. Voor iedereen die niet zijn eigen rucola heeft gekweekt: biologische rucola is het hele jaar verkrijgbaar. In de winter groeit de groente in de kassen, in de lente en zomer in de buitenlucht.


Hoe meer zonuren en hoe hoger de temperatuur, des te harder groeit rucola.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts