vrijdag 29 december 2017

Snoeitijd appelboom

Heeft de boom nog nooit vrucht gedragen? Ook zonder fruit is een fruitboom te herkennen. Een appelboom groeit met voornamelijk horizontale takken, een peer maakt meer verticale takken.


Er zijn veel soorten appelbomen , daar vind je meer over bij appelboom kopen. Bekijk ook de video bij fruitboom snoeien of een perenboom. Dat staat garant voor jarenlange kwaliteit en kwantiteit.


Lees meer over deze soort fruitboom snoeien bij appelboom snoeien en perenboom snoeien. Steenvruchten zijn vruchten zoals pruimen, kersen, perziken en abrikozen. In deze periode kunnen ze namelijk besmet worden met loodglansschimmel. Een oude, verwaarloosde appelboom kan in principe verjongd worden. Maar als de boom ouder is dan een jaar of dertig heeft dit weinig zin meer: hij zal slecht herstellen, vaak al verzwakt en ziektegevoelig zijn en weinig goede vruchten geven.


In dat geval kan hij beter vervangen worden. Wanneer en hoe snoei je de appelboom ? Dus als alle appels rijp zijn en uit de boom gehaal dan mag je tekeer gaan met je snoeischaar. Wij maken de tuinvideo’s voor Tuinmanieren met heel veel lol en liefde. Je bent wat dat betreft nog op tijd.


Hoe je moet snoeien De bloesem en het fuit vormt zich bij de appel en de peer aan sporen, die eruit zien als korte gedrongen takjes die sterk vertakken. Vaak zijn de bloemknoppen al in aanleg korter en dikker. De meeste appelbomen hebben kruisbestuiving nodig, wat betekent dat er nog een andere appelboom van een ander ras in de buurt dient te staan om de bloesems te bevruchten. De elstar kan ook appels krijgen door zelfbevruchting. Daarnaast is het voor de snoei handig om te weten of u een laagstam, halfstam of hoogstam appelboom heeft.


Dit heeft tot gevolg dat de nieuwe scheuten naar buiten groeien zodat de plant een goede open groeiwijze krijgt. Het snoeien gebeurt net boven naar buiten gerichte knoppen. Voor een goede oogst is het belangrijk dat de appelboom en perenboom gebogen worden. Buig de takken met een touwtje naar de stam.


Waarom appelbomen en andere fruitbomen snoeien? Een open gesnoeide boom is gemakkelijker te plukken. De gezondheid van de appelboom is beter en de levensduur wordt langer. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend.


Net zoals bij de appelboom hebben pruimenbomen, na een goede vormsnoei, ook alleen onderhoudssnoei nodig. Alleen het weghalen van waterloten en verticale takken en het openhouden van de kroon is nodig. In ieder geval bij droog weer en zonder vorst. Wil jij jouw appelboom snoeien? Leer hoe jij je bomen of planten kunt snoeien op de juiste manier en wanneer het geschikte m. Snoeien houdt uw planten en bomen gezond.


Maar niet alles in uw tuin hoeft u te snoeien. Lees hier welke planten en bomen u wanneer en hoe snoeit. Jarige appelbooDe takken bij deze appelboom die niet té steil staan ingeplant, kunnen uitstekend worden gebruikt voor de opbouw van de kroon.


De andere steil groeiende en concurrerende takken moeten worden teruggesnoeid. Ook te laag geplaatste zijtakken worden gesnoeid. De harttak wordt iets ingekort. Kan ik in oktober mijn notenboom (Juglans) nog snoeien? Of in welke periode kan ik dat beter doen?


Het is een volwassen boom van jaar. De snoeitijd verschilt van boom tot boom. Over het algemeen kunnen de meeste bomen zowel in de zomer als de winter gesnoeid worden.


Op een laagstam volwassen appelboom of perenboom laat men meestal niet meer dan 1vruchten staan. Veel meer vruchten behouden per boom kan leiden tot een beurtjaar. Bij een goede vruchtdunning tracht men een evenwicht te krijgen tussen de aanwezige bladeren en de vruchten.


We houden erg veel van bomen, maar nu komen de Magnolia en de appelboom ook erg in gedrang. Hoe kunnen we deze reus temmen? Kan er rigoureus ingekort worden en wanneer kan dit het best?


Wij hebben geen andere (sier) appelboom in de achtertuin staan. Wel sierperen in de voortuin. Een sierpeer bestuift niet een sierappel.


Met een andere appelboom in de buurt die op hetzelfde moment bloeit (dat hoeft niet in uw eigen tuin) zullen er meer sierappeltjes aan uw boom verschijnen dan als de boom zichzelf moet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts