maandag 25 december 2017

Hout behandelen tegen water

Dé decoratieve bouwmarkt voor de moderne doe-het-zelver. Deze week extra scherp geprijsd. Mijn interesse in hout waterdicht maken is begonnen door het snelle verval dat hout heeft als het buiten staat. Het werd zoeken naar de perfecte manier om hout langdurig te beschermen tegen vocht en organische vervuiling. Op deze website geef ik informatie over.


Er zijn verschillende manieren om hout te behandelen.

Wat gebeurt er met onbehandeld hout ? Afhankelijk van de duurzaamheid van het hout vergrijst elke houtsoort door aanraking met water en zonlicht. Hout behandelen met olie, lak, beits of wax. Een van de voordelen van het behandelen van hout met olie is dat de olie meerdere jaren goed blijft.


Koop een impregneermiddel voor houten boten als het hout bestand moet zijn tegen vocht, uv-stralen en water. Geïmpregneerd hout blijft langer schoon, blijft er goed uitzien, en heeft beduidend minder onderhoud nodig. Hierdoor wordt de levensduur van het hout aanzienlijk verlengd. Woodseal Pro hout impregneermiddel.


Biedt bescherming tegen water en de daarmee gepaard gaande schade en vervuiling door schimmels, algen, mos en huiszwam.

Reinig steeds grondig het te behandelen oppervlak, verwijder vuil en ontvet het hout. Zachte houtsoorten kan je met water en een verfreiniger ontvetten of met wat ammoniak. Hardhout soorten zijn meestal met thinner te ontvetten, met uitzondering van afzelia dat je best met thinner reinigt. Water kan er wel in maar, omdat de vezels zelf het water niet meer opnemen, waait het water er even vlug weer uit. Welke behandeling het hout moet krijgen, is in de eerste plaats afhankelijk van de staat van het hout en waarvoor het wordt gebruikt.


Als het hout dat u wilt behandelen fel is aangetast (houtvretende insecten, zwammen) en geen mechanische weerstand meer heeft, dan zit er niets anders op dan de beschadigde delen te vervangen. Om hout te behandelen zijn er een aantal producten beschikbaar op de markt. Behandelen van hout in de badkamer.


Om het hout waterafstotend te maken kun je ervoor kiezen om het hout te lakken of te behandelen met een waxolie. Bij lak wordt er een (al dan niet glanzende) laag over het hout gezet, waardoor het water niet in het hout trekt. Voordeel van lak is dat u er vervolgens weinig omkijken naar heeft. Ook hout in de vorm van meubelplaten ‘leeft’ als het niet behandeld is. Het past zich aan aan de wisselende luchtvochtigheid van het vertrek, absorbeert dus water en geeft dat af, terwijl het werkt (uitzet en krimpt).


U staat voor de keuze om het hout in zijn natuurlijke schoonheid te laten, of om zijn oppervlak te veranderen. Hout dat van buiten naar binnen wordt gehaald bevat over het algemeen veel vocht. Daarnaast beschermt de olie de boomstam tegen vet en water.


Het rot niet en is dus heel goed bestand tegen water en zelfs tegen water dat er een tijdje op blijft staan. Door het hout te behandelen met Douglas-olie wordt het hout gevoed en omdat de olie transparant is blijft de mooie tekening van het hout zichtbaar.

Doordat Douglas-Olie speciaal is afgestemd op Douglas- en Lariks hout kun je het hout snel en gemakkelijk behandelen. Misschien heb je beits al weleens gebruikt voor het behandelen van je houten tuinmeubelen of voor het behandelen van je schutting. De boomstam behandelen voor in huis kan echter ook perfect met beits. Het beschermt het hout en het kan, afhankelijk van welke beits je gebruikt, voor een mooie kleur zorgen. Doordat vocht, vuil en micro-organismen geen vat meer hebben op het steigerhout, wordt het verouderingsproces, vlekken en verval tegengegaan.


Lijnzaadolie is een beproefd middel voor het impregneren en behandelen van hout. De eigenschappen van de olie zorgen voor een duurzame bescherming tegen weersinvloeden, zoals vocht. Ook beschermt lijnolie houten oppervlakken tegen uitdroging door bijvoorbeeld zonlicht of warmte. Volg onderstaande stappen voor het voorkomen van vlekken op hout door het gebruik van HG beschermer voor onbehandelde houten meubels. Voordat de HG beschermer voor onbehandelde houten meubels kan worden aangebracht moet het te behandelen hout volledig schoon, droog en vetvrij zijn.


Ik denk dat het beste compromis is dat je het hout eerst laat vergrijzen tot een punt waarop je het mooi vindt. Daarna kun je het hout behandelen met de Care 102. Het hout zal dan de kleur die het heeft behouden, maar het vocht zal vanaf dat moment niet meer in het hout kunnen trekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts