donderdag 25 april 2019

Wanneer mag je mest uitrijden

Koop nu en bespaar geld vandaag. Profiteer van deze aanbieding! U mag het hele jaar door vaste mest gebruiken direct voor de aanplant van fruit- en plantsoenbomen op zand- en lössgrond. Situaties waarin u niet mag uitrijden.


Wanneer mag u geen mest uitrijden ? In de volgende situaties rijdt u geen dierlijke mest en zuiveringsslib uit. Ook niet tijdens de toegestane uitrijdperioden: De bodem is geheel of gedeeltelijk bevroren, of geheel of gedeeltelijk bedekt met sneeuw. Dit verbod geldt niet voor vaste mest op grasland waar het gebruik onderdeel is van een. Er zijn restricties over het uitrijden van mest in de buurt van sloten: er mag geen (kunst) mest in de sloten komen (en ook geen bestrijdingsmiddelen).


U leest wanneer en hoeveel u mag uitrijden per grondsoort en grondtype, hoe u dat doet en wat het sleepvoetverbod is. Er zijn verschillende uitrijdperioden voor dierlijke mest. Hoe mag u mest uitrijden ? Hoeveel mest mag u uitrijden ? Dierlijke mest , zuiveringslib en kunstmeststoffen mogen niet het hele jaar worden uitgereden.


Het hangt af van de grondsoort, de mestsoort, het type mest en of het om gras- of bouwland gaat. Hieronder vindt u het laatste nieuws over het uitrijden van mest. Bij het opslaan van type meststoffen op landbouwgron houdt u rekening met de volgende regels: Er mag niet meer mest worden opgeslagen op het perceel dan er zal worden gespreid. In tabel Uitrijdperioden (pdf) staan de uitrijdperioden per maand.


Van januari tot en met november mag de landbouwer wel nog vaste dierlijke mest opslaan op landbouwgrond. Landbouwers mogen nog vaste dierlijke mest of andere meststoffen tijdelijk opslaan op landbouwgron op voorwaarde dat de mest op het perceel is opgeslagen om daar te worden gespreid. De afstand van de opslag tot de perceelsgrens en het oppervlaktewater moet ten minste meter zijn.


Bij regen voorkomt dit afvloei van mestsappen buiten het perceel. Regels vaste mest uitrijden op grasland. Vaste mest uitrijden op grasland is op klei- en veengrond toegestaan van februari tot en met september. De uitrijdperiode van strorijke mest op klei- en veengrond is voor het komende seizoen verruimd. Langer uitrijden tot september is toegestaan als u uiterlijk augustus van dat jaar winterkoolzaad of een groenbemester teelt of in het najaar bloembollen plant.


Uitrijden van vaste mest op bouwland op zand en lössgrond mag van februari tot september. In de winter gaat de compostering veel langzamer! Men mag de mest uitrijden , op plaatsen, tijden en bodemsoorten dat de wet het toelaat, maar dan moet de paardenmest wel voldoende verteerd of gecomposteerd zijn.


Als mest een zomer op de mestvaalt heeft gelegen geeft dit voldoende garantie dat eitjes en larfjes zijn afgedood. Ook zijn er regels voor emissiearm gebruik van mest. De perioden dat u dierlijke mest mag uitrijden is afhankelijk van de grondsoort en het type mest.


Bovengronds mest uitrijden is dat niet, jaren geleden is daar uit milieuoverwegingen door de overheid een eind aan gemaakt. Nadien zijn er wel een aantal experimenten met bovengronds mest uitrijden geweest. Drijfmest op grasland mag vanaf februari worden uitgereden. De vraag wanneer het uitrijden van mest is toegestaan, hangt af van verschillende factoren en omstandigheden, zoals de mestsoort, de wijze van bemesting, het type landbouwgron het gewassoort dat wordt geteel het hellingspercentage van de grond en de eventuele bijzondere weersomstandigheden in de betreffende periode in het kalenderjaar. Her ruikt niet naar mest , maar is wel in kleverige brokken en wat grijzig van kleur.


Minister Schouten van Landbouw maakte vandaag al wel bekend dat ze sommige Nederlandse landbouwregels wil versoepelen. Daar hoort ook bij dat boeren langer mest kunnen uitrijden. Dit was een van de wensen van LTO, die Schouten eerder deze week dringend opriep om maatregelen te nemen.


U mag direct voor de aanplant van fruit- en plantsoenbomen op zand- en lössgrond het hele jaar door vaste mest gebruiken. Op klei- en veengrond mag u het hele jaar vaste mest uitrijden. Op grasland mag u drijfmest uitrijden vanaf februari tot september (alle grondsoorten). Het gaat vooral om grondbewerkingen, het strooien van kalk en het uitrijden van mest.


Hier en daar werd er (dierlijke) mest uitgereden op zondag, wat volgens de wet niet toegestaan is. Om de verstandhouding met eventuele buren en omwonenden zo goed mogelijk te houden, sommen we in dit artikel de regels op in verband met het uitrijden van mest. Daarnaast moeten dierlijke mest en zuiveringsslib verplicht emissiearm worden aangewend op graslan bouwland en niet-beteelde grond. De regels rond het uitrijden van dierlijke mest gelden voor mest van alle dieren, ook hobbydieren.


In de periode dat de boeren hier mest uitrijden , kan ik de was niet buiten hangen en moet ik ramen en deuren dichthouden. De stank is werkelijk niet te verdragen is een veelgehoorde klacht van bewoners. In de uitrijregels wordt bepaald hoeveel mest waar, wanneer en op welke manier mag worden uitgereden.


Boeren mogen weken langer mest uitrijden. Door de verlenging mogen boeren mest uitrijden tot september i.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts