maandag 15 april 2019

Ecologische moestuin

Specialistisch advies nodig? Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. Ook verwarming wordt gebruikt om te telen buiten het natuurlijke seizoen.


Ecologische moestuin

In een ecologische moestuin gaat het er helemaal anders aan toe. Je boekt namelijk succes door mee te werken met de natuur. Je kiest bewust voor planten die geschikt zijn voor de bodem en het klimaat in je tuin.


Want dat moet je je wel realiseren: zeker een wat grotere moestuin vergt veel onderhoud. Als je ervoor kiest om op een ecologische manier te tuinieren (en dus niet bij elk ongewenst kruidje of beestje de gifspuit te grijpen), moet er veel handwerk verricht worden. Schoffelen, wieden en verzorgen. Bijzonder trots zijn we op onze ecologische moestuin. Het hele jaar door oogsten we hier onbespoten groenten en fruit.


Ecologische moestuin

De moestuin – van maar liefst 2. Met aan de randen inheemse planten, zoals klaproos, koolzaad en chicoreibloemen. Een prachtig en kleurrijk gezicht in de zomer. De techniek bestaat er in dat je de voortplantingsgeur in je moestuin gaat verspreiden en dat je dan de schadelijke insecten voor je moestuin gaat vangen. In sommige gevallen kun je die ergens weer gaan uitzetten.


Zo hopelijk zijn we met dit artikel weer een stapje dichter bij een ecologische moestuin. Ecologische moestuiniers werken graag samen met de natuur. Die heeft immers sterke troeven om voor lekkere en mooie groenten te zorgen.


En moeilijk hoeft een ecologische moestuin niet te zijn. In de gangbare groenteteelt wordt de omgeving aangepast aan de plant. Dat gebeurt met behulp van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Het wordt tijd dat we de kennis die van generatie op generatie is overgegeven over het verbouwen van ons eigen voedsel weer laten herleven. En het leuke is dat je er per direct mee kunt beginnen en al doende kunt leren.


Het Handboek ecologisch tuinieren is niet zomaar een tuinreceptenboek. Het levert je een visie en verschaft inzicht in – en achtergrond bij – het leven dat zich in je moestuin afspeelt. In de eerste acht hoofdstukken van dit boek leer je alles over de basisprincipes van ecologisch tuinieren.


De tuin – en zeker de moestuin – is tegenwoordig een zeer hot item. U kunt in het voorjaar geen tijdschrift, krant of reclamebrochure opendoen of u leest iets over tuinieren, vierkante meter moestuin , eigen groenten kweken, …. Tuinieren wordt als heel ontspannen eenvoudig en gezond voorgesteld. Dit handboek is het resultaat van jarenlang zoek- en studiewerk van enkele Velt-ingenieurs. OfficiĆ«le start ecologische moestuin in Vathorst.


Vorige week opende wethouder Hans Buijtelaar en Alliantie manager Wonen Liesbeth Lossez samen met buurtbewoners en twee cliƫnten van het Amerpoort klusteam de moestuin aan de Zijpenberg in de wijk Vathorst in Amersfoort. Ze kennen een zeer korte wachttijd. Waarom ecologisch tuinieren? In de natuurlijke tuin wordt de nadruk gelegd op preventieve gewasbescherming. Dit betekent dat de weerstand tegen ziekten en plagen op natuurlijke wijze wordt verhoogd.


Alle bestrating van Excluton is gemaakt van stoffen die bij een fabriek dichtbij worden gewonnen, wat hun producten extra duurzaam maakt. Daarnaast heeft Excluton nog veel meer ecologische sierbestrating. In een duurzame ecologische tuin gaat het niet alelen om duurzame materialen. Stapje voor stapje werd de tuin op professionele wijze verbeterd. Groot of klein, balkon, moestuin , … elke tuin is anders.


Vind hier inspiratie en tips voor jouw ecologische tuin. Je teelt je groenten in het goede seizoen. Planten die aangepast zijn aan hun milieu worden immers minder gauw ziek. De ecologische tuinier denkt op lange termijn.


Ecologische moestuin

Ik ben al heel lang op zoek naar een stukje grond (moet niet groot zijn) voor een ecologische moestuin te starten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts