dinsdag 20 november 2018

Brem snoeien

Bij het snoeien van een brem kan je het beste alleen de lange scheuten inkorten maar dan wel zodat er nog groene takken overblijven. Is de brem jarenlang niet gesnoeid dan zal deze behoorlijk verhout zijn en waarschijnlijk slecht weer uitlopen. De brem , ook wel Cytissus, is een veelgehoorde keuze, mede dankzij de prachtige gele bloemen, die de plant tijdens de bloeitijd (april-mei) vertoont. Maar hoe houdt u een brem mooi en waar moet u op letten bij het brem snoeien ? Hoe houdt u een brem mooi?


Brem werd vroeger in huis opgehangen om het kwaad te weren. Met een brembezem kon men het kwaad het huis uit vegen. Misschien werkt het tegenwoordig ook nog. Het is het proberen waard. De bremsoort Genista tinctotia (verfbrem) werd als kleurstof gebruikt.


Snoeien in mei en juni Een brem laat zich goed snoeien. U kunt dit het beste na de bloei doen, eind mei. Zo kunt u bijvoorbeeld besluiten om de brem te verjongen. Cytisus bloeit aan de uiteinden van de in dezelfde zomer gevormde twijgen.


Brem snoeien

Brem begint je best al van in hun jeugd regelmatig te snoeien , het komt vooral de vorm ten goede. Planten die weinig of niet gesnoeid worden, zien er spichtig opgaand uit, meestal met een kale voet. Koop nooit grote of oude bremplanten. Zie ook af van brem zonder kluit.


Deze wortelt in de meeste gevallen slecht of zelfs helemaal niet. Laagblijvende brem kunt u goed op glooiingen planten. Daar gaan ze erosie tegen en vormen ze prachtig bloeiende tapijten. Brem is voor mensen giftig, maar voor konijnen een lekkernij. Voordelige staffelprijzen Lage verzendkosten gratis afhaalpunten.


Brem bevat een alkaloide dat slangengif kan neutraliseren en het bevat het giftige sparteïne dat een stimulerende werking heeft op het hart. In de fytotherapie wordt de plant daarom ook gebruikt bij hartzwakte. Ook wordt brem gebruikt bij lichte reumatische aandoeningen. Van de jonge scheuten en bloemen werd ook een verzachtende thee en wijn. Eigenlijk kan je hier niet zo veel aan doen, het komt vooral omdat onze tuingron veel te voedzaam is voor de brem.


In de natuur groeit de brem om arme droge grond. Hierdoor duurt het langer voordat hij echt groot is, maar leeft daardoor ook langer. Door de brem na de bloei voor de helft terug te snoeien , willen ze wel wat langer in model blijven. Brem is een opvallende soort uit de Vlinderbloemenfamilie en met de wortelknolletjes is het een goede groenbemester van mineraalarme zandgronden. Medisch effect: In Brem tref je de stof cytisine aan.


Brem snoeien

Uit een publicatie in het New England Journal of Medicine valt te concluderen dat deze stof helpt bij het stoppen met roken. De bloemen zijn geel in lange trossen, uitbundige bloeier van april - mei. Na de bloei evetueel snoeien.


Voor een zonnige standplaats en lichte, zanderige grond. Een kersenboom snoeien is niet nodig, je kan ze wel in model snoeien (direct na de oogst). Een pruimenboom en perzikboom snoeien doe je door de langere takken weg te snoeien direct na de oogst. De vruchten komen aan takken die omhoog groeien.


Brem snoeien

Notenbomen moet je vóór januari snoeien : snoei wild groeiende takken eruit. Cytisus scoparius bloeit op hout van het voorgaande jaar. Direct na de bloei kan worden gesnoeid.


Zo kan je slim leren snoeien. Om een bossige groei te krijgen kunnen de scheuten worden getopt. Brem bevat het giftige sparteïne, dat een stimulerende werking heeft op het hart. Zo blijven de planten mooi vol.


Snoei de planten direct na de bloei. De Cytisis ‘Fulgens’ snoeien ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts