donderdag 13 februari 2020

Vlieg insect

Iedere vlieg kan per ongeluk een huis binnenvliegen, maar de naam huisvlieg is gebonden aan de soort Musca domestica, die in dit artikel beschreven wordt. De huisvlieg heeft een lengte van ongeveer zeven millimeter. De mond van de vlieg bestaat uit een sponsachtige materie waardoor hij niet kan bijten.


Deze sponsachtige stof wordt gebruikt voor de productie van speeksel en spijsverteringssappen die het voedsel omzetten in vloeibare vorm. Met een highspeed camera kun je heel goed zien hoe vogels vliegen. De vlieg van dit item is een vrouwtje dat ik waarnam in de Clingse bossen.

In de pop ontstaat vervolgens het volwassen insect. De larven van een vlieg maken een bruine cocon. Ze veranderen dan binnen enkele dagen in een vlieg. De bekendste cocon maakt de rups van de zijdevlinder.


De verandering van Larve tot pop en van pop tot volwassen dier heet metamorfose of gedaanteverwisseling. Een insect met een onvolkomen gedaanteverwisseling slaat het popstadium over. Hoe lang leeft een vlieg ? Een volwassen vlieg leeft ongeveer tot maanden.

Behalve voor het vertalen van woorden, kun je bij ons ook terecht voor synoniemen. Bij sommige insecten als wantsen en kevers zijn de voorvleugels (aan de bovenzijde) verhard en beschermen de vliezige achtervleugels waarmee gevlogen wordt. De anatomie van insecten is een studie op zich vanwege het enorme soortenaantal van deze groep en de onvoorstelbare vormenrijkdom.


Hierdoor zijn de insecten niet over een kam te scheren, wel hebben ze allemaal hetzelfde algemene bouwplan waardoor ze als insecten zijn gedefinieerd: een kop, een borststuk of thorax en een achterlijf of abdomen. Zweefvliegen (Syrphidae) zijn een familie van insecten uit de orde vliegen en muggen of tweevleugeligen (Diptera). In Nederland zijn 3soorten zweefvliegen waargenomen, 3daarvan worden als inheems beschouwd.


Sommige andere vliegenfamilies vertonen gelijkende kenmerken, zoals de familie van de wolzwevers (Bombyliidae). Volwassen insecten zijn lichtgroen en hebben lange voelsprieten en grote, goudkleurige ogen. De ovaalvormige eitjes worden gelegd op het uiteinde van lange zijden stelen. Ze hebben grote, doorzichtige, bleekgroene vleugels en een teer lijf. Deze afzonderlijke eitjes zijn aanvankelijk groen en worden na een paar dagen grijs.


Informatie over duizenden verschillende soorten dieren, planten en paddenstoelen die in Nederland voorkomen. De kat probeerde een dikke vlieg te vangen. The cat tried to catch a large fly. Hij doet geen vlieg kwaad. In gematigde gebieden overleven insecten de winter vaak in een speciale staat, een soort winterslaap: de diapauze.


Ook hier weer een grote variatie. Sommige insecten overwinteren als ei, sommige als pop, andere als volwassene”, zegt Dicke.

Om bestand te zijn tegen de kou maken insecten vaak speciale moleculen aan, zoals glycerol en trehalose. Witte vlieg: Insect -Off is effectief tegen adulten en het oudere larvale stadium (L3) van de witte vlieg. Dat doet hij met zuignappen aan zijn pootjes.


Er bestaan zoveel verschillende soorten insecten dat deze vraag onmogelijk in het algemeen beantwoord kan worden. Daarom geef ik nu alleen informatie over vliegen: De meeste soorten vliegen zijn stokdoof. De parasitaire vlieg Ormia ochracea heeft een echter supergehoor. Insecten steken uit zelfverdediging of omdat ze zich voeden met menselijk bloed. Tijdens het steken, brengen ze een giftige stof in de huid.


De prik zelf kan pijnlijk zijn, maar het gif - of eigenlijk de reactie van je lichaam op het gif - veroorzaakt de rode vlekken, jeuk, pijn of zwelling. Het vliegje lijkt veel op de latrine vlieg , maar zeker weet ik het niet. Ben pas verhuist en van dag af dat het muf rook hier.


Het is maar een heel klein vliegje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts