Veelal wordt deze soort ingedeeld in de familie Nyssaceae. In Nederland zijn voor zover bekend slechts enkele volwassen exemplaren. In dit klimaat kan de boom tot m hoog.
Bekijk de beschikbaarheid van deze boom in onze webshop. Eind mei of begin juni bloeit deze met bloemen die worden omgeven door grote (cm.) schutbladen die aan zakdoeken den denken, dit geeft vooral met een beetje wind een mooi schouwspel.
De Zakdoekenboom is een zeer traag groeiende boom die op een ouder stadium pas begint op te vallen. Op oudere leeftijd krijgt deze boom een bijzondere bloeiwijze, waarbij hij grote witte bloemen krijgt die hangen, de witte bloemen lijken op een witte zakdoek. Door deze bloeiwijze heeft hij de naam Zakdoekenboom te danken. Het geslacht Davidia bestaat uit één soort en behoort tot de Nyssaceae familie. Vaantjesboom of Zakdoekenboom.
Deze uit West China afkomstige plant is een tot meter hoge boom met een brede kroon en een paar fraaie eigenschappen. Vormgeving is soms meerstammig maar ook als hoogstam gehouden.
De witte schutbladeren die aan de geelgroene bloemhoofdjes hangen zorgen voor een prachtige verschijning. De boom komt pas in bloei vanaf tien jaar. Voordelige staffelprijzen Lage verzendkosten gratis afhaalpunten.
De groeiwijze is karakteristiek, met lange eindscheuten en korte, bijna spoorachtige zij scheuten. De langloten moeten gebruikt worden voor de vorming van het takkengestel. Als boom uitgroeiend tot een kegelvorm. Ze verdragen geen sterke snoei. Een slecht vorm valt nadien moeilijk te corrigeren.
In mei wuift de vaantjesboom (of zakdoekjesboom) ons met zijn aparte bloeiwijze tegemoet. De naam dankt deze grote struik (tot meter) of middelhoge boom (tot meter) aan de grote witte schutbladeren die rond de bloemen gevouwen zijn. De donkergroene bladeren zijn aromatisch. Na de bloei vormt de boom decoratieve noten.
Het zijn de hangende roomwitte schutbladeren van de boom waaraan deze zijn vele namen ontleent, kiest u er zelf een. Het kan wel tot jaar duren voor de boom zo rijk bloeit. Deze boom heeft een regelmatige opbouw met olijfgroene takken en grofgezaagde frisgroene bladeren.
Men moet wel jaren lang geduld hebben om deze prachtige boom in bloei te zien.
Het wachten kan wel jaar duren. De kroon is breed en ovaal. Later in de herfst komen de nootachtige vruchten. De naam heeft hij te danken aan de bloemen die op zakdoekjes lijken. Het zijn roomwitte schutbladeren en hangen naar beneden met daar tussenin een bloemknop.
Echt een aparte mooie verschijning. In het Nederlands wordt deze boom de vaantjesboom of zakdoekenboom genoemd omwille van de opvallend witte schudbladen bij de bloei. De zakdoekenboom bereikt een hoogte van meter waardoor hij geschikt is voor een (middel)grote tuin.
Houd er wel rekening mee dat het soms jaar duurt voordat de boom bloeit en er schutbladeren rond de bloemen komen. Het blad van de zakdoekenboom kleurt in de herfst geel tot paarsrood. Soms verspreidt deze boom een onaangename geur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.