dinsdag 18 december 2018

Grote bruine rat

Grote bruine rat

Dit heeft de mens echter ook voor een groot deel aan zichzelf te wijten. Wil je een bruine rat vangen dan is het belangrijk dat je een goede plaats uitzoekt. Over het algemeen zal een bruine rat niet in een val lopen die ergens midden in een ruimte is geplaatst. Zet een val altijd tegen en wand of in een hoek. Het verspreidingsgebied van de bruine rat strekt zich uit over grote delen van de werel vooral in de buurt van menselijke nederzettingen.


Grote bruine rat

Het is een van de meest wijdverbreide en succesvolste zoogdieren van de wereld. In de tropen komt hij alleen voor nabij grote steden en havens. In de Arctische gebieden komt hij niet voor. Zwarte ratten worden gekenmerkt door hun blauwgrijze tot zwarte vacht en zijn daardoor makkelijk te onderscheiden van muizen en andere ratten.


De ratten zijn slank, hebben een vrij spitse snuit en grote oren. De staart van de zwarte rat is langer dan het lichaam. Als u ratten in huis ziet, gaat dit meestal over een bruine rat. Ze worden meestal gezien op allerlei plekken in gebouwen, in riolen en buiten de deur. Het graven van ratten kan soms grote schade aan rioleringen aanrichten.


In Nederland is de soort boven de grote rivieren bijna volledig verdrongen door de bruine rat. Berichten dat het dier vanuit het zuiden oprukte naar Midden-Nederland. De zwarte rat is de belangrijkste verspreider van de pest en kan ook bij de overdracht van andere ziekten op de mens een rol spelen.


Wat te doen tegen overlast bruine ratten? Wil je geen bruine rat in je huis of bedrijf dan is het raadzaam om weringsmaatregelen te nemen, de eventuele voedselbron op te sporen, en het nemen van andere preventieve maatregelen. De kleur is niet altijd een goed onderscheidingskenmerk.


Naast de zwarte en de bruine rat kan u te maken hebben met andere soorten knaagdieren die deels dezelfde kenmerken vertonen dan de rat maar die toch een andere aanpak vergen omdat ze andere leefgewoontes hebben. De muskusrat is een grote rat die je vooral vindt in bermen naast een waterloop. Een enkele kleurvariatie komt soms wel voor. Zijn staart meet ook nog eens cm.


De bruine rat is bruin tot grijsbruin, waarbij de buik lichter van kleur is. Het gewicht van de bruine rat schommelt rond 5gram. Ratten planten zich razendsnel voort.


Grote bruine rat

Zodra de moeder een nieuw nest heeft geworpen worden de grote jongen verdreven. De vermoedelijke maximale levensduur is ruim jaar, maar zal onder praktijkomstandigheden circa jaar zijn. Liefst het beste voedsel voor de bruine rat.


Net daarom moeten wij, burgers en overhei samenwerken om de overlast te beperken. Hoe weet je waar de ratten zich bevinden? De lengte van de bruine rat is van kop en romp – cm. De meest voorkomende verspreiding van ziektes is de ziekte van Weil, hantavirus en de pest. Ze is dan ook vaak terug te vinden in opslagplaatsen, schuurtjes, kelders, voorraadkasten, zolders, enz.


Uiterlijk van de bruine rat Deze ratten soort is aan de rugzijde meestal grijsbruin van kleur, de buik is lichter, er is echter een grote variatie in kleuren tot wit (albino) toe. De zwarte rat verschilt van de bruine rat door de langere, ruigere vacht en zijn grotere, dunner behaarde oortjes. Maar een rat kan wel springen.


De twee meest voorkomende rattensoorten in Nederland zijn de bruine rat en de zwarte rat. Ze zijn groter en donkerder van kleur dan muizen. Zijn staart is korter dan zijn lijf. Een bruine rat heeft kleine oortjes, een stompe snuit en een dik lijf. Een zwarte rat heeft grote , dunne oren, een spitse snuit en een dun lijf.


Edoch verschilt de kwaliteit en kwantiteit behoorlijk. Hoe ouder de rat , des te groter de keutel. Knibbel, knabbel, knuistje, wie knabbelt daar aan mijn huisje? Dat moet de bruine rat zijn.


Diverse wetenschappers stellen dat het dier niet zonder de mens in de vrije natuur kan overleven. W at hebben wij mensen de ratten te bieden? Bruine ratten eten graag exact hetzelfde als dat wij doen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts