Specialistisch advies nodig? Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. Vind telefoonnummers, adressen en postcodes van duizenden bedrijven en personen.
Mulchen is kort gezegd : de bodem toedekken met organisch materiaal. Maar voor mensen die geen stro hebben of deze moeilijk tot in de moestuin kunnen brengen is er goed nieuws. Hoe ontgin je een veronkruid stuk grond?
Hoe start je met een schoolmoestuin? Hoe verbeter je je klei- of leemgrond? Hoe werken lavameel en basaltmeel? Misschien heb je nog wat kool of snijbiet in je tuin staan of heb je groenbemesters gezaaid. Maar je hebt vast ook stukken grond in je moestuin waar niks meer op groeit.
Het goede nieuws is dat je dit niet hoeft om te spitten of te schoffelen. Mulchen zorgt immers voor een gemakkelijkere tuin (geen onkrui niet spitten), verbetert het bodemleven fenomenaal met als gevolg een ideale structuur na enkele jaren. Dit resulteert dan weer in een vermindering van ziekten en plagen, gezondere groenten en meer tuinplezier. Mulchen vormt echt een cruciaal onderdeel van een Natuurlijke Moestuin !
Mulchen in het najaar is de ideale manier om jezelf veel werk te besparen. Door nu wat extra te werken in de tuin en je bedden af te dekken met mulchmateriaal, heb je. Deze wordt luchtiger waardoor voedingsstoffen, vocht en lucht beter doorgelaten kunnen worden. Een bodem die ge-mulched is, slaat tevens minder snel dicht na een flinke plensbui.
Daarnaast voorziet mulchen de bodem van de moestuin van een prima humusgehalte. De bodem bedekken met levende planten levert de meeste voordelen op. Dit kan je bijvoorbeeld doen met grootbladige planten (bijvoorbeeld rabarber), of planten die dicht op elkaar kunnen groeien (groenbemesters).
In de winter kan je bijvoorbeeld veldsla laten groeien in combinatie met groenbemesters op andere bedden. Maar wat is mulchen precies en waarom is het zo belangrijk voor je moestuin ? Ik leg het je allemaal uit. Simpel: mulchen is het bedekken van de bodem met een laagje organisch.
Ook compost is goed materiaal om te mulchen , let op met hardnekkige onkruiden. Als je vervelende insecten in je moestuin hebt, gebruik dan kruiden zoals oregano, salie, lavendel, munt en koriander door je mulchlaag. Insecten raken door de geur in de war en laten je gewassen met rust. Zolang ik me herinner zet ik mulchen in op elke tuin.
Dit jaar met korte rundermest. Niet de hele tuin, maar sommige bedden totaal, in ieder geval onder het fruit. Het wordt een harde korst ja.
In deze blog deel ik het hoe, wat, waarom en voor- en nadelen van mulchen.
Mulchen - de grond in de tuin bedekken Om de nadelen van het klimaat ter plekke te compenseren, wordt vooral in siertuinen, moestuinen maar ook in land- en tuinbouw een beschermende laag op de grond aangebracht, wat we mulch noemen. Hiervoor worden natuurlijke en synthetische materialen gebruikt. Ik mulch met compost maar dat houdt waarschijnlijk de slakken niet tegen.
Als je zoekt op het forum met het woord slakken kun je een tweetal topics vinden met enkele tips. In het geval van afdekken van grond met iets voedzaams en iets tegen slakken kom je uit op cacaodoppen zoals gerwin schrijft. Maria Fennis, van de moestuin naast Gasterij Stadzigt in Naarden (de uitzendplek van Vroege Vogels), heeft deze herfst ook zo’n winterdeken in de tuin aangebracht.
Zondag vertelt ze bij ons over de ‘kunst van het mulchen ’. In een ecologische moestuin mulch je de moestuin. Hier kun je lezen waarom dit verstandig is en hoe je dit kunt aanpakken… De voordelen van mulchen voor je moestuin. De dikke mulchlaag wordt omgezet in voedsel, vocht en humus. Dit is goede voeding voor de.
Vooral in de zomer is zon en wind een van de belangrijkste factoren dat ervoor zorgt dat de grond uitdroogt. Ik mulch steeds met grasmaaisel, niet te dik, want kan uw grond anders totaal afsluiten van zuurstof, maar voordeel is dat er steeds voldoende stikstof is voor composteringsproces. Nadeel is dat je het niet zo dik kan maken (door bovenvermelde reden van verstikking grond) en dus meer kans hebt op doorgroeien onkdruiden.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.