vrijdag 7 december 2018

Composthoop bouwen

Er zijn verschillende systemen voor composteren mogelijk, je kunt een open composthoop maken of een composthoop in een bak, kuil of vat. De beste manier hangt af van de ruimte die je ter beschikking hebt. Het bouwen van een composthoop is een van de makkelijkste projecten die je tijdens het tuinieren kunt doen, en het is ook een van de belangrijkste. Een composthoop is de hoop in de compostbak of in een kuil waar het composteren plaatsvindt. Deze informatie vind je terug in ons artikel over het maken van de composthoop.


Composthoop bouwen

De composthoop bestaat uit verschillende soorten groente-, fruit- en tuinafval. Met een composthoop verwerk je tuin- en keukenafval tot vruchtbare grond. Zoek een plekje op je erf voor deze compostbak in delen, met verwijderbare voorkant. Zo heb je plaats voor het verzamelen van materiaal, kun je het eenvoudig omzetten en sla je de bruikbare compost op, tot je het in de tuin kunt verspreiden. Een compostbak is heel gemakkelijk te maken en het is handiger in gebruik dan een composthoop.


Misschien was je al heel lang van plan om er eentje te maken, of heb je de groene koorts nog maar net te pakken. Hoe dan ook, er is nu geen excuus meer om het uit te stellen. In mijn boek geef ik precies aan wat er allemaal wél en niet op een composthoop mag en wat het beste resultaat geeft. Maar op internet kan je ook veel tips vinden. Voldoende lucht in de composthoop versnelt het proces en voorkomt nare geurtjes.


Keer de hoop daarom elke zes weken ondersteboven. De meeste compostbakken hebben onderin een klep, zodat je de compost eruit kunt scheppen en bovenop kunt gooien. Je kunt ook een beluchtingsstok in de hoop steken om hem te beluchten, doe dat ongeveer een keer per week. Je kunt er makkelijk je groen- en snoeiafval op kwijt en het levert je mooi compost op die je weer kunt gebruiken voor bodemverbetering. Let er op dat de composthoop of compostbak op een schaduwrijke plek uit de wind ligt.


Vaak wordt aanbevolen om een composthoop in één keer op te bouwen , om dan geen nieuw materiaal meer toe te voegen tot de hoop gecomposteerd is. In de praktijk is dat lastig omdat we tijdens het groeiseizoen immers steeds nieuw materiaal ter beschikking krijgen (onkrui gewasresten enz.). Zelf werk ik daarom met twee hopen. Bij deze temperatuur worden alle ziektekiemen en het onkruid gedood. Het bereiken van deze temperatuur lukt alleen als je composthoop groot genoeg is.


Zorg er dus voor dat je bij de start voldoende materiaal hebt dat je goed door elkaar mengt. Deze materialen zijn ideaal voor je composthoop , maar meng ze voor de zekerheid ook met andere soorten afval. Precieze theoretische verhoudingen voor je composthoop gaan we niet aangeven.


Je moet gewoon zorgen dat je een hele verscheidenheid aan materialen hebt en ze goed mengt. Hoe beter je mengt, hoe beter de start van je composteerproces. En die kun je dan gelijk gebruiken. Mocht je zin hebben, kun je de onverteerde compost terug scheppen, maar je kun die ook gelijk in de andere bak laten liggen en daar weer verder op bouwen.


Composthoop bouwen

Zo “zet je de hoop om” maar dan op een manier waarop je gelijk de beschikking over compost hebt, lijkt wat nuttiger zo. Ga je zelf composteren, dan kun je kiezen uit verschillende systemen: een composthoop of open compostbak (geschikt voor grotere tuinen), een gesloten compostbak (voor kleinere tuinen) en een compostvat (voor balkon). Kattenbakkorrels zijn bijvoorbeeld niet geschikt. Daarvoor is het wel belangrijk dat je de composthoop – of het gft-afval in je compostvat – op de juiste manier opbouwt.


Hoe weet ik dat mijn compost klaar is voor gebruik? Lijkt het materiaal in je composthoop op rulle bosgron dan is het voldoende gecomposteerd om te gebruiken. Of je kan het verdunnen met water en als bemestingssproeistof gebruiken. Ook hierbij geldt dat je dan wel de verhouding met de overige nutriënten in het oog moet houden. Deze laag voorkomt dat de compost die bijna klaar is te nat wordt.


Onderste laag van het stro verteert wel wat maar dat gaat niet hard. Stro wat van deze toplaag over blijft in het voorjaar gebruik ik weer als onderlaag van de nieuw op te bouwen bak. Een ander mogelijk is om een verteerhoop te maken. Zelf een composthoop maken van paardenmest en GFT afval? In dit artikel lees je hoe dit werkt én mijn ervaringen met de composthoop van paardenmest.


Maar liefst een derde van je afval kan omgetoverd worden in krachtvoer voor je tuin. Door te composteren doe je eigenlijk wat de natuur altijd al gedaan heeft: de natuurlijke kringloop zijn gang laten gaan. Voor vogels en egels is je composthoop een all you can eat-buffet en het best van al, een compostbak geeft geen nare geurtjes.


Composthoop Maak een composthoop dicht bij de tuin, maar niet te dicht bij je terras. Hoewel het niet echt stinkt, hangt er vooral in de zomer wel een luchtje aan. De plaats hangt af van het soort composthoop : een gesloten systeem (compostvat) heeft voordeel bij een paar uur zon per dag, een open composthoop kan beter in de schaduw i. Behandeld hout is schadelijk voor je composthoop , omdat het gifstoffen bevat.


Wij vonden een zaagselbron bij een vriendelijke wagenmaker in de buurt, waar het fijn is om langs te gaan. Je kan dit nadeel ook omzetten in een voordeel. Vanwege onze verbouwingen hadden we tevoren ruimte noch tijd om het binnen compost w.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts