donderdag 17 mei 2018

Roekenkolonie

Vind telefoonnummers, adressen en postcodes van duizenden bedrijven en personen. Vrede sluiten is wat dat betreft beslist niet altijd eenvoudig! Een paar jaar geleden kwam Sonja (gefingeerde naam) een meditatiecursus bij mij volgen vanuit een voor haar vreselijk lijden.


Ze had een prachtig huis aan de rand van een klein bos gekocht. Het bleek echter dat er in het bos een grote roekenkolonie leefde.

Het boomtype maakt niet zoveel uit. Als in het voorjaar de boomkruinen nog kaal zijn, zijn alle nesten van een roekenkolonie goed zichtbaar. Ze worden niet afgeschrikt door de nabijheid van mensen. Hoge bomen, krassende zwarte vogels, wiebelige nesten.


Het zijn sociale en intelligente dieren. In graslanden en op akkers scharrelen ze hun kostje bij elkaar. Afval, oogstresten, aas, bodeminsecten, ze hebben een opruimfunctie in de natuur.

Voor de mens, is de moeilijkheid in het schoonmaken en onderhouden van de roekenkolonie gecompenseerd door het gemak van het hebben van directe toegang tot de wezens binnen. Een roekenkolonie die gevestigd is meestal kleiner dan een roekenkolonie in de natuur, met tientallen personen in tegenstelling tot honderden of duizenden. Behalve voor het vertalen van woorden, kun je bij ons ook terecht voor synoniemen.


LOCHEM – Tegen de groeiende roekenkolonie aan de Westerwal is momenteel niks te doen. De gemeente Lochem zegt desgevraagd dat het gaat om een gevestigde kolonie die wettelijke bescherming geniet. Bovendien is het broedseizoen begonnen.


Op dit moment kan er dus niets aan bestrijding worden gedaan. Roekenkolonie verplaatst voor sluis Eefde. EEFDE – Rijkswaterstaat moet een roekenkolonie in het Gelderse Eefde verplaatsen om daar een tweede sluiskolk te kunnen bouwen.


Voor de verplaatsing is ontheffing van de flora- en faunawet aangevraagd. Op het landgoe dat geen landhuis meer heeft, leeft een roekenkolonie van honderden paartjes en in het voorjaar trekken vele duizenden padden vanuit het nabijgelegen Eelderdiep en het Kluivingsbos naar de vijvers van De Braak om er hun kikkerdril af te zetten. Maar dat is pas weer over een paar maanden. Roeken kunnen voor behoorlijk wat overlast zorgen, waaronder stank- en geluidsoverlast.


Mensen die in de buurt van een roekenkolonie wonen, worden vaak ’s ochtends heel vroeg wakker door het geschreeuw en gekrijs van de roeken. Dit levert stress op en kan gevolgen hebben voor de gezondheid. De kraaiachtigen nestelen precies op het nieuwe N18-trace.

Op eenzelfde manier heb ik ooit vrede gesloten met een rattenfamilie die ’s nachts danste over de zoldering van mijn meditatiehutje in Thailand. De aanwezigheid van roekenkolonies en de daarmee gepaard gaande geluids- en uitwerpselenoverlast in en tegen de bebouwde kom kan tot veel ergernis bij omwonenden leiden. Roeken zijn beschermd en kunnen alleen op basis van een ontheffing worden verjaag gevangen of worden verplaatst. UTRECHT, maart - De brandweer in Lochem (de Achterhoek) heeft afgelopen weekeinde een roekenkolonie uit de bomen gespoten.


De Vogelbescherming is geschokt, omdat er al honderden eieren in de nesten lagen. Het Natuurpad Kasteelpark Renswoude belicht vooral de groene kwaliteiten van de omgeving. De wandeling brengt u langs de oprijlaan van het kasteel Renswoude, het beukenbos, een roekenkolonie en de grote vijver van de tuin in engelse stijl. De Cultuurhistorische route duurt eveneens ongeveer duur. Met trots presenteren wij, Het Natuurloket en de Nationale Databank Flora en Fauna, onze nieuwe website.


Heeft u al eerder bestellingen gedaan bij Het. Rond Amsterdam zijn meer vogels dan je denkt! Word lid en ga mee op excursie of volg een cursus bij vogelwerkgroep Amsterdam.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts