vrijdag 18 mei 2018

Bramen snoeien

Snoei ze daarom direct na de oogst of begin winter: knip daarbij de takken die vrucht droegen weg en bind de nieuwe eenjarige scheuten aan. Zo hou je de struik in model. In dit artikel leer je hoe je het snoeien aanpakt!


Het snoeien is daarom vrij eenvoudig. Jaarlijks kunnen de afgedragen takken weggesnoeid worden en de nieuwe grondscheuten weer aangebonden.

Een enkele keer is er een jaar dat de braam weinig nieuwe scheuten maakt. Het best snoei je een braam één keer per jaar in de winter, als het niet vriest. Ieder jaar snoei je de takken die vrucht gedragen hebben weg en bind je de nieuwe grondscheuten aan.


Heeft de braam geen nieuwe scheuten aangemaakt? Hoe moet je een bramenstruik snoeien ? Knip na de oogst de stengels die de vruchten gaven tot laag bij de bodem weg. Gedurende de winter kun je oude stengels tot één meter hoogte snoeien.


Wanneer kun je bramen oogsten?

In augustus en september kun je beginnen met oogsten. Pluk de bramen en droog de bladeren voor een. Op deze foto zie je de bramenstruik in de herfst. Bramenstruik snoeien in de herfst. De takken die je moet snoeien zijn te herkennen aan de restjes bramen en aan het blad dat al dor wordt.


De nieuwe scheuten zijn nu nog sterker, met groener blad en zonder vruchtresten. De braamstruik is een echte klimmer en je kunt deze dan ook het beste opbinden tegen een hek. De plant heeft het dan naar de zin en je bewaart een beter overzicht.


De braam draagt zijn vruchten op de tweejarige stengels. Deze kun je dus wegsnoeien nadat ze vrucht hebben gedragen. Dat snoeien doe je top op de grond. Zo blijkt het voordelig voor diabetes patiënten te zijn om lage en hoge bloedsuikerpieken te vermijden.


Het helpt ook om diabetes te voorkomen. Snoei gedurende de winter de oude stengels. Na het groeiseizoen zullen de uitlopers en stengels bruin worden en doodgaan.


Je kunt echter beter wachten tot de late herfst of de winter, als ze duidelijk dood zijn, voor je de braam helemaal gaat snoeien.

Ik snoei onze braam zodra alle vrucht eraf is. Dan is makkelijk te zien welke takken vrucht hebben gedragen en welke de nieuwe scheuten zijn. Daarnaast snoei ik ook rustig nog een behoorlijk gedeelte van de nieuwe scheuten, maar dit is dan ook een oude (waarschijnlijk wel jaar) stuik. Bovendien zijn bramen één van de meest gezonde fruitsoorten die er zijn.


Er zijn ook bramen uit de diepvries verkrijgbaar. En bramen uit de diepvries zijn ook een prima en gezonde keuze. Bij appelen en peren gebeurt de traditionele snoei uiteraard in de winter terwijl pruimen en kersen in de zomer worden gesnoeid. Het ziet ernaar uit dat een daarvan eitjes gelegd heeft op uw braamstruik. En uit die eitjes kruipen rupsen, enfin het verhaal is bekend uit Rupsje Nooitgenoeg.


De rupsen in uw braam maken kennelijk niet alleen gaatjes, maar knagen ook de nerven door, zodat het blad. Snoei uw hagen voor de laatste keer voor ze de winter in gaan. Als het aspergeloof begint te verkleuren mag je de stengels tot op de grond afsnijden.


De aspergebedden hou je vrij van onkruid. Als de herfstframbozen en bramen geoogst zijn mag je de oude stengels afsnijden. De jonge twijgen mag je opbinden. Kun je framboos in de zomer snoeien ? En, hoe vaak moet je snoeien ? Lees verder voor alle informatie!


De framboos (Rubus idaeus) is een plant uit de rozenfamilie en wordt veel in Nederland geteeld. Onderhoud is een belangrijk onderdeel van de teelt. Zo moet je bramen en frambozenstruiken snoeien om stevige, rijpe en grote vruchten te krijgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts