dinsdag 13 februari 2018

Pioenroos snoeien

De grote bloemen van de pioenroos kunnen wit, geel, roze of rood zijn. Knip de uitgebloeide bloemstengels na de bloei in juli tot op de grond af. In oktober moet het blad tot net boven de grond worden afgeknipt.


Vraag: Tot hoever kun je de takken van de pioen snoeien ? Antwoord: Dit kan tot enkele centimeters boven de grond.

Voor een betrouwbare pioenroos met de beste groeikracht bent u dus veelal aangewezen op gespecialiseerde kwekers die de planten alleen als 'kale plant' en in het najaar uitleveren, zoals wij. Pioenrozen snoeien is niet echt noodzakelijk. Ik heb een hele mooie roze pioenroos.


Deze word nou zo hoog dat de roos helemaal naar beneden gaat hangen. Ze zijn nu uitgebloeid maar kan ik ze snoeien ? U kunt pioenroos na de bloei snoeien. Juli is een prima tijd hiervoor.

Snoeien in het vroege voorjaar, niet in het najaar. Dan beschermen de bloemen de plant tegen de vorst. Snoei de hortensia ‘Annabelle’ wat grondiger, dit bevordert de groei van grote bloemen.


Door vroeg in het voorjaar goed te kijken, zie je waar de nieuwe knoppen zich ontwikkelen. Het stuk daarboven kun je wegknippen. Snoei de oudste en dikste takken in de late hersft terug tot net boven de grond. Het snoeisel mag dan niet bij de plant blijven liggen, omdat hierdoor schimmelvorming kan ontstaan. Gebruik een kleine snoeizaag voor dit karwei.


Laat nieuwe, jonge scheuten staan. Plant pioenroos niet naast andere planten die op hetzelfde moment bloeien, want dan doe je haar tekort. De vorm doet aan een pioenroos denken en dat maakt de tulp. Grijsbladige planten zorgen voor rust en sfeer in de tuin kunnen goed tegen droogte lavendel snoeien.


In het voorjaar zijn de ontluikende scheuten fraai om te zien, maar het zijn vooral de bloemen die in mei en juni de blikvangers zijn. Sommige bloeien gelijk in het eerste jaar, andere hebben wat meer tijd nodig. Maar als een pioenroos eenmaal gesetteld is, heb je er lang plezier van, soms wel een jaar of 20.

Het antwoord is: ik snoei ze wel, maar heel weinig. In deze tijd van het jaar kun je goed zien wat eraf kan worden gesnoeid. De bloem- en bladknoppen hebben namelijk een zacht rode kleur. Pioen is de nationale bloem van China en wordt Mudan genoemd.


Er is een legende die vertelt dat de keizerin Wu Zetian wilde dat alle bloemen van Xian samen zouden bloeien. Alle bloemen gehoorzaamden haar, behalve Mudan. Zij bleef trouw aan de natuur.


Nog steeds wordt de pioenroos gewaardeerd om haar standvastigheid en liefde voor de natuur. De herfst is het moment in het jaar om uw pioenrozen te planten. Zoals u verder op deze pagina ook kunt lezen heeft de pioenroos een jaarlijkse cyclus. Waaronder een fase van -bloem-groei, bloei, plant-groei en rust.


Het (ver)planten van pioenrozen heeft een grote impact op de pioen. De rust-fase is daarom het meest geschikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts