Van tuinhout tot sierbestrating! Je kan je bestrating vervangen door gras of borders maar er zijn ook andere oplossingen. Vang het regenwater op met een regenton of tank en geef het terug aan de planten.
Zo bespaar je veel drinkwater! Wist je dat er in België en Nederland ongeveer 8liter per vierkante meter regenwater valt in een heel jaar? Dit opvangen om zelf te gebruiken zal al snel een flinke besparing opleveren op de factuur van het drinkbaar leidingwater.
Je gebruikt het gefilterde regenwater direct voor de buitenkraan, douche, wasmachine of wc. Je bespaart hierdoor ongeveer € per jaar. Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden als het gaat om het opvangen van regenwater.
Al deze methodes hebben allemaal hun eigen voor- en nadelen. Zo is het niet bij alle methodes mogelijk om het opgevangen regenwater. Een geheel bestrate tuin levert geen positieve bijdrage aan het milieu. Niet alleen omdat een groene, levende tuin bijdraagt aan een grotere biodiversiteit maar ook omdat overtollig regenwater wordt afgevoerd door het riool.
Borders, een gazon, verhoogde plantenbakken: ze dragen er allemaal toe bij dat regenwater sneller de bodem in zakt.
Met een regenton kun je regenwater handig opvangen. Wist je dat regenwater ook beter is voor de tuin ? Regenwater handig opvangen. Dit komt omdat er minder kalk in zit en regenwater dus zachter is voor je plantjes.
Daarnaast bespaar je natuurlijk op drinkwater, dus ben je goedkoper uit. Het is ook fijn als je regenton er een beetje leuk uit ziet. Een regenbestendige tuin vermindert niet alleen de kans op wateroverlast, maar vergroot ook de biodiversiteit en de aantrekkelijkheid van je tuin. Voordelen van het tijdelijk opvangen van regenwater zijn: Door regenwater op te vangen en te gebruiken bespaar je kostbaar drinkwater. Het voorkomt onnodige belasting van het riool.
Per persoon gebruiken wij ongeveer 1ltr. Er valt in Nederland per jaar gemiddeld ca. Water opvangen dat afkomstig is van daken. Normaal gesproken verdwijnt dit via de regenpijp in de riolering, maar ook dit regenwater kan uitstekend in de tuin worden opgevangen. Je geleidt het water dan vanaf de regenpijp in een infiltratiekrat, regentank of drainagebuis.
Door het water ondergronds op te vangen, kun je het water tijdelijk vasthouden en daarna geleidelijk weer aan de bodem afgeven. Andere varianten van de regenton zij de regenzuil en de wandtank. De laatste is met name voor kleine tuinen een aanrader.
Voor meer geavanceerde oplossingen kies je beter een regenwaterput of een regenwatertank. Je kunt de opvang van het water dan integreren in een compleet regenwatersysteem. Gebruik je regenwater alleen voor de tuin , dan volstaat soms een regenton, maar helaas kun je daar niet veel regenwater in kwijt. De kwaliteit van ons regenwater wordt onderschat. Het is niet geschikt om te drinken, maar het is juist voor bepaalde andere zaken weer heel geschikt.
Hoeveel regenwater kun je opvangen ? Niet iedereen heeft een enorme tuin. De meeste manieren om regenwater op te vangen in de tuin , zijn vooral geschikt voor matige tot stevige buien. De regen van een hoosbui kunnen je dak en tuin waarschijnlijk niet goed verwerken zonder overloop. Nog zo’n klassieker, waar we weg van zijn, is de oude waterpomp. Mogelijk had je oma er zo eentje in de tuin , maar vonden jouw ouders er niks meer aan.
Toch heeft dit stukje nostalgie recht op een plaatsje in jouw tuin. Giet opgevangen water in het reservoir en pomp het omhoog als je het nodig hebt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.