vrijdag 8 november 2019

Wat te doen tegen soa

Veel goedkoper dan huisarts. Tot uur besteld = morgen in huis! Om zeker te weten of je een soa hebt, kun je langs de huisarts gaan. Een huisarts maakt het veel vaker mee dan je denkt.


Soa staat voor seksueel overdraagbare aandoening. Alle dokters hebben geheimhoudingsplicht: zonder jouw toestemming mogen zij niet aan anderen, zoals je ouders, vertellen wat jij hun vertelt.

Je kunt een soa hebben zonder dat je er iets van merkt. Sommige soa ’s kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Denk je dat je een soa hebt? Wat kun je doen als je een soa hebt?


Als je denkt dat je een soa hebt, is het belangrijk dat je een soa -test laat doen bij je huisarts of bij de GGD. De meeste soa ’s kunnen goed behandeld worden. Wat te doen tegen een soa ?

Laat je een soa niet behandelen, dan kan dat vervelende gevolgen hebben. Chlamydia is een bacteriële soa die vrij onbekend is. De klachten lijken erg veel op de klachten van gonorroe maar zijn minder duidelijk of vaak heb je helemaalgeen klachten.


Ga bij lichte klachten al naar de dokter toe. Heb je inderdaad een SOA opgelopen, waarschuw dan zo snel mogelijk je sekspartner(s). Wat is onveilig om te doen en wat niet? Bestel ze op tijd via internet of koop ze bij de apotheek of drogist.


Laat je niet overdonderen door een partner die van alles wil wat jij niet wilt. Je op tijd laten behandelen heeft nog een voordeel: tijdens je behandeling is de kans dat je anderen besmet al veel kleiner. Probeer vooral het eerste gedeelte van de urine op te vangen.


Soms zijn de klachten zo storend dat direct met de behandeling wordt gestart. Nog voordat de uitslag van het onderzoek bekend is. Bij vrouwen is onderzoek van afscheiding uit de vagina nodig. Je kunt zelf met een soort wattenstokje wat afscheiding afnemen en dat in een buisje doen. Word alleen veroorzaakt door seksueel contact.


Een bijzondere SOA is een infectie met HIV dat aids veroorzaakt. Een SOA kun je oplopen als je zonder condoom vrijt. Ook kun je het zonder te merken doorgeven.

Een pil helpt alleen tegen zwangerschap en niet tegen een SOA. Zoek je hulp, heb je vragen of wil je er over praten? Het duurt drie maanden voordat er antistoffen tegen hiv in uw bloed zijn aangemaakt en de arts kan bepalen of u seropositief bent. In afwachting van het resultaat en wanneer blijkt dat u een soa hebt opgelopen, moet u veilig vrijen (met condoom).


Indien u een soa hebt, moeten al uw seksuele partners zich laten onderzoeken en zo nodig behandelen. Syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening: wat te doen ? Syfilis is een SOA die wordt veroorzaakt door een bacterie. Deze aandoening kent verschillende stadia.


Kenmerkend is het ontstaan van een pijnloze zweer op de plaats van de infectie. Later kunnen er andere klachten ontstaan op andere plaatsen van het lichaam. Het zijn allemaal factoren die haaruitval kunnen veroorzaken.


Zeker hiertegen valt het nodige te doen. Een andere veel voorkomende oorzaak van haaruitval is het genetisch bepaalde ‘alopecia androgenetica’. Gelukkig kunnen zij ook wat tegen hun haaruitval doen.


Heb je alle kennis en kunde om je cliënten te helpen een soa te voorkomen? Als professional heb je een belangrijke rol in het voorkomen van soa ’s. Dan zorg je ervoor dat iemand geen soa krijgt, geen ernstige gevolgen van een soa krijgt en dat een soa niet wordt doorgegeven aan anderen.


Tegen sommige soa ’s kun je je vooraf laten. Om u zo veel mogelijk bij te staan hebben wij deze uitgebreide informatiepagina samengesteld. Niet altijd geven soa ’s klachten, maar als ze onbehandeld blijven kunnen ze ernstige gevolgen hebben, zoals onvruchtbaarhei of, zoals bij een Hiv-besmetting, AIDS. Bekende SOA ’s, die we hier gaan bespreken, zijn chlamydia, genitale wratten en herpes genitalis.


Waar kun jij een soa -test doen ? We raden niet aan om een soa -test bij een commerciële kliniek te doen. Bij de huisarts kun je snel en makkelijk een soa -test doen. Door vaccinatie leert je lichaam het HPV-virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt, te herkennen. Je lichaam ruimt het virus dan op zodra binnen is. Zo verklein je de kans op baarmoederhalskanker met.


Met prikken in de arm ben je beschermd tegen deze HPV-soorten. Daarnaast krijg je in veel gevallen ook last van hoofdpijn en koorts. Daarom hebben wij gekeken wat je het beste tegen dit vervelende griepje kan doen.


Garantie voor een paar dagen plat op bed en dat willen we natuurlijk niet. Het is dus mogelijk een soa te krijgen door seksueel contact met iemand die de ziekte al heeft. Soms zijn andere overdrachtmethoden ook mogelijk (b.v. bloedtransfusies, zie hieronder).


Veilig vrijen doe je door een condoom te gebruiken bij vaginale en anale seks. Het bestaat uit een witte aanslag onder de voorhui waarbij het vaak concentreert achter de eikelrand. De aandoening smegma kan voor veel mensen een onaangename aangelegenheid zijn, omdat men er onzeker van wordt en men niet weet wat eraan gedaan kan worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts