zondag 10 november 2019

Snoeien bij vorst

Wanneer je een boom gaat snoeien , kijk dan even goed naar het weer. Als er binnen drie dagen vorst wordt verwacht kun je de boom beter niet snoeien. De wonden moeten eerst weer geheeld zijn voordat ze tegen de vrieskou kunnen. Dit jaar wordt de snoei van kleinfruit ernstig bemoeilijkt door het huidige weer.


Wanneer u op internet informatie opzoekt over snoeien – ongeacht wat – staat er altijd bij dat de beste periode voor de snoei (voor de meeste soorten) in de winter valt én dat u niet mag snoeien tijdens de vorst.

Snoeien vóór de jaarwisseling. Bij de berk, kastanje, esdoorn, walnoot en druif komt de sapstroom al vroeg op gang. Als deze soorten na de jaarwisseling gesnoeid worden, zullen de snoeiwonden gaan bloeden. Begint het voorjaar al te kriebelen en wil je heesters en bomen al gaan snoeien ? Het wordt afgeraden om bij vorst te snoeien – ook bij lichte vorst – omdat de snoeiwonden dan in kunnen vriezen.


Dit geeft onnodige schade aan bomen of heesters. Als je na deze tijd gaat snoeien dan komen de sapstromen van de druif weer op gang en zou je de druif kunnen beschadigen. Als je gaat snoeien , zorg ervoor dat je dit niet doet bij vorst.

Hierdoor kunnen de snoeiwonden goed herstellen. Dit bevordert nieuwe knopvorming. Bij het snoeien van een leiplataan komen stofdeeltjes die zich aan de onderzijde van het blad bevinden vrij. Deze kunnen leiden tot allergische reacties aan vooral de luchtwegen.


Afbeelding: In dit overzicht vindt u gemakkelijk wanneer u welke leiboom het beste snoeit , Met donker oranje geven we de aan te raden snoeiperiode aan. Te vroeg snoeien (januari) kan de groei van jonge appelaars bevorderen. Oudere bomen daarentegen kunnen stoppen met groeien als je te enthousiast te werk gaat. Let er trouwens altijd op dat je nooit bij vriestemperaturen snoeit ! Dit zou vorstschade kunnen veroorzaken. Hoe moet ik mijn appelboom snoeien ? Fruitbomen snoei je om een betere oogst te krijgen.


Pitvruchtbomen snoei je tussen januari en maart. Steenvruchtbomen snoei je niet in de winter, maar juist na de bloei. Lees meer bij fruitboom snoeien of appelboom snoeien. Door van boom naar boom te gaan zal u loodglansziekte zelf overdragen.


Dit is daarom de ideale tijd om de plataan te snoeien.

De wintersnoei kun je van oktober tot maart uitvoeren. Bij de wintersnoei van de kandelaar-, lei- en dakvorm van de plataan snoei je de takken terug tot tot maximaal knoppen. Bij het plannen van de voorjaarssnoei is het daarom belangrijk dat je je niet te erg vastpint aan een bepaalde datum. Belangrijker is het dat je het weer in de gaten houdt. De snoeiwonden hebben namelijk langer nodig om te genezen.


We kunnen het snoeien in fases indelen nl: Voorjaarssnoei, zomersnoei en herfstsnoei. Voorjaarssnoei Omstreeks half maart als het niet vriest of geen strenge vorst meer wordt verwacht, kan met snoeien worden begonnen. Het doel van deze snoei is het stimuleren van een groei vanuit de basis van de plant en het verjongen van de struik.


Stevig een hortensia snoeien mag bij deze soort. Bij appelen en peren gebeurt de traditionele snoei uiteraard in de winter terwijl pruimen en kersen in de zomer worden gesnoeid. Mag ik nu alle verticale takken snoeien zodat enkel. Persoonlijk: Wij snoeien onze struiken en bomen allemaal in de periode oktober - einde maart in periodes dat er geen vorst is en ook niet verwacht wordt.


Uitzonderingen zijn planten die bloeien met bloemen op takken die in het jaar ervoor gevormd worden: Die snoeien we in natte bewolkte weken zo snel mogelijk na de bloei. Bij jonge klimop hagen is het belangrijk dat u de plant snoeit (topt) zodra de klimop de hoogte van uw betongaas schutting of gaashekwerk heef bereikt. De plant gaat meer zijscheuten ontwikkelen waardoor de haag voller wordt met blad. U blijft dit snoeien , of ook wel toppen genoem herhalen totdat de haag mooi vol is.


Op deze website vind je namelijk alle informatie over het snoeien van plantensoorten als: hortensia’s, Clematis, fruitbomen, rozen en meer! Je leest bijvoorbeeld alles over het beste snoeigereedschap, hoe je moet snoeien , en wanneer je in welk seizoen en maand het gewas moet snoeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts