dinsdag 19 november 2019

Snoeien liquidambar

Hiermee haalt u het model uit de boom. Het uitdunnen van de boom zou wel kunnen, zoals het weghalen van kruisende takken en takken die naar binnen groeien (let op dat u het takkenpatroon waar u nu van geniet niet te veel aantast). Maar daarmee heeft u de hoogte niet. Liquidambar valt goed te snoeien.


De bolamberboom verlangt weinig tot geen snoei.

Indien nodig kun je hem in maart snoeien. Kort te lange takken in, die de bolvormige kroon bederven. Bekijk per boom en struik een handige pagina met tips voor het snoeien , gereedschappen en het beste moment om te snoeien in het jaar. Naast advies voor snoeien van bomen en struiken geven we ook advies voor snoeigereedschap. Dood hout kan tijdens de zomer verwijderd worden.


Verplanten zal amberboom kwalijk nemen. Toch is zijn oranjerode bladkleur in de herfst het belangrijkst. Tijdens de ‘Indian Summer’ in de VS speelt hij wel niet zo’n hoofdrol als de esdoorn , maar een oscar voor de beste bijrol lijkt wel gerechtvaardigd.

Doe dat het liefst in april, wanneer er blad aan de boom komt. Dan ziet u het beste welke (gedeeltes van) takken zijn ingevroren. Daar groeit namelijk geen blad meer aan. Deze boom verlangt weinig onderhoud door de trage en compacte groei.


De amberboom heeft u dan ook veel te bieden. De bladeren zijn handvormig zoals van een esdoorn, alleen zijn de bladeren veel dieper ingesneden. Snoei is echter goed mogelijk. Kijk ook in ons artikel over bomen snoeien voor meer snoeitips. Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen.


Om een mooie kroon te vormen kun je in juni lage takken verwijderen. Wij leveren deze bomen alleen in pot of kluit aan u. Wij willen deze boom niet leveren als wortelgoed. Bij wortelgoed bestaat de kans dat de boom twee jaar niks tot weinig groeischeuten maakt.


U kunt de leibomen op dit moment prima snoeien , het is nu een goed moment ook al zou het nog koud worden maakt dat niet uit. Het is een beetje lastig in te schatten hoe u het beste kunt snoeien omdat we geen foto gezien hebben, maar voor uw geruststelling u kunt dat niet verkeerd doen. Amberboom is goed te snoeien.


In de zomer kan het dode hout verwijderd worden en eventueel enkele kleine takken die verkeerd groeien.

Grote snoei kan het best plaatsvinden in de winter. Met zijn mooie rode bladeren zet hij je tuin in vuur en vlam in het najaar. Kijk onze tuinmanieren video en maak je vingers nog groener.


Bol amberboom groeit langzaam en is daarom geschikt voor de kleinere tuin. Deze bolvormige boom krijgt een uiteindelijke hoogte van ongeveer meter. Het is dus een ideale blikvanger voor zowel de kleine als grote tuin.


Denk aan een landelijke tuin of een kleine stadstuin.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts