dinsdag 19 november 2019

Snoeien moerbei

Voor 22:bestel morgen al in huis! Hoogwaardige Eiwitten bestellen. De laagste prijs, bestel direct! Grootste assortiment Superfoods. De grootste collectie moerbeien!


De witte moerbei vormt een brede, ronde kroon van zware takken die steunen op een forse stam, vaak van een indruk wekkende omvang. Moerbeien tegen de laagste prijzen. Hij is minder mooi dan de zwarte moerbei maar de vruchten maken bij het vallen in de herfst geen vlekken op de bestrating of terrassen. Echter dit jaar dacht ik het te laten doen omdat ik niet zeker was of ik andere jaren wel goed had gesnoeid. De boom wordt tot meter hoog.


Als je de bomen niet wilt snoeien kun je ze het best op een afstand van tot meter van elkaar planten. Met snoeien kun je het formaat beperken. Een zwarte moerbei (Morus nigra) is ideaal om in dakvorm te snoeien. Dakmoerbei snoeien Alle kleine takjes die aan de grote geleidetakken zitten kunt u inderdaad snoeien.


Snoeien moerbei

De dakmoerbei zal dan in het voorjaar weer meer uitlopers gaan vormen, waardoor het dak ieder jaar dichter wordt. De ongeleide takken aan de stam (wildopslag) kunt u ook snoeien. Vanaf juni worden de dagen korter en remt de boom in de groei af. Het resultaat is een mooie gelijkmatige groei van de dakboom.


De ideale tijd van snoei is natuurlijk afhankelijk van de boomsoort. Hij verdraagt dat goe maar als je sterk gaat snoeien krijg je heel veel waterlot. Dat zijn sterk groeiende takken die de boom vormt als reactie op te sterke snoei. Daardoor verliet een moerbei zijn specifieke grillige karakter. Dat kun je vermijden door niet te veel ineens te snoeien.


Snoeien moerbei

Gebruikt in de homeopathie. Het vermeerderen, snoeien en planten van een. In het algemeen laat de moerbei zich heel goed snoeien. Knotten wordt ook verdragen maar is bijzonder nadelig voor de vruchtenproductie. Het blad van de moerbei is hartvormig en vrij groot.


Snoeitijd: december - februari. Witte moerbei - Morus alba. Vruchten groeien aan de moerbei nu eenmaal aan eenjarig lot. Op tweejarig lot is de vruchtzetting beduidend minder.


Snoeien moerbei

Het is dus zaak door te snoeien zoveel mogelijk eenjarig lot aan de moerbei te krijgen. Deze helenium draagt warme, oranje bloemen. Ofschoon het in ieder boekje over leifruit aangegeven staat dat je moerbei als leiboom kan telen kom je ze vrijwel nooit tegen als leivorm.


Ik ben er wel zeker van dat je een witte moerbei perfect als leiboom kan telen omdat ze zich zo makkelijk laten snoeien en leiden (zwarte moerbei leiden is een ander paar mouwen, zie foto hier onder). Wanneer mag of moet ik snoeien ”, is een van de meest gestelde vragen over de tuin. De antwoorden op deze vraag zijn vaak verschillend.


Snoeien moerbei

De ene keer wordt er gezegd snoeien in het voorjaar, de andere keer snoeien in het najaar. Deze verschillende uitleg over snoeitijden zorgt voor veel verwarring. Toch is het allemaal niet zo moeilijk.


De vruchten van de witte moerbei , een Oost-Aziatische soort die op grote schaal is genaturaliseerd in stedelijke gebieden in oostelijk Noord-Amerika, hebben een andere smaak, die soms wordt gekarakteriseerd als smaakloos. De rode moerbei had aan het begin van de twintigste eeuw ook een relatief grote verspreiding in Nederlandse tuinen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts