dinsdag 19 november 2019

Snoeien notenboom

Reken op een uiteindelijke kroon van circa tot meter doorsnede. Een boom die te groot wordt is met snoeien in vorm te houden, bij een noot ligt dat wat gevoeliger. Lees meer over bomen planten. Bij de noot komt al vroeg in de winter de sapstroom op gang.


Ons advies: snoei nu een deel en volgend jaar nog een deel.

De oogst zal zeker minder zijn na het snoeien. Dit geldt ook voor de tamme kastanje. Mocht je deze boom in je grote tuin hebben staan, dan mag je deze in zijn rustperiode snoeien.


Een notenboom hoeft eigenlijk niet gesnoeid te worden. Als je een notenboom in de winter snoeit zullen de wonden blijven bloeden en kan het gaan infecteren. Wanneer snoei je een notenboom ? Let dus op: de boom enkel snoeien wanneer het vol bladgroen staat.

Verder behoort een lichte snoei in maart ook tot de. Notenboom snoeien , hoe en wanneer. Zoals voor elke boom is het verwijderen van dood hout wel noodzakelijk. Okkernotenboom - tuinadvies. Snoei de notenboom nooit in de winter.


Heeft u een notenboom die is aangeschaft bij een goede kweker, dan zou de basis van de notenboom op zich goed moeten zijn. Het snoeien beperkt zich dan ook tot het verwijderen van doo ziek of kruisend hout, en eventueel noodzakelijke correcties in de kroonopbouw, bijvoorbeeld om een mooie doorgaande spil te krijgen. Dit houdt de boom sterk en gezond. In deze tijd van het jaar bereiden notenbomen zich voor op het kiemen.


Dat is de reden waarom ze minder sap produceren. De snoeiwonden hebben genoeg tijd om te genezen voordat de eerste vorst zich aandient. Bij een jonge boom moet u vooruitstrevend snoeien. Het kan ook nog gebeuren net na de walnotenoogst.


Zie ook Fruit-snoeikalender. Voor walnotenbomen in Nederland raden sommige snoeispecialisten aan van enkel in de maand juni te snoeien , zodat het bloeden (overvloedig sapverlies) voorkomen wordt. Het jaarlijkse snoei onderhoud is afhankelijk van de gekozen teelvorm.

Hallo,Ik wil graag mijn notenboom flink bij laten snoeien ( zie foto )Wat is daar de beste periode voor? Voor snoeien geldt: jong beginnen en vaak, maar matig ingrijpen. De Japanse notenboom kun je het beste snoeien voor de winter en hoef je alleen voor de vorm te snoeien. Concluderen heeft een notenboom dus niet veel snoei nodig. Zo produceert hij meer noten.


Het snoeien kan het beste gebeuren vanaf juli tot oktober als er nog veel bladeren aan de notenboom groeien. U kunt de dode punten uit de takken weghalen. De winter is een uitstekende tijd om bomen te snoeien.


Bomen zijn dan in winterrust. Nu je weet welk materiaal je nodig hebt, kun je de takken afzagen. Let op dat je de takken er niet in een keer afzaagt, want dan kan de schors van de boom uitscheuren en de stam beschadigen.


Dan kunnen ze actief de wond dichten en eventueel binnendringende schimmelsporen en ziektekiemen bestrijden. Voor notenbomen geldt dit echter niet! De boom heeft onder snoei al snel te lijden.


Er zijn tegenstrijdige adviezen voor het beste tijdstip van snoei. Voor Nederland wordt door Kwekerij Westhof het volgende advies gegeven, dat ook door verscheidene hoveniersbedrijven gevolgd wordt: De sapstroom van de boom komt al in januari op gang.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts