maandag 31 juli 2017

Moestuin maken in tuin

Specialistisch advies nodig? Bij ons vind je duurzame tuinproducten! Boek uw Hotel in Marken online. Van tuinhout tot sierbestrating! Hoe leg je een moestuin aan?

Om te kunnen genieten van groenten uit eigen tuin hoef je heus geen enorme lap grond te hebben of een volkstuin te nemen. Met deze informatie slaagt het moestuin aanleggen altijd. Lees hier meer over het bestrijden van slakken in de tuin.


Je moestuin klaarmaken voor de winter. Aan het einde van het moestuinseizoen is het belangrijk je moestuin klaar te maken voor de winter. Ruim alle plantenresten op en gooi ze bijvoorbeeld op een composthoop.


Spit je moestuin vervolgens flink om als het een paar dagen droog is geweest. Op die manier weet je precies welke groente waar komt en wat de verdere indeling van jouw tuin wordt.

Zo heeft jouw nieuwe moestuin een grotere kans op slagen. In stappen jouw perfecte tuinplan maken voor de moestuin. Wanneer je voor het eerst een moestuin aan wilt leggen kom je al snel een aantal obstakels tegen. Ook kunnen bepaalde planten niet samen in een moestuin dus zoek dat goed uit! Maak je moestuin Wanneer je je moestuin gaat maken dan moet je een groot gat graven van de lengte en de breedte die jij wilt en van ongeveer een meter diep zodat bijvoorbeeld aardappelplanten ook in je moestuin kunnen groeien.


Bemesting van je moestuin. Gebruik een niet te zware bemesting, daar kunnen kiemplantjes niet goed tegen. Een organische bemesting werkt voor een moestuin het beste.


Extra tips voor de start van een moestuin. Start eerder met telen door de groenten binnen voor te zaaien. Houd het overzichtelijk door klein te beginnen. Je kan natuurlijk beginnen met een vierkante-meter-bak van de 'makkelijke moestuin ', maar pak het meteen groots aan. Heb je zélf een grote tuin ? Een stuk van 10xmeter of 4xmeter geeft direct al een fantastische oogst.


De traditionele moestuin bevindt zich buiten het huis, achter in de tuin. Om deze te maken bepaal je eerst welk stuk tuin de moestuin gaat worden.

Dit doe je door een vierkant of een rechthoek om te spitten met een schep. De grootte hangt af van de groente keuze. Een vierkante meter tuin is ideaal voor de beginnende moestuinder! Zo is de tuin overzichtelijk en onderhoudsvriendelijk omdat hij maar één meter groot is.


Iets wat je niet wilt is dat je na één jaar de grond er uit moet halen en moet gaan verversen. Goed basismateriaal is daarom belangrijk. In verhoogde bedden kon ik zelf zwarte grond aanbrengen, wat het werk in de moestuin een stuk makkelijker zou maken. Het grondplan is meteen overzichtelijk en blijft dat ook. De paden zijn strak en mooi afgebaken dus mijn tuintje ziet er altijd verzorgd uit, ook als ik er even iets minder aandacht voor heb gehad.


Een moestuin leg je niet om het even waar aan in je tuin. Bezin eer je begint, en kies zorgvuldig een geschikte plek. Geef de moestuin liefst een zonnige, lichte plek, als het eventjes kan op het zuiden of zuidwesten gericht.


De moestuin moet ook goed bereikbaar zijn voor nuttige insecten, die voor de bestuiving en bevruchting moeten zorgen. Bekijk het bord Moestuin van pintjesmaken op Pinterest. Bekijk meer ideeën over Groenten tuin , Moestuin tips en Groentetuin. Courgette kweken in je tuin. Ze groeien het best in goed doorlatende gron die bijvoorbeeld verrijkt is met compost.


Een te vochtige grond kan er namelijk voor zorgen dat de plant gaat rotten. Giet het water niet over de plant, maar direct op de grond rondom de plant. Als je bloemen in je moestuin zet, trekt dit bijen en andere goede insecten aan. Zoals je misschien al weet, zorgen bijen voor de bestuiving van bloemen en planten en dus ook van je groenteplantjes! Door de bijen in je moestuin komt je oogst er dus veel beter uit.


Daarnaast dragen bloemen in de moestuin bij aan de biodiversiteit van de tuin. Zelf maken is leuker en vaak stukken goedkoper! Denk aan een “grow bucket“, een zelfgemaakte verticale tuin mbv tafelzeil of wellicht een tuintafel om op hoogte te kunnen moestuinieren.


De Makkelijke Moestuin is een moestuin die bij iedereen lukt. Om ook jouw Makkelijke Moestuin tot een succes te maken begin je bij de basis: de moestuinbak. Een goede moestuinbak is een duurzame investering voor de komende jaren. Ook dan kan een moestuinplan handig zijn. Zelf heb ik een moestuin van ruim 2m2.


Serieuze business, dus tijd voor een moestuinplan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts