Specialistisch advies nodig? Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. Laat je inspireren door ons grote aanbod Metz. Jij bepaalt hoe je betaalt!
Vandaag bestel morgen in huis. Ervaar het gemak van Wehkamp. De moestuin moet u elk jaar bemesten. Zo blijft de grond vruchtbaar en kunnen groenten, fruit en kruiden goed groeien.
Hoe en wanneer u de moestuin het beste kunt bemesten leest u hier. Wilt u een goede opbrengst in de moestuin dan is bodemverbetering bijna altijd nodig. De turf zorgt ervoor dat het mengsel lang water kan vasthouden, de kalk neutraliseerd de verzurende werking van de turf, en de langwerkende mest levert de noodzakelijke plantenvoeding. Bij gebrek aan compost of andere mest kunnen we best wat potgrond door het plantgat van tomaten, komkommers, courgette en dergelijke mengen.
Kalk en mest werken elkaar namelijk tegen. Lees meer bij gazon bemesten. Aan het eind van de winter kun je bemesten met een gemengde organische mest voor de moestuin.
Ook kun je groenbemesters zaaien. Kalk in de moestuin Een aantal planten, bijvoorbeeld prei, is gek op kalk. Ze vormen een grotere, smakelijker vrucht als ze geteeld worden op zan dan wanneer ze geteeld worden op bijvoorbeeld klei. Zandgrond bevat van nature meer kalk.
Welke voedingsstoffen hebben de planten nodig en wanneer gebruik ik welke bemesting met zoveel mogelijk natuurlijke mest. Bij een relatief kleine moestuin kan het aantrekkelijk zijn om dit soort mestkorrels te gebruiken. Moestuin Bemesten - Je eigen moestuin. Bij grotere moestuinen wordt het al gauw aantrekkelijk om goed verteerde oude stalmest door een boer uit de buurt te laten leveren.
Vaak wordt er alleen betaald voor de transportkosten, de mest zelf krijg je gratis. Op voorwaarden, wij spitten of werken de mest onder en dat doen we in november of december. De mest die na december komt gaat niet meer in de tuin maar op de composthoop.
Bomen, struiken, vaste planten en vaak ook nog een gazon. Al deze natuurlijke elementen vragen om hun eigen specifieke verzorging. Maar wanneer moeten we het gras bemesten?
Prima mest , die je met verstand moet gebruiken. Ik heb een paar aanvullende tips. Maar eerst dit: Wie een moestuin heeft en niet geregeld ook wil wieden, heeft de verkeerde hobby of bezigheid gekozen! Bij een siertuin doet u er goed aan om deze maar een keer in het jaar te bemesten.
Een moestuin mag u meerdere keren per jaar bemesten. Ik geef je wat handige tips om je moestuin te bemesten. Toen ik net begon met moestuinieren dacht ik dat ik er met een beetje compost en wat mest aan het begin van het moestuinseizoen wel zo ongeveer was. Voor bonen en erwten klopte dat wel. Ze gedijen goed met wat compost en weinig tot geen mest.
Als we planten oogsten uit de moestuin , verwijderen we ook de voedingsstoffen die door de plant uit de bodem zijn opgenomen. Begin je moestuin na de vorstperiode, in het voorjaar. Het maakt voor het eindresultaat niet uit of je kiest voor zaden of jonge plantjes in je moestuin. Wanneer met een moestuin beginnen? Er is slechts één verschil.
Met jonge plantjes heb je eerder resultaat, de exact aanplantmaanden zijn te vinden op de etiketten van de plantjes. In mijn boek en de zaaikalender daarin staat precies aangeven wanneer je wat kan zaaien en oogsten. Die helpt je zelfs stap-voor-stap met alles: zaaien, verzorgen en oogsten.
Van een paar kruidenplantjes geniet je het hele jaar door. In het najaar is het slim jaarlijks kalk over het gazon te strooien. Kalk pakt mosgroei aan en zorgt ervoor dat het gras weer fris en groen wordt. Het middel zorgt ervoor dat bemesting beter zijn werk kan doen. Kalk strooien doe je in het najaar nadat je de laatste keer het gazon.
Ik denk dat de meeste boeren niet langer dan nodig is hun mest op het erf houden dit ook ivm met wetgeving. Je kan je afvragen wat is verse mest. Je mest is dus meestal minder dan een half jaar oud. Twee keuzes dus je mest een poos opslaan op je tuin tot dat het verder verteerd is of gewoon gelijk onderwerken. De mest moet over de gehele tuin uitgestrooid worden en ondergespit worden.
Ik doe het altijd in het najaar, dan kan ik vroeg in het voorjaar beginnen met de vroege groenten zoals peulen en tuinbonen. Geschikt voor sier- en moestuin. Bloedmeel is ook geschikt voor gazon, vinassekali voor fruit en bloembollen. Mest in vloeibare voris handig te doseren in gietwater.
In zowel kunstmest als organische mest zit NPK, wat staat voor stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.