dinsdag 14 maart 2017

Moerbeiboom snoeien

Snoei is meestal niet nodig. Zeer zwakke groei de eerste jaren. Men kan als leivorm de takken van Morus aanbinden. De snoei bij de struikvorm en de halfstam beperken zich tot het in vorm houden. Laat voldoende ruimte tussen de takken.


Alleen indien nodig uitdunnen.

Moerbeiboom – Morus Nigra. De boom groeit in één jaar zeer hard. De moerbeiboom kan goed in de wat grotere tuin gehouden worden. Je kunt wel de grootte van de boom in toom houden door flink te snoeien in de winter.


De bomen kunnen heel oud worden (1jaar en meer), mits de gepaste groeiomstandigheden. Vanaf juni worden de dagen korter en remt de boom in de groei af. Het resultaat is een mooie gelijkmatige groei van de dakboom. De ideale tijd van snoei is natuurlijk afhankelijk van de boomsoort.


Te verwachten boomhoogte - (15) meter.

Beperk het snoeien aan de Morus nigra- moerbeibomen: Door de zeer zwakke groei de eerste jaren is snoei is meestal niet nodig. Morus platanifolia is een matig groeiende boom dat vooral gebruikt wordt als parasol gesnoeide bomen. Het blad is groot en donkergroen dat in het najaar mooi. Dakmoerbei snoeien Alle kleine takjes die aan de grote geleidetakken zitten kunt u inderdaad snoeien. De dakmoerbei zal dan in het voorjaar weer meer uitlopers gaan vormen, waardoor het dak ieder jaar dichter wordt.


De ongeleide takken aan de stam (wildopslag) kunt u ook snoeien. Het is een kleine boom, die genoegen neemt met droge gron die niet erg voedselrijk hoeft te zijn. Bij bomen die kunnen bloeden wordt er best niet meer gesnoeid vanaf het moment dat de boom zijn blad verliest. Het snoeien van een moerbeiboom is belangrijk.


Zorg dat de toppen van de takken weg snoeit. Doordat er dan op die plekken weer nieuw hout ontstaat komen er weer nieuwe vruchten. De hoofdsnoei van de dakplataan valt in februari, in juli worden vaak nog omhoog groeiende takken die het beeld verstoren, verwijderd.


Een plataan snoeien is niet moeilijk, maar kost wat tijd. Het enige wat je hoeft te doen is alle opgaande twijgen van de dakplataan te snoeien. De volgende soorten, die uit oostelijk en zuidelijk Azië komen, worden aanvullend geaccepteerd door een of meerdere taxonomische lijsten of studies. Synoniemen zoals gegeven door andere lijsten of studies worden tussen haakjes aangegeven.


In Europa komt de vruchtdragende moerbeiboom in zuid-oost Hongarije in het wild voor. De Morus alba ‘Platanifolia’ draagt vrijwel geen vruchten en daardoor goed geschikt als dakvorm voor boven het terras.

Vrijstaande bomen vragen nauwelijks meer dan de gebruikelijke winter (vorm) snoei. Als er weinig vruchten worden aangezet, moeten de vruchtdragende zijtakken op vier of vijf ogen worden teruggesnoeid. U mag de Dakboom niet snoeien wanneer het vriest. In maart hebben wij onze moerbei boom in dakvorm gesnoeid. Wanneer u de takken niet geheel terug snoeit zal de boom zich dicht vertakken.


Onderhoud en snoei : Geef Morus nigra bij voorkeur een beschutte standplaats in de zon of halfschaduw. Zorg voor een goed doorlaatbare, niet te natte, kalkhoudende bodem. Deze tuinplant kan flink groot worden. Een complete snoeibeurt kan het beste gebeuren tussen december en.


Hoe te snoeien van een moerbeiboom Zodra vastgestel moeten moerbeien (moerbei spp.) weinig speciale snoeien dan algemeen onderhoud. Hij houdt van een licht zure tot licht alkalische grond ( PH tot 5). Een Catalpa snoeien gaat anders dan bij de meeste bomen.


Veel bomen snoei je namelijk gewoon in de winter. Omdat de trompetboom snel bevriest kun je deze niet in de winter snoeien. Het wel aan te raden om voor het snoeien onze video over bomen snoeien te bekijken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts