woensdag 9 maart 2016

Hoe groeit een paddenstoel

Hoe groeit een paddenstoel

GSMpunt zorgt voor een snelle levering en goede service. U betaalt geen verzendkosten. Bestel Nu bij ReplaceDirect! Maar hoe groeien paddenstoelen eigenlijk?


Onder de hoed van de paddenstoel zitten de sporen. Als de paddenstoel volgroeit is dan stuiven de sporen door de lucht, een belangrijk moment! Want als een spore op de juiste plek belandt, groeit er uit de spore lange witte draad: de zwamdraden. Heel veel zwamdraden samen noemen we een zwamvlok.


Ze schieten letterlijk als paddenstoelen uit de grond! Zo zijn er geen en ineens zijn ze met héél veel. Op een grote paddenstoel roo met witte stippen.


Het gaat over een paddenstoel : de vliegenzwam! Een paddenstoel is eigenlijk de vrucht van een schimmel. Rens legt uit hoe een paddenstoel groeit. Als een zaadje op een goede plaats terecht komt, kan er een paddenstoel ontstaan.


Het zaadje zit verpakt in een dun velletje (vlies). Hij groeit steeds groter tot hij niet meer in het velletje past en scheurt eruit. De steel en de hoed komen dan boven de grond. Paddenstoelen werden daarom snel in verband gebracht met magische verhalen.


Kabouters zouden in paddenstoelen wonen, en heksen zouden paddenstoelen gebruiken voor hun toverdrankjes. Ook geloofden mensen dat de voetstappen van de duivel volgroeiden met paddenstoelen. De naam voor de paddenstoel is ontstaan uit deze magische wereld.


Zoek een donkere, koele plek voor je paddenstoelen uit. Als je tijdens een boswandeling weleens paddenstoelen tegengekomen bent, weet je waarschijnlijk dat ze het beste groeien in de vochtige schaduwen van hoge bomen. Om ze thuis te kweken, zul je een soortgelijke omgeving met een temperatuur rond de graden moeten zien te vinden. Het vakgebied van de biologie dat zich bezighoudt met schimmels (waaronder zwammen en paddenstoelen ) heet mycologie.


Naast muscarine bevat de vliegenzwam nog een aantal andere toxische verbindingen, waarvan sommige hallucinogeen zijn. De toxiciteit van deze paddenstoel wordt vaak overschat - van aanraken zijn geen nadelige gevolgen te verwachten. Toch kan het opeten van een hele paddenstoel voor bijvoorbeeld een kleine hond in enkele uren fataal zijn.


Repareer je apparaat, vervang een onderdeel of accessoire en voorkom E-waste. Als ie rijp wordt, gaat ie sporen verspreiden, hele kleine zaadjes, en zo kunnen ook op andere plekken paddenstoelen komen. In de grond of in het hout zit een schimmel, de zwamvlok, en die maakt de vrucht, de paddenstoel. Een jonge paddenstoel zit onder de grond opgeborgen in een omhulsel.


Wanneer de paddenstoel groeit , scheurt dit omhulsel. De wratjes op de hoed en de beurs onderaan de steel zijn de resten van het omhulsel. Bij een jonge paddenstoel is de hoed dicht en met een vlies vastgemaakt aan de steel. Voordat je thuis oesterzwammen gaat kweken is het goed te weten hoe deze paddenstoel in de Nederlandse bossen leeft.


In het wild leeft de zwam op dode plekken of wondplekken van loofhoutsoorten. Een stiekeme favoriet is toch wel de beukenboom. Deze paddenstoel groeit altijd in groepen bij elkaar.


Je kunt de grijze oesterzwam in de bossen plukken. Dat zijn zaadjes waaruit later nieuwe paddenstoelen kunnen groeien. Van spore tot paddenstoel.


Als een spore op de grond terechtkomt, kan er een paddenstoel uit groeien. Dat gebeurt alleen als de grond een beetje vochtig is. En het moet niet te warm en niet te koud zijn.


Bij een paddenstoel smelten mannelijke en vrouwelijke schimmeldraden in hun geheel samen en daar ontstaan vervolgens sporen uit. Daarom maakt een paddenstoel ook zoveel sporen. Het is mogelijk dat op de hoed van een paddenstoel nog een kleinere uitvoering zit te groeien. Hoe groeit een paddenstoel ? Een hoed met plaatjes en nog een hoed met plaatjes óp de hoed.


Een parasiet, levend van de onderste paddenstoel. Vaak is de gastheer al bijna aan het eind van het paddenstoelen bestaan en is het een massa wat er onappetijtelijk uitziet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts