vrijdag 13 juli 2018

Oplegging stalen balk op metselwerk

Ruime keuze in RVS armbanden voor hem en haar. Een balk (belast en onbelast) buigt altijd door. Bij drukspanningen in de opleggingen moeten we daarmee rekening houden, daar niet altijd de gehele oplegging kan worden benut.


Maar ook maximaal, want strak tegen het lijf van de andere balk , keurig op maat uitgeslepen. En als de balk dusdanig is ingeklemd in andere constructiedelen dat deze niet weg kan, dan lijkt verdere verankering niet echt nodig. Ga een stalen balk (HEB 180) tussen twee muren zetten. Stalen lateien (hoeklijnen) Ook hier blijkt het niet altijd duidelijk te zijn. De oplegging moet aan beide kanten 100mm zijn.


Afbeelding toont een vloer die niet in de latei draagt, omdat deze te laag ligt. In afbeelding rust de stalen latei niet op de oplegging , maar op een kunststof wig. Dit gaat fout op het moment dat het kalkzandsteen onder de wig wegbreekt. Bij het aanbrengen van stalen balken t. Dit is veelal een vierkante stalen oplegpunt, zodat de belasting geconcentreerd wordt op de juiste plek. Daarmee wordt voorkomen dat de ligger ongunstig afdraait, zodat de muur onbeschadigd blijft.


Daarnaast verdeelt de ligger de oplegbelasting eveneens op de juiste manier. De belasting kan dan optimaal door de wand worden afgevoerd. Vervolgens worden de balken met stalen balkschoenen vastgezet op de randbalk.


Een en ander is wel erg afhankelijk van de diverse dimensies (balklengte, hoh, belasting, kwaliteit muur). Met deze lengte op plaatsen wiggen er tussen slaan en zo langzaam de balk op spanning brengen. Je merkt vanzelf wanneer het voldoende is. Je bent sterker dan je denkt met hardhouten wiggen, een heb1van 2. Wat voor stalen balk is nodig als ik een sparing wil overbruggen (300cm) tussen twee muurdelen. In mijn geval gaat het om een sparing in metselwerk waar een garagedeur komt.


De balk moet een soort rek worden waaraan ik betimmering kwijt kan. Op de stalen balk zullen een aantal balken van het platte dak rusten. Op de afbeelding worden de isolatie en de dampremmende laag doorgezet tot tegen de balklaag en de onderzijde van de bovenliggende vloer. De isolatie dient u dus zorgvuldig over het gehele oppervlak van de metselwerk gevel aan te brengen.


Deze bouwfout werd ingestuurd door een lezer van Bouwwereld. Let op bij het berekenen wel rekening houden met de geldende veiligheden. De stalen balk wordt gebruikt om het gewicht (de belastingen) goed over te leggen op de muren ( opleggingen ). Hierbij is een stalen balk berekening vaak.


Bij een doorbraak in een achtergevel waarbij een stalenbalk geplaatst wordt, wordt deze toch als het ware ingeklemd door de oplegging en het hierboven gelegen metselwerk , vloer of. Oplegging Leg de oplegvakken van de Certacon latei in een vrij droog spe-ciebed. Het metselwerk dient tegen het verti - cale deel van de latei zo goed mogelijk aan te liggen.


Eventuele ruimte tussen metselwerk en latei vullen met specie. Metselwerk dient zonder voeg, dus koud op de latei, te worden toegepast. Door de hoge eisen die worden gesteld aan de luchtdichtheid van gebouwen, is het van belang om luchtlekken in de constructie te voorkomen. Als het profiel er eenmaal inzit, dan pas het werkelijke gat maken!


Bekleed dan het profiel met stucplaat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts