Bramen en frambozen kunnen al snel uitgroeien tot een wirwar van takken. Snoei ze daarom direct na de oogst of begin winter: knip daarbij de takken die vrucht droegen weg en bind de nieuwe eenjarige scheuten aan. Zo hou je de struik in model.
Je hebt een prachtige oogst gehad van jouw bramen en frambozen. Is het nu wel of niet tijd om te snoeien ? En hoe gaat dat in zijn werk, bramen en frambozen snoeien ?
We leggen je eerst uit hoe je het best een braam kunt snoeien en laten je daarna zien hoe je dit bij de framboos aanpakt. Bramen dragen op zijtakken aan de stengels van vorig jaar. Het snoeien is daarom vrij eenvoudig. Jaarlijks kunnen de afgedragen takken weggesnoeid worden en de nieuwe grondscheuten weer aangebonden.
Een enkele keer is er een jaar dat de braam weinig nieuwe scheuten maakt. Bramen snoeien is niet moeilijk, maar is wel een klusje dat je ieder jaar moet doen. Het best snoei je een braam één keer per jaar in de winter, als het niet vriest.
Ieder jaar snoei je de takken die vrucht gedragen hebben weg en bind je de nieuwe grondscheuten aan.
Heeft de braam geen nieuwe scheuten aangemaakt? Rubus fruticosus - braambes Rubus idaeus - frambozen Rubus phoenicolasius (Japanse wijnbes) Rubus loganobaccus - de loganbes Rubus fruticosus - braambessen Bij het telen van braambessen is het belangrijk van regelmatig en goed te snoeien. Hoe wij de bramen onderhouden op Vrij Waterland. In de vrije natuur zonder snoeien dragen ze jaarlijks vrucht maar minder, en zeker een plant als een braam wordt een tomeloze bende. Maar je zult wel op dezelfde manier moeten snoeien , want de bramen groeien altijd aan het einde van de nieuwe scheuten en dat verandert niet bij de teelt in pot.
De braam wordt door insecten bestoven, door bijen maar ook door vlinders. Het ziet ernaar uit dat een daarvan eitjes gelegd heeft op uw braamstruik. En uit die eitjes kruipen rupsen, enfin het verhaal is bekend uit Rupsje Nooitgenoeg.
De rupsen in uw braam maken kennelijk niet alleen gaatjes, maar knagen ook de nerven door, zodat het blad. Hoe moet je een bramenstruik snoeien ? Knip na de oogst de stengels die de vruchten gaven tot laag bij de bodem weg. Gedurende de winter kun je oude stengels tot één meter hoogte snoeien. Wanneer kun je bramen oogsten? In augustus en september kun je beginnen met oogsten.
Pluk de bramen en droog de bladeren voor een. Bramen kunnen al snel uitgroeien tot een wirwar van takken. Om dit te voorkomen is snoei direct na de oogst of begin winter noodzakelijk.
Tijdens het groeiseizoen maakt de braamstruik lange nieuwe scheuten vanuit de basis. De jonge scheuten gaan daarna uitlopen. Bramen (Rubus fruticosus) bloeien op de tweejarige scheuten. Een bramenstruik heeft altijd typen stengels: vruchtdragende stengels en nieuwe, nog niet bloeiende stengels die het volgende jaar vrucht zullen dragen. Elk najaar snoeien we de uitgebloeide stengels bij de grond af en laten de nieuwe stengels staan.
Zwarte braambessenstruik snoeien na de oogst (oktober-november) of in maart. Snoei de takken die braamvruchten hebben gedragen volledig weg. Eventuele zijtakken worden op 2-knoppen ingekort. Snoei opdringerige nieuwe stengels weg gedurende het groeiseizoen van het tweede jaar. Bevrijde scheuten zullen meer fruit dragen dan dezelfde scheuten in een bosje doornstruiken.
Het is in jouw voordeel, wat de variëteit ook is, om de braam regelmatig te snoeien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.