woensdag 11 december 2019

Vliegende vliegjes

Men ervaart dit als troebelingen, spinnewebjes, vliegjes , puntjes, sliertjes etc (mouches volantes of floaters). De troebelingen bewegen mee met de oogbewegingen en bewegen vaak nog na als het oog stil staat. Tegen een lichte (witte) achtergrond zijn de vlekjes vaak duidelijker (bijv. een heldere hemel, een computerscherm, een wit vlak). De medische naam is myodesopsie, maar ook de term glasvochtvertroebeling wordt veel gebruikt.


Het gaat om zwarte vliegjes die voor je oog lijken te zweven of vliegen, vandaar ook de naam.

De vliegjes zijn onschadelijk voor de mens. Aan (met name jonge) planten kunnen ze echter wel schade aanbrengen. De larven leven een paar centimeter in de aarde en knagen aan de wortels, waardoor de plant verzwakt raakt.


Ik heb zeker last van rouwmugjes. Het lijkt erop dat alle andere planten er geen last van hebben. Ook zijn er vliegende insecten die hun vleugels weinig gebruiken en zich liever kruipend of wandelend voortbewegen, zoals veel keversoorten.


Kruipende insecten hebben geen vleugels, denk maar eens aan de houtworm of het ovenvisje.

Kijk dus goed of het om een vliegend of kruipend insect gaat. Het begrip mouches volantes is Frans en betekent letterlijk: vliegende vliegjes. Het gaat dan ook om een soort van zwarte of grijze vliegjes die wel voor je oog voorbij te lijken vliegen of zweven. Sommige mensen hebben het ook over traag voorbij zwevende zwarte draadjes die met de beweging van je oog lijken mee te gaan.


Mouches volantes betekent ’ vliegende vliegjes ’. De aandoening kan meestal geen kwaa maar kan wel vervelend zijn. Wat is het Wat zijn mouches volantes? Toen waren ze even weg, maar inmiddels zijn ze weer terug. Ik weet echt niet wat ik er aan kan doen. Het zijn kleine zwarte vliegjes , een millimeter of groot.


Overigens, ik heb geroken in de kruipruimte en ik ruik daar verder niets (alleen beetje muffig). Ik ga er dus vanuit dat er geen lek zit waar de vliegjes op af zouden kunnen komen. Kruidvat Insectenspray Tegen Vliegende Insecten is bestemd voor de ruimte waar de insecten zich bevinden. Lees vóór gebruik eerst het etiket en de productinformatie. Of treft u in huis of kantoor veel vliegjes aan op de muren en meubilair?


Waar komen deze vliegen vandaag en hoe krijgt u ze weer weg?

Mogelijk hebt u last van klustervliegen! Voor meer informatie over het uiterlijk en de leefwijze van diverse soorten vliegen, verwijzen wij u graag naar de ongediertegids van Rentokil. In België vind je verschillende soorten vliegen waarvan de ene vaker voorkomt dan de andere. De ervaren servicemedewerkers van Rentokil stellen u een oplossing op.


Daar waar de bodem verontreinigd is door rottend organisch materiaal. Vaak als men problemen ondervindt door een kapotte afvoer, lekkende gootsteen of een defect aan het toilet, ontwikkelen deze vliegjes zich in rap tempo in de kruipruimte om vervolgens met grote aantallen via leidingen en kabels uw woning binnen te komen. De larven die uit die uitjes komen, smullen van (rottende) wortels van planten.


Dus mocht je denken: ach, wat kan zo’n vliegje nu kwaad? Als je pech hebt eten de larven de onderkant van je plant weg en gaat hij dood. Vers, gaaf fruit wordt door deze vliegjes niet aangetast. Verontreiniging van fruit-en groenteproducten. Kunnen hinderlijk zijn in (groot) keukens, fabrieken, café’s (achter de tapkast) en in de buurt van gft-containers.


De roofwants bejaagt de witte vliegjes voor voedsel. De larven van gaasvliegjes vallen de wittevliegen aan en zuigen ze leeg. Taxonomie en indeling De witte. Hoe kom ik van die hele kleine vliegjes af?


Wij hebben al maanden last van hele kleine vliegjes. Volgens mij zijn het geen fruitvliegjes want ik heb geen fruit in de keuken of huiskamer liggen en ik houd mijn aanrecht de hele dag door schoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts