maandag 9 december 2019

Wat is een teek

Der mutige VorschIag eines Unternehmer wird sich für immer auf lhr Einkommen auswirken! Macht Sie reich in Tagen! Vind Alle Topmerken in de Sportvisserij Online. Dé Webwinkel voor Sportvissers. Hij leeft daarom vaak in weilanden, struikgewas, duinen, parken en bossen.


Er komen wereldwijd verschillende soorten teken voor. Zodra een mens of dier (ook wel gastheer genoemd) langskomt, kruipt de teek via het lichaam omhoog en grijpt zich vast. U kunt het best met een puntig pincet de teek zo dicht mogelijk op uw huid vastpakken. Houdt de pincet parallel aan de huid en trek de teek voorzichtig, zonder te draaien uit de huid (gebruikt u een speciale tekenpincet, lees dan de gebruiksaanwijzing).


De schapenteek kent een levenscyclus van tot jaar, afhankelijk van het klimaat. Teken voeden zich met het bloed van zoogdieren, vogels en reptielen, de zogenaamde gastheren. Het ei-stadium is passief en voedt zich niet. Elk volgend stadium voedt zich slechts eenmalig, en ondergaat daarna een rustperiode waarin het volgende stadium ontstaat.


Het extra potenpaar verschijnt na de eerste vervelling, de teek komt dan in het nimfstadium. Teken lijken op klein spinnetjes en hebben vier levensstadia: ei, larve, nimf en volwassen teek. Ze voeden zich met het bloed van zoogdieren, vogels en reptielen. De kans dat hij de bacterie aan jou heeft overgedragen is groter, maar nog steeds geldt: hij hoeft niet besmet te zijn. Dat komt er vanzelf weer uit, net als bij een splinter.


Als er een stukje van de kop van de teek in de huid achterblijft, is dat ongevaarlijk. Ontsmet het beetwondje (nadat u de teek heeft verwijderd) met alcohol of jodium. Teken leven van het bloed van gewervelde dieren en mensen. Ixodes- teken zijn gevoelig voor uitdroging en komen daarom het meest voor op plaatsen waar een wat vochtige bodem aanwezig is. Afhankelijk daarvan ziet een teek er ook anders uit.


Zo is een niet met bloed volgezogen teek slechts een paar millimeter groot en in normale toestand plat. De reden hiervoor is met name dat teken ziekteverwekkers bij zich kunnen dragen, waaronder de Borrelia-bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Er zijn echter veel misverstanden over de manier van verwijderen. Wat moet u doen als u bent gebeten door een teek ? Verwijder de teek zo snel mogelijk Indien de teek binnen de uur verwijderd werd (en de teek dus geen bloedmaal heeft opgezogen) is er geen risico dat u besmet bent en de ziekte van Lyme krijgt. Teken zijn spinachtige kleine beestjes die in de natuur vooral graag in bos, struiken, heide en (hoog) gras leven.


Na de maaltijd laat een teek zich weer vallen, dat kan na een paar uren of na een aantal dagen zijn. Noteer de plaats op het lichaam en de datum waarop de teek gebeten heeft. Pas als de teek weg is, ontsmet dan de plek met ontsmettingsmiddel. Je ziet dan een zwart puntje op de huid. Teken kruipen op mensen en dieren en bijten zich vast in de huid.


Wat is een teek

De teek zuigt zich langzaam vol met bloed. Na enkele dagen laat de teek vanzelf los. Met zijn speciale steeksnuit (hypostoom) klemt de teek zich vast aan de huid en zuigt bloed op. Een tekenbeet kan overal op het lichaam. Wereldwijd zijn er zo’n 8soorten teken.


Een volgezogen teek heeft soms wel een doorsnede van centimeter! De meeste larven van soorten die meerdere gastheren nodig hebben, verhongeren voordat ze een gastheer tegenkomen. Dit is de reden dat een vrouwtjes- teek zeer veel eitjes produceert, tot wel enkele duizenden. De bekendste en meest voorkomende teek in Nederland is de ‘schapenteek’.


Wat is een teek

Gebruik voor het verwijderen van de teek geen ontsmettingsmiddel omdat de teek hierdoor zijn maaginhoud kan dumpen inclusief bacteriën en virussen. Na het weghalen van de teek kan je de plek bijvoorbeeld met alcohol ontsmetten. De bacteriën mengen zich op deze manier in de bloedbaan van het lichaam van je hond. Teken Teken zijn voornamelijk bekend als de erwt-grote griezelige diertjes aan de kop van honden en als overdragers van de ziekte van Lyme en andere ziekten. Wat te doen na de tekenbeet bij.


Hieronder vind je alles wat je moet weten over teken. Ze laten zich uit bomen en struiken vallen en zuigen bloed van zoogdieren, vogels en reptielen op. Op de website Tekenradar zie je waar meldingen worden gemaakt van alle tekenbeten.


Teken zijn kleine, spinachtige zwarte diertjes, niet veel groter dan een speldenkop. Ze komen voor in vochtige, bosrijke gebieden, parken, weilanden en in tuinen. Ze zitten daar op lage begroeiing als struiken, varens, hoge grassen en dergelijke.


De periode dat ze voorkomen hangt sterk af van het weer. Dit is een doorverwijspagina, bedoeld om de verschillen in betekenis of gebruik van Teek inzichtelijk te maken. Bent u hier via een pagina in terechtgekomen?


Op deze pagina staat een uitleg van de verschillende betekenissen van Teek en verwijzingen daarnaartoe. Deze bijsluiter is via de site in diverse talen, waaronder Pools, Russisch, Engels en Arabisch te downloaden. Naast informatie over het correct verwijderen van een teek en wat te doen na een tekenbeet, vindt u informatie over de situatie in Nederland met betrekking tot teken en tekenbeetziekten. Haal een teek zo snel mogelijk weg!


Hoe langer de teek in uw huid zit, hoe groter de kans dat hij ziekteverwekkers overdraagt. Gebruik geen alcohol, jodium, olie of andere middelen vóórdat u de teek verwijdert. Pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast.


Stap 2: teek uit de huid trekken. Met een pincet met dunne uiteinden pak je de teek vanaf de zijkant beet, zoals op de afbeeldingen is te zien. Trek de teek voorzichtig recht uit de hui in de lengterichting van de hypostoom, met langzaam toenemende kracht.


De volgende stap is het controleren op vastzittende teken. Dit kan het beste voor of tijdens het douchen omdat je met het water elk vuiltje wat op een teek lijkt zo kan wegspoelen. Teken steken vaak een beetje scheef in de hui dus niet loodrecht op de huid. Vastzittende teken zullen niet wegspoelen met water. Laat oudere kinderen zichzelf op teken controleren onder de douche of in bad.


Wat is een teek

Laat ze je roepen als ze wat vinden. De soorten die in onze streken veel voorkomen behoren voornamelijk tot de Ixodes, die in de levenscyslus drie gastheren nodig heeft om volwassen te kunnen worden. Ze kruipen tussen de haren van je viervoeter, op zoek naar een plek op de huid waar ze zich vast kunnen hechten om bloed te zuigen. Daarnaast kan op de plaats waar een teek gebeten heeft ook wat roodheid of een bultje op de huid aanwezig zijn.


Het vervellen vind plaats direct nadat de teek zich heeft gevoed en duurt meestal een paar dagen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts