dinsdag 28 januari 2020

Tulpen zaaien

Tulpen zaaien

Zoek naar bloemen zaaien op de nieuwe KensaQ. Bij het zaaien van bollen en knollen zou je denken dat het de moeite niet zo loont om dat te doen. Het zou beter zijn de knollen vegetatief te vermeerderen. Tulpen kan je zaaien ,maar word niet of nauwelijks toegepast ,alleen om nieuwe rassen te kweken.


Tulpen zaaien

Bollen van tulpen worden op een andere mannier vermeerderd. Deze tulp kan je dus niet gaan zaaien , want dan krijg je opnieuw allerlei kruisingen terug, maar de nieuwe tulp kan alleen ongeslachtelijkvermenigvuldigd worden, dus door het kweken van nieuwe bolletjes van de bolletjes en dat duurt jaren lang voordat er dan voldoende zijn om te verkopen. Afgesneden tulpen langer goed houden. Om afgesneden tulpen langer in een vaas te kunnen bewaren, kun je de stengels diagonaal afsnijden en het bovenste twee derde gedeelte van de bloem in een trechter van krantenpapier wikkelen. Laat de tulpen twee uur in koel water staan, haal ze vervolgens uit het krantenpapier en snijd de stengels opnieuw af.


In een wat natuurlijkere tuin is het ook mooi om de tulpenbollen op een wat nonchalantere manier te planten. Tulpen zijn een gemakkelijke plant om in containers te kweken. Elke bol produceert een enkele stengel, wat voorkomt dat de bloemen te groot worden voor de pot. Als je een pot hebt die diep genoeg is, dan is het.


Ze komen dan ieder jaar opnieuw op. Het gaat hierbij om krokussen en bepaalde soorten tulpen. Wil je bollen laten verwilderen? Dan maken deze het meeste kans wanneer deze op een zonnige plek zijn geplant.


Zo geniet je al vroeg in de lente van heel veel kleurenpracht. Hallo iedereen ,Ik ben nieuw hier , heb zopas dit forum ontdekt en ik dacht: hier weet misschien iemand het raadsel van mijn tulpen. Vorig jaar kocht ik een zak knollen de tulpen hadden een romige - creme kleur ( echt een streling voor het oog ) ! Tulpen kunnen thuis in potten worden geplant, maar als je deze huisbroei niet zelf wilt proberen, kun je ook ‘behandelde’ bollen op pot kopen. Tulpen in pot blijven niet zolang bloeien als buiten, maar ze staan wel langer dan tulpen in een vaas.


De mooiste voorjaarsbloeiers! Keuze uit ruim 1soorten! Als de zaadhouders in de herfst licht gaan kleuren is het tijd om de zaden te oogsten. Het zaad kun je het beste vier maanden maanden in de diepvries leggen, daarna een tweetal weken in de koelkast en vervolgens in het voorjaar binnenshuis zaaien in gewone zaai- en stekgrond.


Hoe stek je een Tulpenboom? Maak het gedeelte van de tuin waar je de bloemen wilt zaaien onkruidvrij en schoffel de aarde goed door. Strooi het zaad losjes uit, zodat er genoeg ruimte tussen de zaden blijft. Strooi hierna een dun laagje aarde over de zaadjes en geef de grond voorzichtig water zodat de zaadjes niet wegspoelen. Bijzondere roodbruine, bijna zwarte gefranjerde tulp.


Opvallende tuintulp maar ook geschikt voor in een pot op terras of balkon. Een blikvanger in de tuin. Helaas zal de tulp zich nooit sterk uitbreiden in uw tuin. En dat geldt zowel voor langstelige tulpen als toch ook voor de botanische of specietulpen.


Als u de levenscyclus van de tulp heeft bekeken weet u namelijk dat elke bloeiende bol zich aan het eind van het groeiseizoen verklistert: de oude bol splitst zich in een aantal kleinere. Hier heeft elke gebruiker zijn eigen foto album. Tulpen hebben niet echt een voorkeur als het gaat om de standplaats.


Het zijn makkelijke bollen en daarom ook geschikt voor bijna iedere tuin. Wel zullen tulpen iets meer tevreden zijn met een fijne plek tussen volle zon en half-schaduw in. Voorjaarsbloeiende bloembollen zoals tulpen , narcissen en hyacinten plant je in het najaar, vanaf september tot december, vóór de eerste nachtvorst.


Ook vroege bloeiers zoals sneeuwklokje en irrissen plant je in het najaar. Zomerbloeiende bloembollen zoals dahlia’s en calla’s plant je in het voorjaar, zodra de kans op nachtvorst voorbij is. Laat de bollen rustig drogen op een luchtige, niet te warme plaats.


Tulpen zaaien

Vervolgens kunt u ze pellen: u haalt de klisters los van de hoofdbol. Het is aan u welke u wilt bewaren en in september weer opplant. Vermeerdering via bestuiving en zaad.


U kunt tulpen ook via zaad vermeerderen, al zijn niet alle vari teiten daar geschikt voor.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts