dinsdag 3 mei 2016

Luis bij kippen

Hiermee springen ze van kip naar kip , waardoor er al snel een plaag ontstaat. Vlooien veroorzaken jeuk, kale plekken, kleine bloedingen, een doffe kam en uiteindelijk zelfs bloedarmoede. Beestjes bij kippen voorkomen.


Luizen , vlooien en mijten houden niet van een schoon en goed geventileerd kippenhok. Onderhoud het kippenhok daarom goe het.

Ook deze bezitten pootjes, maar ze zijn vooral te herkennen aan hun beweeglijkheid. Bij aanraking springen ze weg. Vlooien hebben grotere gevolgen voor de gezondheid van de kip dan luizen. Ze kunnen ernstige bloedarmoede veroorzaken. Maak het hok grondig schoon en behandel hok en kippen met een middel tegen vlooien.


Soorten luizen bij kippen herkennen, behandelen en voorkomen Veel kippen zullen een keer in hun leven in aanraking komen met luizen. Vooral in de zomer kunnen de kleine parasieten een echte plaag vormen waarbij ze veelvuldig op de kippen aanwezig zijn.

De verschillende soorten luizen kunnen de kippen veel jeuk en irritatie bezorgen. Help, we hebben nu ongeveer weken (bloed) luis bij de kippen. Om de dag gaan er kippen dood of worden magerder.


Eerst gingen de jongste en nu gaan de ouderen kippen ook allemaal. En dan wordt beweerd dat bloedluis bestrijden eenvoudig is. Ook kunnen luizen zorgen voor veel stress. Waardoor de kippen niet lekker in hun vel zitten en er een kans is dat de ei productie daalt. Hoe moet je veerluis behandelen?


Behandelen is heel belangrijk! Doe je niets, dan blijven de luizen voor altijd op de kip zitten. Bij dierenwinkels kan je verschillende insectdodende middelen krijgen.


Kippen kunnen besmet raken met verschillende parasieten: mijten, wormen en luizen. Een parasiet is een beestje dat zichzelf in leven houdt ten koste van uw kip. Op deze pagina vertellen wij u meer over luizen bij kippen.


Uw dier kan besmet raken met vederluis en bloedluis.

Deze verpoppen naar het 2e larvale stadium, ook wel protonimph genoemd. De populatie bestaat voor uit protonimphen. Het 3e larvale stadium noemen we deutonimph, 2 van de populatie.


En tenslotte 2 volwassen bloedluizen. Protonimphen, deutonimphen en volwassen luizen zuigen bloed bij kippen en vogels. Bij kippen met een baard die deze met hun snavel niet kunnen reinigen treffen we vaak luizen aan. In de aarsstreek kan men vaak luizen en de eieren of neten vinden.


Kleine mijten huizen daar soms, evenals in de vleugels. Belangrijk is dat we voor de bestrijding onschuldige preparaten gebruiken die de kip geen kwaad doen. Overdag zie je ze amper op de kippen. Ze houden zich schuil in spleten en kieren, onder zitstokken, legnesten of voerbakken, in het strooisel. Nachts kun je met behulp van een zaklamp zien dat de mijten zich overal bevinden.


Alle mijtsoorten kunnen in latere stadia bloedarmoede veroorzaken wanneer de kip het bloedverlies niet langer kan opvangen. Dit is herkenbaar aan zwakte en een bleke kam en lellen. Luizen en mijten lijken met het blote oog op elkaar. Een mijt heeft poten en een luis 6. De meest voorkomende mijten bij kippen vind je hieronder.


Spuit het hok van binnen goed schoon en ontsmet het daarna goed met chloor en wit het. Ontsmet de kippen ook met een spuitbus,vooral de poten. Volgens een bevriende boer heb je geen bloedluis bij kippen als je ze samen houdt met konijnen. Reinigen met Dasty-ontvetter, verkrijgbaar bij Wibra. De bloedluis is eigenlijk geen luis , maar een mijt en wordt ook wel rode vogelmijt of vogelluismijt genoemd.


Info over luis bij kippen. Resultaten van zoekmachines! Als ze niet op de kip zijn verstoppen ze zich in kieren en naden op plekken waar de kip niet bij kan. Het is daarom belangrijk om zowel het hok als de kip zelf te behandelen. Zodra de kip is geïnfecteerd en de luis zijn voorkeursplek heeft gevonden kan de hoeveelheid luizen explosief stijgen.


Kippen , met luizen nemen vaker een zandbad en zijn onrustig. In gevorderde gevallen raken veren beschadig worden de dieren kaal, en worden de lellen en kammen bleek. Luizen zijn erg hinderlijk voor de kippen en dus ook voor de kippenhouders.


Veerluizen zijn de meest voorkomende ectoparasie-ten bij de kip. Er zijn verschillende soorten veer- luizen , met allemaal een eigen voorkeur voor een plek waar ze graag ver-blijven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts