maandag 26 augustus 2019

Phytophthora

De aardappelziekte is een van de belangrijkste ziekten. About 10genes were detected within the P. Het Europese phytophthora -netwerk Euroblight heeft de phytophthora - en alternaria-tabel, waarin de sterkte van fungiciden tegen phytophthora en alternaria worden weergegeven, geactualiseerd. Phytophthora houdt van vochtig en warm weer.


Phytophthora

Grootste wijziging is dat de nieuwe middelen Zorvec en Vendetta zijn toegevoegd. Deze ziekte komt voor in Europa en Noord-Amerika. Aantasting gebeurt in het vel maar de symptomen komen pas tijdens de trek tot uiting. Deze schimmel, die met rustsporen (oösporen) vier tot zes jaar in de grond kan overblijven, komt vooral voor op natte percelen of delen daarvan zoals kopakkers.


De schimmelziekte heeft een grote waardplantenreeks. Zo pakken onze Duitse buren het aan! De Duitse aardappelteelt heeft een omvang van zo’n 237. Groter dus dan in Nederland. De ziekte wordt vooral actief wanneer het nat weer is.


Phytophthora

Aardappelen – phytophthora. In onderstaande grafieken ziet u per dag de phytophthora situatie voor uw regio. De grafieken worden getoond wanneer u op een regio klikt.


De relatief zachte winter heeft hieraan bijgedragen. Wanneer u Phtytophthora aantreft in uw gewas, wees dan erg voorzichtig. De sporen verspreiden snel, wat de kans op besmetting van grote delen van het gewas vergroot. Dat is het enige wat echt goed werkt. Misschien heb je weleens gehoord van phytophthora , oftewel de aardappelziekte.


Dit is een ziekte die je vooral ziet bij tomaten of aardappelen. Wat is phytophthora of aardappelziekte? Als je plant ziek is, kun je hem wel afschrijven. Besmetting ontstaat door insecten, met wind en regen meegenomen sporen en opspattend water. Oömyceten lijken erg op schimmels maar zijn het niet, daarom worden ze wel pseudoschimmels genoemd.


De maatregelen en middelen om phytophthora in biologische aardappelen te beheersen zijn zeer beperkt. Met de eerste generatie resistente rassen neemt de oogstzekerheid toe. Maar monitoren en passende maatregelen blijven nodig om de biologische aardappelteelt te behouden. Hij had erover gelezen en was benieuwd of hij met het uitgebreide advies van de module adequater kan inspelen op het voorkomen van een phytophthora uitbraak. De Swart teelt consumptie-aardappelen, verdeeld over drie percelen.


Phytophthora

Syngenta ontwikkelt en levert een breed assortiment gewasbeschermingsmiddelen voor de aardappelteelt. Voor het bestrijden van aaltjes en luizen hebben we effectieve oplossingen zoals bijvoorbeeld Karate Zeon en Nemathorin 10G. Nu er regelmatig wat meer regen valt, is een kort schema belangrijker.


Een 7-daags schema wordt nu daarom het meest gehanteerd. Nu de nachten steeds vochtiger worden, neemt ook de kans op phytophthora toe. De phytophthora kan zich aanpassen, waardoor het de ingebouwde resistentie zou kunnen doorbreken.


Phytophthora

Bescherming met fungiciden is daarom nodig om de schimmel daarvoor zo min mogelijk de gelegenheid te bieden. Belangrijk is dat werkelijk geen phytophthora in het gewas wordt aangetroffen om resistentiedoorbraak te voorkomen”, stelt De Rooij. Vanaf opkomst vraagt de preventieve bestrijding van phytophthora daarom uw aandacht.


Zodra tot van de planten boven staat kan er worden gestart met de phytophthora bestrijding.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts