woensdag 7 augustus 2019

Peterselie kweken

Wir bringen Ihnen feinste lose Tees direkt vom Teebauern. Snelle levering en tot korting. Groot assortiment gedroogde kruiden. Kwaliteit gecontroleerd volgens Europese normen. Laat de planten ook niet uitdrogen.


Ik hoor het mijn moeder nog zeggen toen ik klein was. Er werden bij ons thuis, we waren met kinderen, geen rauwe groenten of soep geserveerd zonder een bos vers gehakte peterselie die we kweekten in de tuin. Je hebt platte peterselie en krulpeterselie.


De blaadjes zijn anders gevormd bij deze varianten, de smaak is heel vergelijkbaar. Het kweken van peterselie is heel makkelijk, het kan in een bloempot in huis of op het balkon, of gewoon in de volle grond van je. Maar wat zijn de voorwaardes om zelf peterselie te kweken ? Plant de peterselie op een schaduwachtige plek uit direct zonlicht. Oudere planten uitplanten geeft een moeilijke in groei.


Indien men geen grond te beschikking heeft, geen nood men kan gerust peterselie kweken in potten of bak mits een regelmatige bijbemesting. Moeilijkheidsgraad: makkelijk. In de stad een uitstekende plant om te kweken.


In de moestuin kan je er wat compost bij doen voor extra voeding. Stilstaand water werkt namelijk schimmels in de hand. Werk vooraf een flinke portie compost onder met een woelvork om lucht in de bodem te krijgen. Geef peterselie een halfschaduwrijke plek. Dat betekent dat de plant niet de hele dag in de zon mag staan.


Peterselie kweken

Bij gezaaide peterselie kunnen enkele maden voldoende zijn om de plantjes te doen afsterven. Een te zonnige en droge plaats. Het is algemeen gekend dat peterselie geen extreme zonneklopper is. Dit wordt werkelijkheid in slechts eenvoudige stappen.


Je kunt munt zaaien tussen maart en augustus. Het kan van maart tot augustus geplant worden. Het is vooral van belang dat de grond onkruidvrij is en eventueel de aarde aangevuld met wat potgrond.


De zaadjes moeten ongeveer een centimeter onder de grond komen en een stukje uit elkaar. Deze wortels worden het meeste geteeld in het Midden en Noorden van Europa. Ze lijken op kleine pastinaken, soms wat ronder van vorm. De smaak van deze wortelpeterselie zit tussen peterselie en knolselderij in, met een zachte noottoets. Bovendien heb je dan altijd ECHT verse en pure peterselie voor in soep en allerlei gerechten.


Verzorging voor het kweken van peterselie in potten Hoeveel zonlicht heeft peterselie nodig? Voor het kweken van peterselie in potten, kies je een locatie die zonnig of gedeeltelijk in de schaduw ligt als je in een koel of gematigd klimaat leeft. Binnen gekweekte peterselie heeft ten minste vijf uur zonlicht per dag nodig voor een goede groei.


Peterselie kweken

Want na een weekje slaat die zaaigrond dicht, er komen algen bovenop en dan kiemt er helemaal niets meer. Dit bakje zette ik op een koele plek in de tuin want peterselie kiemt niet bij warmte. En ik vergat het natuurlijk. Eerstejaars peterselieplanten kunnen geoogst worden om hun bladeren, terwijl tweedejaars planten meestal geoogst worden om hun zaden. Peterselie en selderij worden nog wel eens door elkaar gehaald.


Het gehalte aan vitaminen daalt sterk wanneer peterselie wordt gedroogd. Om dat te voorkomen kan peterselie worden ingevroren. Door peterselie te kweken in de buurt van rozen, kan de geur van de rozen worden versterkt en de gezondheid worden verbeterd. Een aftreksel kan worden gebruikt als haarversteviger. Platte en gekrulde peterselie.


Peterselie kweken

Er bestaan veel verschillende variƫteiten peterselie die je kunt opdelen in twee soorten: platte peterselie (ook wel bladpeterselie genoemd) en krulpeterselie. Door de sierlijke vorm van de bladeren wordt krulpeterselie vooral gebruikt als garnering bij gerechten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts