woensdag 21 augustus 2019

Leilinde afstand

Ruim keuze, goedkoopste bezorging. Deze bomen groeien zeer krachtig en kunnen deze afstand op enkele jaren gemakkelijk overbruggen. Optimale tussenafstand U kunt best de tussenafstanden eerst uitrekenen zodat alles mooi op een gelijke afstand staat. Dit naargelang de afstand die beplant moet worden. In het midden tussen de bomen komt er telkens een paal te staan.


Om het effect van ‘een haag in de hoogte’ te krijgen adviseren wij om de bomen 1. Dit bracht mensen op het idee dat een linde symbool is voor de liefde tussen man en vrouw. Plant je een linde bij je huis, dan zal hij je huis beschermen. Als de horizontale leilinde takken elkaar bijna raken, kun je ze telkens afsnoeien.


In praktijk is het vaak niet evident om de oude wetten toe te passen of te interpreteren. Neem nu inderdaad die aanplanting van leilindes langsheen de perceelsgrens. De leilinde wordt nog steeds het meest toegepast als leiboom. Het is een snelgroeiende leiboom die zich uitstekend laat snoeien.


Directplant kan uw leilinde op bijna elke gewenste stamhoogte maken. De Leilinde boom Tilia europaea is de meest verkochte leivorm boom met een rek. Wij leveren de bomen met mooie en stevig en vol leirek en elke hoogte, deze is zeer geschikt voor inkijk.


Maar wanneer is nou de beste tijd om de leilinde boom te planten? Afstand tussen leibomen. Afhankelijk van welke boomsoort u zet, bepaalt u zelf de tussenafstand die u het beste vindt. Als u wilt dat alles snel dichtgroeit, kunt u ze best redelijk dicht zetten.


Heeft u meer tijd dan kunt u ze gerust wat verder uit elkaar zetten. Zo moet u een voorgeleide Photinia fras. En bij mijn weten is dat niet het geval voor een leilinde.


Andere wetgeving zegt ook dat een leilinde een boom is, die door regelmatige snoei een andere bestemming krijgt dan een boom die u niet onder handen neemt. Leibomen kopen uit onze kwekerij doet u op Bomenenzo. Volgens de ene moeten ze beschouwd worden als een haag (meestal maximum meter hoog), volgens de andere zijn het hoogstambomen.


In het laatste geval moet je opvragen (bij bv. het vredegerecht, woonplaats opgeven i.v.m. met afwijkingen volgens kanton waar je woont) wat de minimale afstand is tot de perceelsgrens. Als algemene regel kunnen we stellen dat snelgroeiende soorten als leilinde , moeraseik en plataan verder uit elkaar kunnen planten als de traaggroeiende soorten veldesdoorn en haagbeuk om de eenvoudige reden dat de snelle groeiers op kortere tijd de afstand tussen de bomen kunnen overbruggen. In onderstaande voorbeeld gaan we nader in op het uitleiden van leibomen, denk hierbij bijvoorbeeld aan leilindes of leiplatanen. Hierbij gaan we er van uit dat de bomen op ca.


Veelal hebben de bomen of 5. Meest gebruikte leilinden zijn van oudsher van het type Tilia vulgaris, hollandse gewone (lei)linden, tegenwoordig Tilia europaea geheten. Bomen mogen niet binnen een afstand van meter tot aan de perceelgrens met de buren geplant staan. De afstand wordt gemeten vanaf het midden van de voet van de boom tot aan de gemeenschappelijke perceelgrens, tenzij de buren toestemming hebben gegeven tot het plaatsen van leilindes dichter bij deze grens. Leg dit dan wel schriftelijk vast!


Leilinde afstand

De regel is dat een boom op minimum meter van de woning wordt geplant. Dit om voldoende afstand te houden tussen de kroon van de boom en het huis en ook om de wortels van de funderingen, regenwaterput, kelders en leidingen weg te houden. Dit geld voor een normaal uitgegroeide boom.


Neem nu de aanplanting van leilindes langsheen de perceelsgrens. Voor mij zijn leilindes geen hoogstammen. Dit kan ook en gebruiken we als we onze leilindes in een boog willen plaatsen. Maar voor recht op recht gebruiken we spankabel. Met betonijzer ben je beperkt tot metr en dan moet je een paal tussen in zetten.


Of je moet deze extra bestellen en dan heb je lm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts