donderdag 8 augustus 2019

Perzikboom snoeien

In dit artikel: De grondbeginselen van het snoeien Een jonge perzikboom snoeien Een volwassen perzikboom snoeien Bronnen. Weten hoe je een perzikboom moet snoeien is cruciaal voor de groei van de boom. Het snoeien van een perzikboom kan voor grotere vruchten en een overvloedige oogst zorgen.


Als hij de vrijheid krijgt groeit de perzikboom smal omhoog en dan sterven de onderste takken af. Aan één- en tweejarige twijgen gebeurt de bloei en vruchtvorming.

In de winter moet de boom met rust gelaten worden. In de eerste drie jaar van de boom moet al het nieuwe hout verwijderd worden. In deze jaren zal de boom geen vruchten dragen.


Na deze drie jaar zullen de twijgen van de boom gesnoeid moeten worden. Onze perzik is, net als de abrikoos, oorspronkelijk afkomstig uit China. De bomen zijn via Perzië (het huidige Iran) verspreid naar de landen rond de Middellandse Zee.


Bij een jonge pas aangeplante perzikboom , snoei je alle zijtwijgen in tot op enkele centimeters van de harttak.

Er zullen zich daarna talrijke stevige scheuten vormen. Zo wordt de vorming van korte, vruchtdragende zijscheuten gestimuleerd. Kies hier de 3-best geplaatste uit om ze tot gesteltak te laten uitgroeien.


Kleinfruit snoeien is nodig om het daarop volgend jaar een goede oogst te kunnen krijgen. Snoei de eerste jaren: Als je een perzikboom aankoopt, zal dit meestal een eenjarige geoculeerde boom zijn. Voor het snoeien van perzik moet je aan het volgende denken: - de vruchten komen aan de botten waar nu twee of drie bladeren vanuit punt vertrekken.


Door aan de voet van een perzikboom enkele sterk geurende mierikswortels uit te planten zou de weerstand van de boom verhoogd worden. Ruim na de bladval alle perzikbladeren goed op of dek de boomspiegel af met een laagje compost. Koop een jonge perzikboom in een tuincentrum of bij een kweker. Je kunt natuurlijk ook proberen zaadjes te planten en op die manier een boom te kweken, maar dit duurt wel langer en is bovendien moeilijker. Een perzikzaadje doet er namelijk tot jaar over om zich tot een bloeiende perzikboom te ontwikkelen.


De perzikboom mag, in tegenstelling tot veel andere soorten fruitbomen, alleen gesnoeid worden in het groeiseizoen. Dun de andere jonge takken, waar geen vrucht aan hangt, uit. Als u niet snoeit zullen de onderste takken kaal worden en lange twijgen zullen alleen aan het eind blad hebben. Snoei de perzik altijd in de zomer na de oogst en niet in de herfst of winter.


Snoeien is noodzakelijk om de boom jong te houden.

Perzikboom of nectarineboom planten in de tuin. Een perzikboom of nectarineboom planten kan je zowel in het najaar als in het vroege voorjaar doen. Deze periode zijn fruitbomen in rust zodat we ze zonder risico uit volle grond kunnen nemen. Laat het ons weten als je dit product ergens ander goedkoper hebt gezien. We zullen contact met je opnemen en de prijs eventueel aanpassen, als blijkt dat we boven de.


Eigenlijk is het beter om een walnotenboom niet te snoeien. Als je toch snoeit , doe je dit alleen om de vorm van de boom te behouden. Het beste is dan ook om alleen de uitstekende takken weg te snoeien.


Voor mooi en lekker fruit moet je een fr.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts