maandag 19 augustus 2019

Lavendel standplaats

Lavendel standplaats

Ondersteunt onder andere het herstellend vermogen van de huid en helpt te ontspannen. Design Ultrasoon Aromaverstuivers, Aromatherapie, Aromadiffusers. De grond dient een goede afwatering te hebben en mag niet te zuur zijn. Waar nodig voeg je grit en zand toe voor een optimale drainage en kalk als de grond te zuur is.


Je kunt lavendel het hele jaar door planten, maar als de grond nog warm is –van april tot augustus – heeft dit het meeste succes. Plant lavendel op een zonnige plek en je krijgt een mooie stevige struik die niet uit elkaar valt en witte, violette, of purperen bloemen voortbrengt. Na een uitermate droge start van de zomer en temperaturen die vaak rond de graden celcius stegen ziet het ernaar uit dat we deze week wat verfrissing krijgen. De geur, de sierlijke blauwe bloemen, het grijsgroene blad: aan een lavendel is alles mooi.


Dat maakt er de keuze natuurlijk niet gemakkelijker op. In tegenstelling tot de ‘gewone’ lavendel ( lavendula augustifolia) is deze soort niet goed winterhard. Lavandula stoechas is een groenblijvende plant. Ideaal als heggetje maar ook leuk in een pot op het terras.


Lavendel standplaats

Daarbij is lavendel aantrekkelijk voor bijen en vlinders. Een veelzijdige plant dus! Maar hoe zorg je ervoor dat lavendel er zo mooi mogelijk uit blijft zien? Het is aan te raden ook direct na aanplant van nieuwe struikjes te snoeien, zodat de lavendel het eerste jaar niet bloeit.


Snoeit u geregel dan kunt u zelfs een haagje van lavendel snoeien. De plant wordt zo sterker en mooi vol. Knip met een vlijmscherpe snoeischaar, heeft u veel lavendel dan is een heggenschaar ook handig. Wat zon betreft is volle zon de meest ideale standplaats maar ook half-schaduw is geen enkel probleem. Zelfs in overwegend schaduwrijke plaatsen zal lavendel nog groeien en bloeien maar de planten zullen wel minder compact uitgroeien en toch ook iets minder bloeirijk zijn.


Lavendel standplaats

Indien je dus de standplaats kan kiezen ga dan voor zo zonnig mogelijk. Deze mogen elkaar niet raken en druk de grond goed aan, vernevel regelmatig water. Plantafstand In de handel wordt lavendel aangeboden in pot vierkant of 1rond. Deze planten zijn groei jaar oud. Gebruik dan bij voorkeur ademend materiaal, zoals aardewerk of terracotta.


Het is algemeen bekend dat je niet elke plant overal kunt plaatsen. De bloemetjes zijn donkerblauw en bloeien in juni en juli. Hoe meer echte lavendel in de zon staat, hoe intensiever de kleur wordt. Voor een rijke bloei zet je lavendel in de zon. Knip uitgebloeide aren direct weg.


Lavendel standplaats

Toch is deze lang bloeiende lavendel niet zo vaak in de tuinen te zien als de gewone lavendel. De oorzaak hiervoor ligt vooral aan het feit dat de vlinderlavendel een ietwat vorstgevoelige soort lavendel is, terwijl gewone lavendel bijna altijd de winter zonder problemen weet te overleven. Niettemin heb ik met een lavendel een experiment uitgehaald en toch nog diep gesnoeid rond midden april. Had ik het maar met allemaal gedaan!


Vorige week kregen de andere lavendels al bloemen. Nu heb ik eens gelezen, dat wat later bloeiende lavendel ook langer bloeit. Deze langbloeiende plant staat graag op een warme plek in de zon.


Halfschaduw kan ook wel, maar levert minder(en minder geurende) bloemen op. Snoei de lavendel ieder jaar zo kort mogelijk terug maar let er op dat er nog wel grijze bladeren aan de twijgen moeten zitten op de plek waar u de lavendel terugsnoeit. Als u de lavendel terugsnoeit op het kale (‘verhouten’) deel van de plant dan zal deze niet meer mooi uitlopen in het voorjaar. Lavendels zijn niet al te dol op natte voeten.


De tweede snoei vindt plaats net na de bloei.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts