dinsdag 21 juni 2016

Snoeien pruim

In de winterperiode mag je absoluut geen pruimenbomen snoeien. De periode waarin je de bomen het beste kunt snoeien begint medio april en eindigt medio september. Omdat veel pruimenbomen in augustus rijpe vruchten hebben, kun je het beste vlak na de oogst snoeien. Meestal kunnen de pruimenbomen verder met een beperkte snoei. Door de pruimenbomen te snoeien krijgt u een mooiere boomvorm, iets minder vruchten en minder takken die afbreken.


Pruimen behoren tot de groep steenfruit.

De pruimen horen bij het steenfruit. De bomen vragen maar weinig onderhoud en zijn gemakkelijk te snoeien en kweken. Het snoeien van de pruimenboom.


Het beste kun je de pruimenboom snoeien zo snel mogelijk na de oogst. Je kunt de pruimen oogsten van juli tot en met september. In die periode krijg je kilo’s pruimen. Om wespen te voorkomen is het wel raadzaam om de pruimen die uit de boom gevallen zijn zo snel mogelijk op te ruimen.


Natuurlijk moet je de pruimenboom snoeien , net zoals iedere boom, zodat je elk jaar weer pruimen kunt eten.

Het moeilijkste is misschien nog wel het kiezen van de soort pruim. Er zijn veel soorten, die verschillen in vorm, grootte en smaak. Dus de uiteindelijke keuze is altijd hel persoonlijk. Wanneer snoei je een pruimenboom? Een pruim snoei je als de pruimen van de boom af zijn, zo snel mogelijk na de oogst.


Dat is dus in de nazomer (augustus, september). Snoei scheuten die in het voorgaande seizoen zijn gevormd terug tot vier tot zes knoppen vanaf de basis. Het oude hout herken je aan het kleurverschil: jonger hout heeft een zilvergrijze kleur, de oude takken zijn bruinachtig. Snoei net boven de knop en knip de tak schuin af zodat regenwater snel wegloopt.


Een pruimenboom snoeien doe je meestal in het vroege voorjaar (lente) of de nazomer. Gedurende het vroege voorjaar heb je beter zicht op de groeimogelijkheden van een fruitboom. Prunus domestica ‘Opal’ is niet erg kritisch wat betreft de grondsoort, een normale goed verbeterde tuingrond is voldoende. Als je wilt snoeien , doe je dat het beste na de bloei.


Voor een goede, smakelijke pruim is Reine Claude verte een goede soort. Opal wordt ook veel aangeplant. De opbrengst is minder, maar de smaak is prima.


Koop fruitbomen bij een kwekerij, daar krijgt u meestal betere voorlichting dan bij tuincentra.

Hoe moet ik de Prunus domestica ‘Victoria’ snoeien ? Snoei uitsluitend jonge en nooit in oude, dikke takken. Snoei jonge bomen in maart, net als de knoppen gaan uitlopen. Gebruik hiervoor het juiste snoeigereedschap. Dit geldt ook voor andere Prunus-soorten zoals kers, amandel, kwets, abrikoos en sierkersen.


Bij appelen en peren gebeurt de traditionele snoei uiteraard in de winter terwijl pruimen en kersen in de zomer worden gesnoeid. Snoei daarom niet later in de winter of pas in het voorjaar. Dan is de sapstroom meestal (doordat het niet of onvoldoende vriest) alweer op gang. Wat gebeurt er als je de druif in het voorjaar snoeit ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts