vrijdag 29 juli 2016

Koolsoorten groenten

Ik wil het eens met jullie hebben over koolsoorten. Welke soorten zijn er en wanneer zijn ze verkrijgbaar. De koolfamilie is zeer uitgebrei ze bestaan in vele kleuren en soorten. Het eten van kool is niet alleen maar voordelig, maar ook nog eens heel gezond.


Paksoi behoort tot de koolsoorten , ook al smaakt hij niet naar kool. Net als Chinese kool, komt de groente oorspronkelijk uit Zuid-Oost Azië.

Het is een gemakkelijk groente die snel klaar is. Zorg dat de bladeren mooi groen zijn, heel en niet verlept en de witte stengels ook stevig aan voelen. Bloemkool Groene bloemkool Romanesco Broccoli Deze groep is vanaf begin juni tot half november beschikbaar. Rode kool Witte kool Savooie kool Deze groep is vanaf half juni tot begin april beschikbaar.


Paddenstoelen zijn feitelijk niet eens planten, maar ze worden vaak als een soort groente bereid en gegeten. Op zoek naar koolsoorten ? Bestel het makkelijk en snel bij Albert Heijn Grootste assortiment Thuisbezorgd tot in de keuken. Koolsoorten behoren allemaal tot hetzelfde plantengeslacht (Brassica) en er zijn dan ook veel overeenkomsten tussen de verschillende soorten.


Zo houden ze allemaal wel van een flinke bemesting met behoorlijk wat stikstof.

Dat wordt dus stalmest, rijke compost (met dierlijke mest), of plantaardige compost met koemestkorrel. Bloemkool is een ronde koolsoort , die bestaat uit groene stengels met witte bloemknoppen. Deze blijft zo mooi wit, omdat hij tijdens de groei met blad is afgedekt. Bloemkool is door zijn milde, toegankelijke smaak een van de meest populaire groenten in Nederland.


Jong blad is heerlijk pittig door de sla! Deze groente komt uit Nederlan maar ook uit onder meer Frankrijk en Italië. Ouder blad wordt in roerbakgerechten gebruikt als “spinazie”.


Door de snelle groei en goede koudebestendigheid is deze groente voor herfst- en winterteelt geschikt. Van de meeste koolsoorten kan soep worden gemaakt. Inleggen is een manier om groenten langer te bewaren.


Kolen met fijne bladeren zoals savooikool worden weleens rauw gebruikt in salades. Koolsoorten zijn planten uit de kruisbloemenfamilie, die in zijn geheel of gedeeltelijk eetbaar is. De verschillende koolsoorten zijn grotendeels een heel jaar verkrijgbaar. Door de vele mogelijkheden van bereiding is de kool een zeer geliefde groente.


Als u cookies blokkeert op onze website kunt u deze website nog steeds bezoeken. Savooiekool – In mijn ogen is dit één van de mooiste koolsoorten , de diepgroene kleur van de buitenbladeren en de lichtgroene bladeren aan de binnenkant. En dan die lichtgroene nerven in die donkere buitenbladeren.


Een knap staaltje werk van moeder natuur.

De hobbelige bladeren geven een sprekende textuur aan deze groente. De geneeskracht tegen kanker van koolsoorten Alle kolen zijn supergezond! De meeste koolvormen zijn rond. Witte kool en savooiekool hebben allebei spitsvormige varianten die spitskool genoemd worden.


Er zijn twee soorten spitskool. Alle koolsoorten hebben ongeveer dezelfde bovengemiddeld goede voedingswaarde in vergelijking met andere groenten. Dat is dus heel anders dan koolsoorten zoals spitskool en witte kool. Als je de groente al hebt gesneden is de houdbaarheid nog beperkter, maximaal een dag.


Wil je deze groente langer bewaren, dan is invriezen een optie. Gebruik het liefste alleen de bladstelen, snijd ze in grove reepjes en blancheer ze tot minuten. Groenten die in Nederland vergeten zijn worden in andere landen soms nog volop gegeten. Sommige groenten zijn meer vergeten dan andere.


In Nederland is het grote publiek helemaal verslaafd geraakt aan de Albert Heyn en andere supermarkten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts