maandag 21 januari 2019

Decaisnea fargesii eetbaar

De zaden en schil zijn niet eetbaar ! De struik kan meter hoog worden, maar is goed te snoeien. Het uiterlijk van de augurkenstruik doet, ook in de winterperiode, exotisch aan. Decaisnea fargesii wordt ongeveer meter hoog en net zo breed. De jonge scheuten willen nog al eens terugvriezen. Deze relatief smal opgaande tot meter hoge heester hangt in de herfstmaanden vol met spectaculaire blauwe eetbare vruchten.


De plant is weinig vertakken de bladeren zijn vrij fors. In de maanden april en mei bloeit decaisnea met matgele, klokvormige bloempluimen met een blauwe zweem, daarop gevolgd door de grote augurkachtige op snijbonen gelijkende blauwe , eetbare vruchten. Het is - als je hem eenmaal hebt - echt een struik om verknocht aan te raken en enthousiast over te zijn. Laat u niet weerhouden door de hoogte van meter. Die bereikt de struik pas na vele, vele jaren.


De augurkenstruik bloeit in april - mei met opvallende, klokvormige bloemen in lange pluimen. De blauwgroene bladeren zijn veervormig en staan aan lange paarsachtige stengels. Deze kelkvormige bloemen worden in het najaar blauwachtige vruchten. Deze lijken wel wat op augurken, maar zijn (helaas) niet eetbaar.


Het zeer grote, donkergroene, geveerde blad loopt in maart-april bijna zwart uit. De onderzijde van de bladeren zijn blauwgrijs van kleur. In de periode april-mei verschijnen er geelgroene klokkende bloemen aan de struik. Na de bloei komen er dikke, eetbare vruchten die blauw berijpt zijn.


Daaraan zitten de tot een meter lange stengels met bladeren. Oude takken hebben eeen paarse kleur. Maak je de peulen open zie je het glazige gelei achtige vruchtvlees. De vruchten zijn zacht en zoet van smaak, vergelijkbaar met die van de klimplant Akebia quinata.


In de winter grote puntige knoppen en takken die grijs ‘bedauwd’ zijn. Augurkenstruik Een smal opgaande struik van maximaal meter hoog. De blauwe, op augurken lijkende vruchten zijn eetbaar en zacht en zoet van smaak. Zet deze struik uit China op een zonnige, maar beschutte plek. Grond mag niet te nat worden.


Deze, uit China afkomstige heester herken je uit duizenden. Ze hebben een eetbare doorschijnend vlees van oktober, ze hebben een smaak vergelijkbaar met watermeloen en banaan geur. Interessant botergeel herfstgebladerte.


Decaisnea fargesii eetbaar

Zaden en schil zijn giftig. Akebia is een genus van klimplanten dat van oorsprong wordt aangetroffen in Zuidoost Azië. Met wat beschutting tegen de wind doet deze rustig groeiende struikvormige heester het zelfs in de halfschaduw nog goed. Hierdoor krijgt de plant een tropische indruk. Most plants in cultivation derive from Chinese seed and are commonly grown under the name D. The plants are successfully grown in cooler temperate climates, and in fertile, well-drained soil.


Zeer winterharde plant, kruisbestuiving. In de herfstmaanden spectaculaire trossen met blauwe ( eetbare !!) vruchten. Categorie Bladverliezende, opgaande heester.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts