dinsdag 10 januari 2017

Kalk moestuin

Specialistisch advies nodig? Duurzame tuinproducten, zoals moestuinbakken, tuingereedschap, kweekspullen enz. Kalk in de moestuin Een aantal planten, bijvoorbeeld prei, is gek op kalk. Ze vormen een grotere, smakelijker vrucht als ze geteeld worden op zan dan wanneer ze geteeld worden op bijvoorbeeld klei.


Zandgrond bevat van nature meer kalk.

Je kan er voor kiezen om kalk toe te voegen aan je bodem als je geen zandgrond hebt. Kalk is een ideaal middel om de zuurtegraad in je moestuin snel weer op peil te brengen. Een juiste zuurtegraad (pH) van de grond is nodig voor een vlotte opname van de voedingselementen en een goede groei. Een bleke bladkleur en een slechte groei wijzen vaak op een verkeerde zuurtegraad en leiden tot een kleinere opbrengst van uw moestuin.


Wij zorgen er al jaren voor dat mesten en kalken minimaal maand uit elkaar liggen (mesten met compost en paardenmest in november, kalken in januari, mesten met bijvoorbeeld koemestkorrels, bloedmeel, patentkali, etc. in maart (een paar weken voor het zaaien, poten, planten, etc.). Dat kun je prima oplossen door-voordat je ze uitplant of zaait- wat kalk door je grond te mengen. Ik heb dat vorig jaar voor het eerst gedaan en mijn spruiten, boerenkool en broccoli groeiden als kool!


Heb je geen idee of je een zure of basische grond in je tuin of mini- moestuintje hebt?

Koop dan een PH-test voor aarde. Waarom kalk zo belangrijk is voor uw tuin: Voor een groot aantal planten is kalk van levensbelang. Kalk zorgt er immers voor dat de zuurtegraad van de bodem geoptimaliseerd wordt, zodat de plantenwortels het makkelijker hebben om alle onmisbare voedingsstoffen uit de bodem op te nemen. Op een kleine grasmat kun je kalk vanuit de hand strooien.


Voor grotere gazons is een strooiertje of strooiwagen wellicht handiger. Hoveniers gebruiken deze ook vaak. Planten in pot: Ook planten welke lang in dezelfde pot staan geef ik kalk.


Moestuin : Echte moestuinders weten het, ieder jaar voor het omspitten wordt er kalk gestrooid. Kalk en fosfor tekort zijn de grootste oorzaken van ziekten en plagen volgens The anatomy of life and energy in agriculture, dus kalken zou daar misschien goed tegen kunnen helpen. Want zelfs de planten die juist wat zure grond vragen, zoals dat normaal wordt gezeg zoals blauwe bes, krijgen ziektes door kalk en fosfor tekort.


Ook de grondstructuur wordt beter behouden als er regelmatig bekalkt wordt. Wie te kwistig is met kalk loopt wel het risico dat het humusgehalte van de bodem te sterk daalt. Hoort Kalk Thuis in een Natuurlijke Moestuin ? Najaar in een tuincentruEen koppel neemt buiten een winkelkarretje en slentert door de schuifdeuren de winkel binnen. Ze blijven hier en daar staan, pakken wat plantjes, potjes en beeldjes vast en soms belandt er iets in de winkelkar.


Kalken en mesten samen gaat niet zoals ook persica zegt. Mij bevreemd het ook dat er toch écht wel fabrikanten totale mestpaketten aanbieden, waarin én mest en kalk zitten ( wel los van mekaar verpakt ) en dan in een soort strooikalender aangeven wanneer te kalken en wanneer de mest te strooien.

Je leest of hoort soms dat kalkcyanamide hét wondermiddel zou zijn tegen allerlei bodemplagen en -ziekten. Wat klopt daarvan en is het verantwoord in de ecologische moestuin ? Kalkcyanamide is een oud bijtend middel dat al tachtig jaar gebruikt wordt, met als hoofdbestanddelen kalk en cyanamide. Maar je kunt ook enkel de groenten kweken die zich goed voelen bij de pH waarde van je tuin. Je kunt zure grond meer basisch maken (dus de pH laten stijgen) door kalk toe te voegen aan je moestuin.


Hooguit is er nog wat turfmolm en kalk aan toe gevoegd. Let bij gebruik in de moestuin op dat er geen pesticiden in verwerkt zitten. Potgrond Potgrond wordt gemaakt van turfmolm waar kalk en voedingsstoffen (kunstmest) aan zijn toegevoegd.


De moestuin moet u elk jaar bemesten. Zo blijft de grond vruchtbaar en kunnen groenten, fruit en kruiden goed groeien. Hoe en wanneer u de moestuin het beste kunt bemesten leest u hier. Wilt u een goede opbrengst in de moestuin dan is bodemverbetering bijna altijd nodig. Tot ze aan de stand van de meststoffen komen.


Meestal verdient het de aanbeveling een beetje kalk aan de grond toe te voegen voor het stimuleren van het bodemleven. Kalk voor de tuin kun je het best kopen in korrelvorm (verwar dat niet met kunstmest, wat vaak uitsluitend bestaat uit stikstof). Je tuin machinaal laten bewerken is ook een optie, zij het natuurlijk een dure. Bemesten van de moestuin In de moestuin kan men het beste een paar dagen voor het inzaaien of inplanten al mest strooien.


Werk de mest oppervlakkig door de grond en geef water zodat de mest verdunt en wordt opgenomen in de aarde. Een moestuin bevat veel verschillende gewassen, die elk om hun eigen bemesting vragen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts