zondag 8 januari 2017

Hielprikscreening

Op de website van het draaiboek vindt u ook de actuele afkapgrenzen en verwijstermijnen. Uitbreiding van de hielprikscreening De komende tijd worden nog meer ziekten toegevoegd aan de neonatale hielprikscreening. Uw kind wordt dan op een aantal extra ziekten gecontroleerd. Dit was op advies van de Gezondheidsraad.


Toevoeging historie van de hielprikscreening.

Meer informatie over de hielprikscreening en de actuele aandoeningen op de website van het RIVRIVM-info over de hielprikscreening. Hielprikscreening (PKU) Alle pasgeborenen in Nederland worden getest op zeldzame erfelijke ziekten. Bij de opname krijgt u van de secretaresse een envelop met een informatiefolder en een screeningskaart. Deze kaart moet u binnen drie dagen na de geboorte ingevuld inleveren bij de secretaresse of verpleegkundige op de afdeling Neonatologie. Vandaag is er een aanbeveling ingediend door de Gezondheidsraad aan het Ministerie van Volksgezondhei Welzijn en Sport.


In het advies staan nieuwe ziekten, die ze aan de huidige hielprikscreening willen toevoegen. Hiermee komt het totale aantal aandoeningen waarop zal worden getest op 31.

In de kamerbrief over de uitbreiding van de hielprik staat welke ziektes dat zijn. In de neonatale hielprikscreening wordt door middel van de (HPLC) methode een Hb typering verricht. Een afwijkende hielprikscreening dient altijd te worden doorverwezen naar een kinderarts-hematoloog en na diagnose gezamenlijk behandeld en vervolgd te worden met huisarts en algemeen kinderarts. De hielprik of Guthrie-test is een screeningstest die onder andere in België en Nederland gebruikt wordt om elke pasgeborene te testen.


De test werd ontwikkeld door. Mijn Deltion is de plek waar studenten en medewerkers van Deltion kunnen inloggen in hun eigen portal. Vanuit dit centrale platform kun je bij je persoonlijke. Werkt de hielprikscreening goed genoeg?


De neonatale hielprikscreening bestaat uit het afnemen van bloed. Dit bloed wordt in het laboratorium onderzocht op zeldzame ernstige aandoeningen. Door vroege opsporing kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling van een kind worden voorkomen of beperkt. Screening op adrenoleukodystrofie (ALD) in Nederland. De deelname aan deze screening bedraagt 9. Als het maar gezond is’, vijf woorden die iedereen uitspreekt tijdens de zwangerschap.


Vijf woorden die staan voor hoop, verwachting en toch ook, vaak onbewust.

Deze aandoeningen zijn niet te genezen, maar mits op tijd opgespoor zijn ze wel te behandelen. Hiermee wordt schade aan de gezondheid van het kind voorkomen of beperkt en veel gezondheidswinst geboekt. Staatssecretaris Paul Blokhuis wil dat de ziekte spinale musculaire atrofie (SMA) wordt opgenomen in de hielprikscreening bij pasgeboren baby’s.


De staatssecretaris schrijft aan de Tweede Kamer dat hij het RIVM vraagt om de nodige zaken uit te zoeken en voor te bereiden. Hiermee volgt Blokhuis het advies op van de Gezondheidsraad. Een hielprikje vindt vlak na de geboorte plaats. Dan wordt bloed uit het hieltje van de baby afgenomen.


Dit onderzoek noemen we hielprikscreening. Het Algemeen Klinisch Laboratorium (AKL) van het IJsselland Ziekenhuis is een van de vijf laboratoria in Nederland waar de analyses in het kader van de hielprikscreening plaatsvinden. Daarmee kan voor patiënten veel gezondheidswinst bereikt worden.


Nadeel is dat er ook een groep opgespoord wordt bij wie niet duidelijk is wat de beste aanpak is. De voordelen wegen volgens de Gezondheidsraad op tegen de nadelen. Daarom adviseert de raad SMA op te nemen in de hielprikscreening. De hielprik spoort erfelijke ziekten op en toont het dragerschap van twee ziekten aan.


Dit heeft gevolgen voor het verloop van de kraamperiode. Zo kan kraamzorg in een gezin moeten worden aangepast. Ook kunnen verloskundigen geconfronteerd worden met vragen van ouders over de betreffende uitslag.


Door spinale spieratrofie (SMA) op te nemen in de hielprikscreening , kunnen kinderen met de ernstigste varianten van de ziekte behandeld worden voordat ze symptomen ontwikkelen. Dat voorkomt dat er onherstelbare schade aan het zenuwstelsel ontstaat. Den Haag - De Gezondheidsraad adviseert het kabinet om de dodelijke kinderziekte SMA op te nemen in de hielprikscreening. SMA is een spierziekte die tot ernstige verlamming en zelfs de dood kan leiden.


Dit adviseert de Gezondheidsraad aan staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Populaire posts