Vroeger werden knotwilgen niet speciaal gekweekt. Toen knipten ze van een dunne, rechte twijg de onderste centimeter kaal. Zo ging de wilg de grond in en een jaar later kroonden ze hem op. Vervolgens lieten ze de twijg nog een jaar groeien en pas het derde jaar begon het wilgen knotten.
Na ongeveer jaar ontstond op deze manier de knotwilg. Snoeien van knotwilgen of het knotten van knotwilgen is nodig wanneer je wilt dat uw bomen er in goed verzorgde staat bij staan.
Wij zijn je van dienst bij het knotten van knotwilgen. Uiteraard beschikken wij over de juiste gereedschappen om deze werkzaamheden professioneel voor je te kunnen uitvoeren zoals een hoogwerker. Knotbomen worden eens in de paar jaar in het winterseizoen van hun kruin ontdaan waarna deze in het erop volgende jaar weer uitloopt. Is men eenmaal begonnen een boom te knotten dan moet dat worden voortgezet.
Als het knotten niet tijdig gebeurt groeit de kruin op de knot sterk uit. Ik heb al een jaar of zes geleden wilgen geplant. Tot nu toe ieder jaar ook geknot. Het probleem is nu dat uit de weggesnoeide zijtakken, langs de stam dus - niet bovenaan de knot , ook ieder jaar weer nieuwe scheuten groeien.
Ik heb dus knotwilgen met her en der knotten , niet alleen als kroon.
Het voordeel van een stokkettingzaag is dat je de wilg kunt knotten vanaf de grond. Onderstaande stokkettingzaag heeft een reikwijdte van meter, hierdoor heb je misschien wel geen trap nodig om de wilg te knotten. Tijdens het snoeien van de knotwilgen kom je erachter dat er veel snoeihout vrijkomt. Dit is om het scheuren van de knot te voorkomen.
Uiteindelijk houd je een mooie knot over. Snoei knotwilgen in ieder geval elke drie tot vijf jaar, anders worden de takken te dik waardoor ze kunnen uit uitscheuren! Dit geeft een grote wond waardoor de knot kan gaan rotten.
Via de aanplantactie Knotten voor het landschap! Bij knotbomen denken we vaak aan knotwilgen , maar ook andere soorten zijn geschikt om aangeplant en beheerd te worden als knotboom. De beste tijd is eind winter. Zaag iedere tak af, maar laat een klein stukje staan.
Op de jonge bast zie je knopjes waar later de nieuwe wilgentenen uit komen. Gebruik goed gereedschap, bijvoorbeeld een klein handzaagje zodat je goed tussen de takken kunt komen. Een heerlijk winterklus is het snoeien van een knotwilg. Knot de treurwilg eenmaal per twee jaar: je kunt een treurwilg in vorm houden door deze te knotten als een knotwilg.
Hierbij snoei de boom terug tot een vooraf bepaalde omvang. Check de vorm van de treurwilg: als je klaar bent met het knotten van de treurwilg kun je deze op een afstand bekijken en de vorm te controleren. Wij hebben na enkele ervaringen beslist om de wilgen elke twee jaar te knotten.
Om toch elk jaar wilgenkatjes te hebben voor de insecten, knotten we het ene jaar de helft van onze bomen en het andere jaar de tweede helft. Zo is tegelijk ook het knotwerk wat gespreid en worden onze spieren wat gespaard. Knotten en hakken kan als de bomen in rust zijn (geen bladeren meer) en als het niet (hard) vriest. Meestal dus ergens tussen begin november en tot maart.
En ook wilde kerselaars zijn zeer gevoelig. Best knotten voor nieuwjaar dus. Bovendien kan je makkelijk een nieuwe knotwilg maken door gewoon een tak in de grond te steken.
Maar ook andere boomsoorten kan je knotten. Knotten gebeurt tussen november en maart. We knotten ook niet in tuinen.
Maar sommige boomsoorten zijn gevoelig voor ‘bloeden’, een esdoorn bijvoorbeeld knot je best vóór januari.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.