De plant komt oorspronkelijk uit Japan , maar doet het ook in streken elders op de wereld erg goed. Is de plant eenmaal gevestig dan is hij zeer moeilijk weer weg te krijgen. Japanse duizendknoop - Wat kun je eraan doen? Door zijn sterke groeikracht worden inheemse plantensoorten verdrongen.
Hij veroorzaakt schade aan ondergrondse kabels, rioolbuizen, funderingen, kademuren etc.
Heeft u hem in de tuin, of komt u hem tegen op de bouwplaats? Bovendien kan de soort aanzienlijke economische schade veroorzaken, bijvoorbeeld doordat de stabiliteit van dijken wordt verminderd of door schade aan bijvoorbeeld verhardingen, bouwwerken, rioleringen en funderingen door de enorme groeikracht van de wortelstokken. Het zijn enkele weinig liefkozende benamingen voor de Fallopia japonica, een plant uit de familie der duizendknopen die wild om zich heen slaat. In Noord-Amerika en Europa is deze vaste plant een nieuwkomer die het heel goed doet. Hij beschikt over bamboe-achtige stammen die drie meter hoog kunnen worden.
Doe kleinere hoeveelheden plantafval met duizendknoop in de gft-kliko. Breng grotere hoeveelheden plantafval en grond met duizendknoop naar het Afvalbrengstation van ACV.
Zie je de plant in de openbare ruimte, geef dit door bij de gemeente. Ze schiet in april uit de grond met rode uitlopers. Maai gazons of groeiplaatsen met duizendknoop niet! De kans is heel erg groot dat u het probleem alleen maar erger maakt omdat kleine restjes van de plant achterblijven of verspreid worden door de grasmaaier en zo nieuwe groeiplaatsen worden. Duizendknoop op eigen terrein.
Ze wordt aangetroffen langs de bermen van wegen, spoorwegen en rivieren, in en langs bossen, op braakliggende terreinen, verlaten spoorwegterreinen enz. Probeer alle wortelresten te verwijderen, omdat uit een klein stukje wortel een nieuwe plant kan groeien. Overal waar duizendknoop maar een voet aan de grond krijgt, kan het zich razendsnel verspreiden. Omdat de plant hier geen natuurlijke vijanden heeft kan de plant zich snel uitbreiden.
De wortels groeien tot wel meter diep en enkele meters in de breedte. Veel organisaties en onderzoekers breken er al jaren hun hoofd over. Ergens schreef men “if you can’t beat them, eat them”. Dat kende ik ook al van het Zevenblad. Ik laat dit overigens alleen voor planten gelden.
Door het afval in de grijze container te gooien, voorkomt u verdere verspreiding. Kleine stukjes van de plant groeien namelijk makkelijk weer uit tot een grote plant.
Zo wordt voorkomen dat de plant zich verder uitbreidt. Omdat de wortels veel groeikracht hebben zal hij echter blijven terugkomen. Het snoeiafval moet met het restafval worden meegegeven. Gedurende de groeiperiode ziet de plant er steeds iets anders uit.
In Schiedam is de duizendknoop op zo’n locaties in de openbare ruimte in beeld gebracht. Als u de plant in uw eigen tuin aantreft kunt u deze het beste uitgraven en weggooien met het restafval. Bestrijding in de openbare ruimte. En hoe kun je hem bestrijden?
Overigens zijn er twee soorten duizendknoop in ons lan en hun kruising. U kunt ons helpen om deze plant te bestrijden. In deze video leggen we het uit.
Wanneer de plant in uw tuin staat, dan kunt u hem zelf verwijderen. In april loopt de plant uit. De plant groeit har verdringt andere planten en kan schade veroorzaken aan de openbare ruimte. Zijn kwekerij in Leiden is waarschijnlijk de bron van. De japanse duizendknoop (Fallopia japonica) wordt veel minder toegepast in de Nederlandse tuinen.
Dat komt omdat dit soort zeer snel woekert en bijna niet in toom te houden is. Wilt u hem toch planten, zorg dan voor een goed afgesloten stuk tuin waar hij dan binnen blijft.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten
Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.